Hopp til innhold

Ruver i boksommeren

Jo Nesbø er en av få norske forfattere som utgir bøker på sommeren. Torsdag slipper Nesbø sin nye Harry Hole-krim, «Gjenferd». - Jo støvsuger markedet, mener Tom Egeland.

Forfatter Jo Nesbø.

Forfatter Jo Nesbø slipper sin nye bok 'Gjenferd' førstkommende torsdag.

Foto: Cato Lein

Forfatter Tom Egeland.

Forfatter Tom Egeland.

Foto: Raymond Mosken

Sommerferien nærmer seg. Bokkjøperne har feriepenger på konto og all tid i verden. Hvorfor utgis så få bøker på sommeren?

- Som i alle bransjer skuler man på hverandre, og markedsavdelingene tilpasser seg utgivelsene til konkurrentene. Så når Gyldendal, Cappelen Damm og de andre hører at storselgeren Jo Nesbø kommer med bok i juni, så er vel ikke deres umiddelbare refleks å tenke: «å, da må vi også utgi en norsk kriminalroman», mener Tom Egeland.

Kan utnyttes bedre

Egeland mener forlagene har mye å hente på å utnytte resten av bokåret bedre.

- Bransjen har en jobb å gjøre i å oppdra norske bokkjøpere til å kjøpe bøker året rundt, ikke bare utover høsten og før jul, mener Egeland.

- De fleste forlagene styrer flertallet av sine nye bøker inn mot bokhøsten og ikke minst julesalget. Rett og slett fordi det er da folk kjøper flest bøker, forteller Egeland til NRK.no.

Forsøker forlagene seg på skjønnlitterære sommerlanseringer, satses det som regel på lettere underholdningslitteratur, som Nesbø-krim.

- Forlagene leter nok etter bøker som har en kommersiell appell, en bok folk gjerne vil ta med på ferie, mener Egeland.

Helene Uri

Helene Uri slapp nylig sin nye roman 'Kjerringer'.

Foto: GJESTVANG,ANDREA / SCANPIX

Krim og underholdning

Markeds- og informasjonssjef Torgeir Husby i Gyldendal bekrefter Egelands påstand.

- En god sommerbok er en bok som treffer massene. Vi tror leserne ønsker lettere underholdning, både krim og romaner går fint. Gyldendal lanserer som oftest det meste av krim til påske, så for oss blir det ofte underholdningslitteratur, forteller Husby til NRK.no.

Han nevner Helene Uris Kjerringer som en mulig sommerbok, men ser ikke på den som en konkurrent til Nesbøs Gjenferd.

- Dette er ganske forskjellige bøker både i sjanger og målgruppe. De står derfor godt til hverandre og kan sees som gjensidige supplement, mener markedssjefen.

Må ha folk på jobb

Forfatter Kate Morton.

Schibsted utga Kate Mortons 'En svunnen tid' i mai.

Foto: Martin Bleasdale.

- Sommeren er ferietid i forlag, bokhandel og presse. For å sikre en vellykket lansering må man ha sentralt plasserte folk på jobb alle steder. Det er nok en av flere grunner til at man ikke slipper bøker i denne tiden, sier informasjonssjef Anne Iversen i Schibsted forlag til NRK.no.

Forlaget slipper ingen bøker verken i juni eller juli. I begynnelsen av mai utkom imidlertid Kate Mortons nye roman En svunnen tid.

- Den har vi tro på som årets sommerbok hos oss, mener Iversen.

Langt liv

Tom Egelands Lucifers Evangelium

Tom Egelands 'Lucifers Evangelium'.

Foto: Aschehoug

- Kunsten for forlagene er å få bøkene til å bli med inn i høst- og julesalget. Det er jo selvsagt lettere med Jo Nesbø enn de fleste andre, men det finnes flere eksempler på vellykkede salgssuksesser med lansering i sommermånedene, sier Torgeir Husby i Gyldendal.

I 2009 var Tom Egelands "Lucifers evangelium" Aschehougs sommerbok. Den solgte godt gjennom både gjennom sommeren og høsten. Etter to år har "Lucifers evangelium" nå passert et opplag på 125 000 og fortsetter å selge.

- Så det er ikke nødvendigvis slik at en sommerbok nødvendigvis dør med sommeren. En sommerbok kan være heldig og få et langt liv, sier forfatter Tom Egeland til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober