Begeistring for Dylan-Pulitzer

Så har rocken endelig brutt gjennom muren til en av de mest høythengende litterære prisene.

Bob Dylan live

Bob Dylan har så langt ikke kommentert hederen som er blitt ham til del. Når Pulitzer-prisen deles ut 29. mai, er han midtveis mellom konserten i Danmark og Stavanger.

Foto: STEW MILNE / AP

Bob Dylan

Bob Dylan i 1965. Nå har han, som første musiker i sin sjanger, mottatt en Pulitzer-pris - en ærespris sågar.

Foto: DEA / AP

Bob Dylan fikk mandag en ærespris under årets utdeling av Pulitzer-prisen .

Special citation

Dylan fikk prisen, en såkalt special citation, for sin «svært sterke innvirkning på populærmusikken og amerikansk kultur, gjennom lyriske komposisjoner av usedvanlig poetisk kraft», heter det i juryens begrunnelse.

Dermed har rock n' roll brutt gjennom Pulitzer-muren. Prisen regnes som USAs mest høythengende for journalister, forfattere og musikere.

Ifølge nyhetsbyrået AP er Dylans pris første gang det 17 personer brede dommerpanelet, som lenge har favorisert klassisk musikk og mer nylig jazz, har gitt en pris til en uttrykksform som man der i gården en gang avviste som barbarisk og undergravende.

- På tide

- Jeg klarer knapt å tro det, sier begeistret Dylan-fan Junot Diaz, som vant romanprisen for sin bok, mens samtidskomponisten David Lang, som vant i konkurranseklassen for musikk med sitt verk «The Little Match Girl Passion», sa helt klart at han var ydmyk over å bli beæret til samme tid som Dylan:

- Bob Dylan er den artisten som spilles mest i min husholdning, fastslo Lang.

Til nyhetsmagasinet Hollywood Today sier både Tom Petty og Julian Lennon at prisen var vel fortjent, og kom lenge på etterskudd.

- Dylans største fan

- Min far var antakelig Dylans største fan selv om han hatet å innrømme det, sa Julian om sin far John Lennon.

Noen reaksjon fra Bob Dylan selv har ikke vært å høre. Pulitzer-arrangørene slet selv med å få kontakt med sin myteomspunne og tilbaketrukne prisvinner, ifølge avisen Star Tribune i hans fødestat Minnesota.

66 år gamle Dylan er den første musiker i live som siden 1985 har mottatt en slik ærespris. Tidligere mottakere av en slik special citation har vært Richard Rodgers og Oscar Hammerstein, Thelonius Monk og John Coltrane.

På turné

Dagen etter at Pulitzer-prisen ble kjent, kom det ifølge det britiske musikkmagasinet NME en mer fullstendig turnéliste for Bob Dylans Europa-besøk i år, som er en del av hans evigvarende turné som denne gangen dras i gang i Reykjavik 26. mai.

Allerede i mars ble det kjent at han stopper i Stavanger på sin 17. konsert på norsk jord. Stavanger-datoen er 30. mai, dagen etter at Pulitzer-prisen skal deles ut. Og Dylan spiller i Danmark dagen før.

- Det spørs om han gjør en transatlantisk vendereis, sier Pulitzer-administrator Sig Gissler en smule dystert til Star Tribune.

For der mange av hans samtidige er døde, har lagt opp, eller bare gjør noen utvalgte opptredener på nostalgibølgen, så fortsetter musikeren Bob Dylan å reise landeveiene for å spille overalt i verden - og er like aktuell og overraskende.

Ingen Nobel ennå

I mars i år kom kunstboken «Bob Dylan: The Drawn Blank Series», som inneholder bilder av de 170 maleriene han stilte ut i 2007.

Og ifølge Dylans forlag Simon & Schuster jobber han med andre bind av sine memoarer. Noen dato er ikke klar, men «Chronicles, Volume One» fra 2004 ble nominert til en National Book Critics Circle-pris.

Men Nobelprisen i litteratur er foreløpig utenfor rekkevidde, kan man anta, selv om dylanologene fortsatt kjemper for saken. I 2006 hadde Forfatterforeningen Dylan som sin kandidat, og til Dagbladet sa Edvard Hoem da:

- Det har vært en lang diskusjon om musikktekster tilhører det litterære feltet, så dette er en slags sjangermarkering fra vår side.

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP