NRK Meny
Normal

Vil pusse opp til halve prisen

Arkitekt Fredrik Torp tilbyr seg nå å pusse opp Nasjonalgalleriet til halvparten av den prisen regjeringen opererer med. Tilbudet er uinteressant i sammenhengen, sier statssekretær i Kulturdepartementet Hallvard Ingebrigtsen.

Nasjonalgalleriet
Foto: Heiko Junge / Scanpix

- At en arkitekt nå hevder å kunne pusse opp Nasjonalgalleriet til halv pris, får ingen betydning, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Hallvard Ingebrigtsen til NRK.

Eksperter hevder at beslutningen om å samle Nasjonalmuseet i et nybygg på Vestbanen i Oslo bygger på uriktig økonomisk grunnlag. Regjeringens kalkyler har vært kritisert for å være alt for vage fordi de har et slingringsmonn på 45 % for oppussing av Nasjonalgalleriet.

Les også: - Giske bruker feil tall

- Et bestillingsverk

Arkitekt Fredrik Torp, som tegnet det forrige vinnerutkastet til oppgradringen av Nasjonalgalleriet sammen med Tejle Torp Åsen, tilbød seg i NRK Kulturnytt i forrige uke å gjøre jobben for halvparten av prisen.

- Når man kommer opp med en sum på 79 000 kroner per kvadratmeter i rehabiliteringskostnader, så tror ikke jeg et øyeblikk på det. Jeg vil karakterisere dette som et bestillingsverk, sier Torp.

- Beste alternativet

Regjeringen kommer ikke til å ta hensyn til Torps tilbud, ifølge statssekretær i Kulturdepartementet, Hallvard Ingebrigtsen.

- Vi kommer til å legge til grunn at det er en helhetlig løsning vi er på jakt etter, og da har vi valgt Vestbanen som er det beste alternativet, sier Ingebrigtsen

- Uavhengig av hva kalkylene vil si?

- Ja, vi har funnet ut av Vestbanen er billigere enn Tullinnløkka totalt sett, sier Ingebrigtsen.

Brudeferd i Hardanger

Brudeferden i Hardanger kan bli flyttet til brygga.

Foto: Nasjonalmuseet

Nasjonalgalleriet i Oslo som av mange blir oppfattet som et nasjonalt ikon skal altså fraflyttes dersom regjeringen får det som den vil. Regjeringens vedtak om å flytte kunsten ut og over til et nybygg på Vestbanetomten sammen med Samtidskunstmuseet og design møter stadig større motstand.

Les også: Nasjonalmuseet kan bli nedstemt

Les også: Giske avviser kritikken

Les også: - Arkitektkonkurransen bør utsettes

Kulturstrøm

 • Skal gjenoppbygge historisk moské

  En avtale om gjenoppbyggingen av Mosuls historiske al-Nuri-moské ble undertegnet i nationalmuseet i Baghdad mandag. Avtalen mellom De forente arabiske emirater og Irak innebærer en støtte til gjenoppbyggingen på over 50 millioner dollar. Den over 800 år gamle moskeen og dens berømte minaret ble sprengt i forbindelse med kampene om Mosul sommeren 2017. Les også «Urix forklarer»: Fem ting du må vire om sprengingen av den berømte moskeen

  Pressekonferanse i forbindelse med avtale om gjenoppbygging av moskeen i Mosul
  Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP/Scanpix
 • Aviciis foreldre takker for støtten

  Foreldrene til Avicii (Tim Bergling) publiserte mandag kveld et åpent brev via pressekontakten Ebba Lindqvist: «Vi vil takke for støtten vi har fått, alle kjærlighetsfulle ord om vår sønn og bror. Takk for hedringen av Tim», ifølge Aftonbladet.

 • «The Crown»: Vi burde ha lik lønn

  Matt Smith støtter kravet om at Claire Foy og han selv burde hatt lik lønn for arbeidet i serien. – Jeg er glad for at dette har løst seg, og i fremtiden må vi jobbe for at ting som dette blir bedre og mer rettferdig, ikke bare i vår bransje, men i alle, sier han til Hollywood Reporter. Serieskaperne har beklaget lønnsforskjellen etter at det ble kjent at Smith tjener mer på Netflix-serien enn hovedrolleinnehaveren Foy.

  Claire Foy og Matt Smith fra permieren på sesong to av The Crown
  Foto: Grant Pollard / AP