Hopp til innhold

Vil pusse opp til halve prisen

Arkitekt Fredrik Torp tilbyr seg nå å pusse opp Nasjonalgalleriet til halvparten av den prisen regjeringen opererer med. Tilbudet er uinteressant i sammenhengen, sier statssekretær i Kulturdepartementet Hallvard Ingebrigtsen.

Nasjonalgalleriet
Foto: Heiko Junge / Scanpix

- At en arkitekt nå hevder å kunne pusse opp Nasjonalgalleriet til halv pris, får ingen betydning, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Hallvard Ingebrigtsen til NRK.

Eksperter hevder at beslutningen om å samle Nasjonalmuseet i et nybygg på Vestbanen i Oslo bygger på uriktig økonomisk grunnlag. Regjeringens kalkyler har vært kritisert for å være alt for vage fordi de har et slingringsmonn på 45 % for oppussing av Nasjonalgalleriet.

Les også: - Giske bruker feil tall

- Et bestillingsverk

Arkitekt Fredrik Torp, som tegnet det forrige vinnerutkastet til oppgradringen av Nasjonalgalleriet sammen med Tejle Torp Åsen, tilbød seg i NRK Kulturnytt i forrige uke å gjøre jobben for halvparten av prisen.

- Når man kommer opp med en sum på 79 000 kroner per kvadratmeter i rehabiliteringskostnader, så tror ikke jeg et øyeblikk på det. Jeg vil karakterisere dette som et bestillingsverk, sier Torp.

- Beste alternativet

Regjeringen kommer ikke til å ta hensyn til Torps tilbud, ifølge statssekretær i Kulturdepartementet, Hallvard Ingebrigtsen.

- Vi kommer til å legge til grunn at det er en helhetlig løsning vi er på jakt etter, og da har vi valgt Vestbanen som er det beste alternativet, sier Ingebrigtsen

- Uavhengig av hva kalkylene vil si?

- Ja, vi har funnet ut av Vestbanen er billigere enn Tullinnløkka totalt sett, sier Ingebrigtsen.

Brudeferd i Hardanger

Brudeferden i Hardanger kan bli flyttet til brygga.

Foto: Nasjonalmuseet

Nasjonalgalleriet i Oslo som av mange blir oppfattet som et nasjonalt ikon skal altså fraflyttes dersom regjeringen får det som den vil. Regjeringens vedtak om å flytte kunsten ut og over til et nybygg på Vestbanetomten sammen med Samtidskunstmuseet og design møter stadig større motstand.

Les også: Nasjonalmuseet kan bli nedstemt

Les også: Giske avviser kritikken

Les også: - Arkitektkonkurransen bør utsettes

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.