Hopp til innhold

Vil pusse opp til halve prisen

Arkitekt Fredrik Torp tilbyr seg nå å pusse opp Nasjonalgalleriet til halvparten av den prisen regjeringen opererer med. Tilbudet er uinteressant i sammenhengen, sier statssekretær i Kulturdepartementet Hallvard Ingebrigtsen.

Nasjonalgalleriet
Foto: Heiko Junge / Scanpix

- At en arkitekt nå hevder å kunne pusse opp Nasjonalgalleriet til halv pris, får ingen betydning, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Hallvard Ingebrigtsen til NRK.

Eksperter hevder at beslutningen om å samle Nasjonalmuseet i et nybygg på Vestbanen i Oslo bygger på uriktig økonomisk grunnlag. Regjeringens kalkyler har vært kritisert for å være alt for vage fordi de har et slingringsmonn på 45 % for oppussing av Nasjonalgalleriet.

Les også: - Giske bruker feil tall

- Et bestillingsverk

Arkitekt Fredrik Torp, som tegnet det forrige vinnerutkastet til oppgradringen av Nasjonalgalleriet sammen med Tejle Torp Åsen, tilbød seg i NRK Kulturnytt i forrige uke å gjøre jobben for halvparten av prisen.

- Når man kommer opp med en sum på 79 000 kroner per kvadratmeter i rehabiliteringskostnader, så tror ikke jeg et øyeblikk på det. Jeg vil karakterisere dette som et bestillingsverk, sier Torp.

- Beste alternativet

Regjeringen kommer ikke til å ta hensyn til Torps tilbud, ifølge statssekretær i Kulturdepartementet, Hallvard Ingebrigtsen.

- Vi kommer til å legge til grunn at det er en helhetlig løsning vi er på jakt etter, og da har vi valgt Vestbanen som er det beste alternativet, sier Ingebrigtsen

- Uavhengig av hva kalkylene vil si?

- Ja, vi har funnet ut av Vestbanen er billigere enn Tullinnløkka totalt sett, sier Ingebrigtsen.

Brudeferd i Hardanger

Brudeferden i Hardanger kan bli flyttet til brygga.

Foto: Nasjonalmuseet

Nasjonalgalleriet i Oslo som av mange blir oppfattet som et nasjonalt ikon skal altså fraflyttes dersom regjeringen får det som den vil. Regjeringens vedtak om å flytte kunsten ut og over til et nybygg på Vestbanetomten sammen med Samtidskunstmuseet og design møter stadig større motstand.

Les også: Nasjonalmuseet kan bli nedstemt

Les også: Giske avviser kritikken

Les også: - Arkitektkonkurransen bør utsettes

Kulturstrøm