- Arkitektkonkurransen bør utsettes

Arkitektkonkurransen om nytt nasjonalmuseum på Vestbanen bør utsettes, mener Norske arkitekters landsforbund (NAL).

Kjersti Nerseth

Kjersti Nerseth, president i Norske arkitekters landsforening.

Foto: Jan M. Lillebø / Jan M. Lillebø

- Vi mener konkurransen bør utsettes. Årsaken er at vi mener det har kommet opp så mye de siste to ukene som gjør at det trengs flere avklaringer på et politisk plan. Det kan se ut som det er noe forhastet, sier Kjersti Nerseth, president i NAL til NRK.

Hva slags avklaringer er det du tenker på?

- Det går på bruk av bygg, på tomtens bruk og det går rett og slett på at premissene for konkurransen ikke er klare nok, sier hun.

Statsbygg har ingen planer om å utsette arkitektkonkurransen, ifølge kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh.

- Vi forholder oss til det oppdraget vi har fått fra Kultur- og kirkedepartementet. Vi jobber med en arkitektkonkurranse som skal ut før påske. Ellers har vi ikke noe grunnlag for å kommentere utspillet fra NAL.

Uklare premisser

Flere opposisjonspolitikere på Stortinget har kritisert regjeringens vedtak om å flytte hele Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design til Vestbanetomten i Oslo.

Les også: Nasjonalmuseet kan bli nedstemt

Mange er også kritiske til planene om å legge ned Nasjonalgalleriet. I går startet en underskriftsaksjon blant arkitekter, kunstnere og kunsthistorikere som protesterer mot nedleggingen.

Les også: Giske avviser kritikken

Les også: Giske bruker feil tall

- Premissene må være så klare som mulig. Det er flere uklarheter i forhold til tomtearealet og den politiske forankringen. Konkurranseprogrammet er heller ikke klart og ingen jury er oppnevnt. En jury bør få anledning til å si sin mening om konkurranseprogrammets innhold og utforming, sier Kjersti Nerseth.

UD-bygg

Ett av temaene det er diskusjon om, er om Utenriksdepartementet skal få et nytt kontorbygg på Vestbanetomten. Oslo Venstre ønsker ikke dette, men vil heller at Nasjonalmuseet skal få bruke dette arealet.

Vestbanetomten fotografert fra Rådhuset

Vestbanetomten fotografert fra Oslo rådhus.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kulturstrøm

 • Game of Thrones beste drama

  HBO-serien «Game of Thrones» fikk prisen for beste drama under årets Emmy-utdeling i Los Angeles. Dermed forsvarte «Game of Thrones» Emmyen i sin siste sesong. Serien var nominert i hele 32 kategorier,

  Lena Headey, Peter Dinklage, Kit Harington og Emilia Clarke, alle fra «Game of Thrones» på scenen
  Foto: Chris Pizzello / AP
 • Tre Emmy-priser til «Chernobyl»

  «Chernobyl» fikk pris for beste miniserie under årets Emmy-utdeling i Los Angeles, og svenske Johan Renck fikk pris for å ha regissert den. HBO-suksessen fikk også pris for beste miniseriemanus, skrevet av Craig Mazin.

 • Van Gogh-verk solgt på auksjon

  To av de eldste verkene til den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh er solgt på auksjon i den belgiske byen Gent. Det ene maleriet, en akvarell av blomster, ble solgt for 220.000 euro. Det andre verket ble solgt for 140.000 euro.