Giske avviser kritikken

Til tross for at kritikken hoper seg opp mot det nye Nasjonalmuseet, mener kulturminister Trond Giske fremdeles det er en god løsning å bygge et kjempegalleri på Vestbanetomten.

Vestbanetomten fotografert fra Rådhuset
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det er flere momenter som gjør at kritikerne er skeptiske til planene om å samle hovedstadens tre store museer til et felles galleri på Vestbanen. Tidligere har det kommet frem at det er usikkerhet rundt både pris, plass og politisk støtte til prosjektet. Kulturdepartementets fremgangsmåten har også blitt kritisert.

Les også: Vestbanetomten blir for liten

Les også: - Bør ikke flyttes til Vestbanen

Kritikerne spør seg om det er riktig å flytte hovedstadens tre store museer ut av sine tradisjonsrike bygninger til et felles kjempegalleri på Vestbanetomten. Trond Giske møtte to av sine kritikere, Venstres Trine Skei Grande, som også sitter i Stortingets kulturkomitee, og leder i Oslo Arkitektforening, Peter Butenschøn, til debatt i Kulturnytt.

Hør debatten om Nasjonalmuseet her

Da den hemmelige fermforhandlingen av nytt Nasjonalmuseum til Vestbanen ble kunngjort den 28. mai i fjor var det få motforestillinger, men etter hvert har kritikken mot planene blitt omfattende.

Bakgrunn: Konflikten rundt Nasjonalmuseet

Kulturstrøm

 • Magne Furuholmen om A-ha

  A-ha skal på nytt ut på turné, ni år etter at de la ut på sin avskjedsturné og annonserte at de la bandet på hylla. I «Ukeslutt» på P2 forteller Magne Furuholmen at selv om de var enige om å legge opp da, har de blitt hentet inn av sin egen historie.

 • 300.000 besøkte bokmessen

  Bokmessen i Frankfurt, hvor Norge har vært æresgjest, er over. Opp mot 300.000 besøkende var innom i løpet av de fem dagene den varte. Norge har brukt 51 millioner kroner på å promotere norsk litteratur på messen. Litteraturfesten ble avsluttet med en fotballkamp mellom norske og tyske forfattere, en kamp Norge dessverre tapte 5–3 (NTB).

 • Bilal til Grenseløsfestivalen

  Stjernekamp-finalisten Bilal Saab kommer til Grenseløsfestivalen i Kirkenes neste år med bandet sitt Northkid. 20-åringen er det første navnet som slippes for neste års festival, skriver iFinnmark.

  Bilal Saab: Torna a Surriento
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK