Hopp til innhold

- Kynisk utnyttelse av arkitekter

Flere sentrale norske arkitektkontorer vegrer seg for å delta i konkurransen om å tegne et nytt Nasjonalmuseum i Oslo.

Kulturminister Trond Giske
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Vi elsker arkitektkonkurranser, men det vi ikke liker er store nasjonale konkurranser som ikke er tilstrekkelig politisk forankret,
sier arkitekt Ole Wiig, tidligere president i Norske arkitekters landsforbund (NAL), til NRK.

Flere store arkitektkontorer sier til NRK at de vegrer seg for å delta.

Snøhetta, som tegnet operaen, vil avvente den politiske situasjonen. Også andre konkurranse-kontorer som a-lab, Space Group og Jensen & Skodvin er usikre på om de ønsker å delta i konkurransen som kulturminister Trond Giske utlyste mandag.

LES: Utlyser omstridt konkurranse

Ole Wiig mener at kulturministeren driver en kynisk utnyttelse av arkitektbransjen.

- Her inviterer man hele verden, og så har man ikke dette forankret politisk - slik at man vet at det blir noe av.

Flere arkitektkonkurranser for kulturbygg i hovedstaden har blitt avblåst de siste årene, og nå er det frykt for at enda en konkurranse skal gå i vasken.

Koster millioner å delta

Kjetil Trædal Thorsen

Kjetil Trædal Thorsen

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Når et arkitektkontor investerer store summer i en åpen konkurranse, så er det i alle fall for vår del, med den forvissing om at det skal gjennomføres på et tidspunkt. Og når sikkerheten for gjennomføring reduseres, så blir og investeringslysten liten, sier daglig leder, Kjetil Trædal Thorsen i Snøhetta.

Han sier at det fort koster mellom en til to millioner kroner å delta i en konkurranse om et bygg med et samme omfang som et nytt Nasjonalmuseum skal ha.

Ole Wiig sier at kostnadene totalt for alle deltakende arkitektkontorer tilsammen kan komme opp i tilsammen 100 millioner kroner. Og det før konkurransen har forlatt tegnebrettet.

- Med et snitt på en halv million kroner per team, blir det fort 100-200 millioner kroner totalt. Da bør det være en sikkerhet, sier Wiig.

Vil vente

Ifølge NAL skal det tekniske ved konkurransen være i orden. Men de har i brev til kulturministeren bedt om at konkurransen utsettes fordi det finnes en rekke andre uavklarte punkter.

Det er usikkerhet rundt hvor stor del av tomten som skal brukes til det nye museet og kostnadene er ikke beregnet. Det pågår også en stor debatt rundt videre bruk av Nasjonalgalleriet som regjeringen har vedtatt nedlagt.

- Alt dette er sider ved den uavklarte situasjon, sier president i NAL Kjersti Nerseth.

I tillegg kommer Stortinget som ikke har fått saken om bygging av nytt Nasjonalmuseum til behandling, men som skal bevilge de tre til fire milliardene som bygget skal koste. Opposisjonen har de siste ukene sagt at de ønsker seg andre løsninger enn regjeringens, og har bedt om å få stortingsbehandlet sakskomplekset, men foreløpig har lite skjedd.

LES: - Arkitektkonkurransen bør utsettes

Giske utlyste, på tross av alle innsigelsene, konkurransen mandag. Han sa i den forbindelse til NRK at han har liten sans for NAL sitt standpunkt om å vente.

- Du kan ikke være med på ferden og samtidig protestere for all verden, sa Giske og viste til at NAL-medlemmer har sagt ja til å sitte i juryen.

Snøhetta på gjerdet

Kjetil Thorsen i Snøhetta beklager at kulturministeren har hatt så dårlig tid i denne saken.

- Han burde ha ventet til vi hadde en politisk avklaring, sier han til NRK.

Foreløpig sitter det verdenskjente arkitektkontret på gjerdet.

- Vi kommer til å vurdere den politiske situasjonen og sannsynligheten for at det skal gjennomføres, sier Thorsen om eventuell deltakelse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørvika
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Arkitektkontoret a-lab stiller seg bak NALs beslutning og vil vente med eventuell deltakelse til foreningen går god for sikkerheten i konkurransen, forteller partner Geir Haaversen til NRK. De har nok å gjøre, og har nettopp tegnet nytt kulturhus i Hammerfest.

Brant seg sist

For drøyt åtte år siden vant Space Group konkurransen om et nytt hovedbibliotek for Deichmann på Vestbanen i Oslo - samme sted som nå Nasjonalmuseet skal ligge. I fjor fikk de beskjed om at dette ikke ville bli realisert likevel.

LES: Nederlandsk Vestbane-vinner

LES: - Må få betalt for åtte års arbeid

Kontoret er skremt av at nok et prosjekt på akkurat samme tomten mangler politisk forankring.

- Vi er selvsagt redde for å gå i gang med et prosjekt der det hersker usikkerhet. Dette har vi brent oss på før, sier partner Adam Kurdahl til NRK.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)