- Giske bruker feil tall

En oppussing av Nasjonalgalleriet bør bli langt billigere enn det tallene til Trond Giske viser. Det mener en av Norges fremste bygganalytikere. Giske har bestemt at Nasjonalgalleriet skal fraflyttes.

Nasjonalgalleriet
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Kostnadsberegningene i kulturministerens rapport er så ubrukelige at de bør gjøres igjen, mener Bygganalyse.

Bygganalyse er en av Norges fremste analysefirmaer for renovering og nybygg. De sto bak prisberegningen av vinnerforslagene til den nye operaen.

Stemmer ikke

Regjeringen vedtok nylig å flytte hele Nasjonalgalleriet til Vestbanetomten i et stort nybygg på åtte etasjer. Det nye Nasjonalmuseet skal også romme samtidskunstmuseum og kunstidustrimuseet. Den siste tiden har det reist seg en bølge av protester mot å flytte det gamle, ærverdige Nasjonalgalleriet.

Men Kulturminister Trond Giske ble sikker i sin sak etter at de to siste kvalitetssikringsrapportene ble lagt frem.

- Konsekvensanalysen viser at det blir en milliard billigere å bygge på Vestbanen enn på Tullinløkka, sa han da.
- Lokalene til Nasjonalgalleriet er kanskje heller ikke egnet til å vise frem vår verdifulle kunst. Vestbanealternativet står mye sterkere etter dette, fremholdt Giske overfor NRK.

Men kostnadsberegningene i rapporten er ubrukelige, mener Bygganalyse.

- Bør be om ny pris

- Jeg vil anbefale Kulturdepartementet å foreta en detaljert kalkyle, særlig på renoveringen av Nasjonalgalleriet, sie daglig leder Otto Liebe.

- Det de bruker her er et anslag mer enn en kostnadsvurdering. Jeg ville ikke gått god for denne rapporten.

Liebe mener kvadratmeterprisen på 74.500 kroner for å pusse opp Nasjonalgalleriet er alt for høy. I tillegg er det lagt inn et slingringsmonn på pluss-minus 45 prosent. Det betyr at prisen kan være enten nesten dobbelt så høy eller bare halvparten av denne utgansprisen. Det holder ikke, mener Liebe, som altså mener prisen vil bli langt lavere med en skikkelig beregning.

- Da vi beregnet hva det ville koste å flytte operaen til henholdsvis Vestbanen og Bjørvika var usikkerhetsmarginene på 15 prosent. Det er dette som er normalt. 45 prosent avvik i begge retninger gir alt for stor usikkerhet.

Men det stopper ikke der. Ifølge Liebe er prisstigningen som departementet opererer med også 15 prosent høyere enn i virkeligheten.

Mer kritikk mot flyttingen: Vestbanetomten blir for liten

Mer kritikk mot flyttingen: Nasjonalmuseet kan bli nedstemt

Dobbelt så høy

Alt i alt betyr det at departementets anslag for hva det vil koste å pusse opp Nasjonalgalleriet fort kan være dobbelt som høy som det prisen ville blitt i virkeligheten.

Otto Liebe stiller seg uforstående til at de kan være tilfreds med så mye unøyaktighet.

Kulturdepartementet sier til NRK at de foreløpig ikke kan kommentere kritikken, men Otto Liebe anbefaler en ny gjennomgang.

- Det er for mye usikkerhet her. Denne rapporten kan bare regnes som et anslag, den gir ikke en reell kostnadsvurdering. De bør få dette gjort på nytt, sier Liebe.

Renovering

- Hvor vanlig er det å gjøre beregninger på denne måten?

- Vi gjør det ikke slik. Vi går detaljert til verks slik at du får komplette kostnader. Det kunne vi gjort med Nasjonalgalleriet også.

Giske mener også at det vil bli for komplisert å renovere Nasjonalgalleriet. Blant annet er det behov for nytt ventilasjonssystem og brannvarslingsanlegg.

Men dette vil ikke by på problemer, sier Otto Liebe.

- Nasjonalgalleriet er et bygg i murstein og stein. Nytt ventilasjonsanlegg kan for ekesmpel legges åpent i rommet under himlingen, foreslår Liebe.
Dette vil ikke være spesielt vanskelig.

Kulturstrøm

 • Magne Furuholmen om A-ha

  A-ha skal på nytt ut på turné, ni år etter at de la ut på sin avskjedsturné og annonserte at de la bandet på hylla. I «Ukeslutt» på P2 forteller Magne Furuholmen at selv om de var enige om å legge opp da, har de blitt hentet inn av sin egen historie.

 • 300.000 besøkte bokmessen

  Bokmessen i Frankfurt, hvor Norge har vært æresgjest, er over. Opp mot 300.000 besøkende var innom i løpet av de fem dagene den varte. Norge har brukt 51 millioner kroner på å promotere norsk litteratur på messen. Litteraturfesten ble avsluttet med en fotballkamp mellom norske og tyske forfattere, en kamp Norge dessverre tapte 5–3 (NTB).

 • Bilal til Grenseløsfestivalen

  Stjernekamp-finalisten Bilal Saab kommer til Grenseløsfestivalen i Kirkenes neste år med bandet sitt Northkid. 20-åringen er det første navnet som slippes for neste års festival, skriver iFinnmark.

  Bilal Saab: Torna a Surriento
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK