Hopp til innhold

– Bare tull at årets barnefilm skal kåres på Amanda i år

Flere har stilt seg kritiske til den svært lave barnefilmandelen det siste året. Nå tar NFI grep.

Tre nøtter til Askepott

«Tre nøtter til Askepott» med Astrid Smeplass og Cengiz Al i hovedrollene er en av kun to filmer rettet mot barn med premiere i løpet av filmåret som har vært.

Foto: Storm Films/Nordisk Film Distribusjon

Da nominasjonene for årets Amanda sto klare i juni, var det kun to filmtitler å finne under kategorien «beste barnefilm». I alle andre kategorier er det tre utvalgte.

Både «CLUE: Maltesergåten» og «Tre nøtter til Askepott» er direktenominerte under årets filmutdeling, rett og slett fordi det ikke har vært flere filmer for barn å velge mellom i det tidsrommet juryen vurderer ut ifra.

Det får flere i det norske filmmiljøet til å reagere. En av dem er redaktør i filmmagasinet Montages, Lars Ole Kristiansen.

– Jeg mener man burde ha sløyfet denne kategorien under Amanda i år. Når kategorien i praksis blir prisen for den fremste av to mulige barnefilmer, så fremstår jo ikke dette spesielt tungtveiende.

– Det er bare tull at årets barnefilm skal kåres på Amanda i år, sier han.

Bilde fra filmen CLUE: Maltersergåten.

«CLUE: Maltesergåten» er nominert til Amanda for «beste barnefilm».

Foto: Maipo Film/Nordisk Film Distribusjon

Savner originale barnefilmer

Grunnen til det uvanlig lave antallet barnefilmer kan skyldes koronapandemien, mener Kristiansen.

– Det er veldig sjelden at det er så få norske barnefilmer i løpet av et år som det var i 2021. En vegring for å lansere barnefilmer som er tiltenkt å selge masse billetter under en pandemi, er nok noe av forklaringen.

Redaktør for Montages, Lars Ole Kristiansen.

Lars Ole Kristiansen mener det er svært viktig at det blir laget gode nok norske filmer for barn.

Foto: Privat

Redaktøren forteller at det historisk sett har vært en rik tradisjon for å lage gode barne- og ungdomsfilmer i Norge, men mener mange av filmene i denne kategorien ikke har vært gode nok de siste årene.

– Originale og kunstnerisk ambisiøse barnefilmer er blitt en mangelvare. Jeg savner filmer som tør å ta sjanser. Det er laget virkelig bra barnefilmer de siste årene, men de er tross alt i mindretall målt opp mot alle merkevarebaserte, helt idéfattige produksjoner.

Leder for Amanda-komiteen, Tonje Hardersen, mener det både er riktig og viktig å opprettholde kategorier, til tross for manglende kandidater.

– Vi ønsker å løfte fram de prestasjonene som fortjener det og samtidig rette oppmerksomheten mot et problem, som i år er en svært trist mangel på norsk film for det oppvoksende publikum, sier Hardersen.

– Dette holder ikke

Flere i norsk filmbransje har etterlyst at Norsk filminstitutt (NFI) tar grep. Produsent Tonje Skar Reiersen i animasjonsstudioet Mikrofilm mener de mangler både strategi og visjon for barnefilmen.

– De siste årene har norsk barnefilm stort sett fått støtte via markedsordningen, eller så har de blitt finansiert uten penger fra NFI. Derfor er de aller fleste nyere norske barnefilmer bygget over kjente merkevarer som Knerten og Kaptein Sabeltann.

Reiersen understreker at det ikke er noe galt med disse filmene, men mener at vi trenger en større bredde i den norske filmfloraen.

– Når «Titina» kommer på kino i høst, vil det være første gang på over to år at vi får en familiefilm på kino som har fått støtte av en filmkonsulent. Det holder ikke.

Stillbilde fra tegnefilmen Titina

TIDENES DYRESTE NORSKE TEGNEFILM: Storsatsingen «Titina» med en prislapp på 80 millioner kroner er en av filmene som vises på kino til høsten.

Foto: Mikrofilm

Produsenten mener en løsning kan være å øremerke midler til barnefilm, eventuelt å gjøre som Sverige – å ha en egen barnefilmkonsulent.

– Barn er like forskjellige som voksne. De ønsker seg ulike typer filmer og er fremtidens publikum. Om vi skal skape en levedyktig norsk filmkultur er vi nødt til å ha en strategi som sørger for kontinuitet og større mangfold, sier hun.

Øremerker midler til film for barn

Nå ser det ut til at Norsk filminstitutt vil imøtegå kritikken.

For første gang har de bestemt seg for å sette av en pengesum som skal gå spesifikt til barnefilm.

– Det er besluttet å gi barnefilmen et ekstra løft ved å øremerke en pott på 6 millioner kroner til barnefilm. Disse pengene skal deles ut basert på kunstneriske vurderinger av prosjektene som søker, sier direktør i NFI Kjersti Mo til NRK.

– Vi tror at å ansette en egen barnefilmkonsulent ikke vil være riktig bruk av ressurser, og at det er andre tiltak som kan bidra sterkere til å nå målet.

Helt Super

Superheltfilmen «Helt Super» er en av filmene rettet mot barn som kommer på kino til høsten.

Foto: Qvisten Animation/Nordisk Film Distribusjon

NFI-direktøren legger til at barne- og ungdomsfilm er et område de prioriterer, og at det også er satt av 2 millioner kroner til tiltak som skal gi de unge muligheten til å utvikle egne filmtilbud.

– Det er helt vesentlig at nye generasjoner utvikler en relasjon til den norske filmfortellingen, og får oppleve fortellinger fra egen virkelighet, fortalt på eget språk, sier Mo.

Filmhøsten ser lysere ut for norsk barnefilm, med flere norskproduserte barnefilmer på programmet. Blant annet Mikrofilms animerte storsatsing «Titina», «Helt Super», «Teddybjørnens jul» og «Folk og røvere i Kardemomme by».

Prisen for årets beste barnefilm deles ut under Amanda-showet i Haugesund 20. august. Du kan se showet på nrk.no og NRK2.

Sulten på mer kulturstoff? Les flere saker her:

Kulturstrøm

 • Lizzo kommer til Norge for første gang

  Superstjernen Lizzo (34) spiller storkonsert i Oslo Spektrum den 17. februar. Det melder konsertarrangør Live Nation i en pressemelding.

  Besøket er en del av turneen «The Special Tour», etter albumet som nådde andreplass på Billboardlisten og ble det hittil høyeste plasserte albumet av en kvinnelig artist i 2022.

  Lizzo har de siste årene håvet inn musikkpriser og lovord for sine låter. Hun har nærmere 13 millioner følgere på Instagram og er, i tillegg til musikken, kjent for å fronte kroppspositivisme.

  Blant hennes mest kjente låter er «About Damn Time», som har toppet i hjemlandet USA og gått som en farsott på TikTok. Det nyeste albumet, «Special», ble sluppet tidligere i sommer.

  Lizzo
  Foto: Bryan Bedder / AFP
 • Sacheen Littlefeather er død

  Skodespelar og aktivist Sacheen Littlefeather, som i 1973 avslo Oscar-prisen til Marlon Brando for beste skodespelar i «The Godfather», er død, skriv The Washington Post.

  Littlefeather blei 75 år. Familien sa at ho døyde i fred med sine næraste rundt seg, men nemnte ikkje dødsårsaka. Ho fekk diagnosen brystkreft i 2018, skriv avisa.

  I august fekk Sacheen Littlefeather ein offisiell årsaking frå Oscarakademiet etter at ho blei bua av scenen då ho avslo Brando sin pris. Sacheen Littlefeather gjekk opp på scenen med Apache-drakt, og fortalte at Brando ikkje ville ta imot prisen på grunn av undertrykkinga av urbefolkinga i USA. Etter det blei ho boikotta frå filmindustrien.

  Sacheen Littlefeather i 1973.
  Foto: Arkivfoto / AP