Da NRK i februar i år
, vakte det oppsikt i hele verden.I USA gjorde mange store øyne, The New York Times skrev en artikkel som gikk sin seiersgang over internett.
, ogNå viser det seg at interessen har vedvart. For under verdens største TV-messe, MIPTV som nå går av stabelen i Cannes, har kringkastingsorganisasjonen PBS vist stor interesse for programmet.
– Dette er ganske utrolig
Programleder Rebecca Nedregotten Strand ledet NRKs vedkveld.
Foto: NRKPBS er ikke noen hvem som helst innen amerikansk fjernsyn. De leverer TV til alle USAs lokale tv-stasjoner, og nå ønsker de å sende en forkortet versjon av programmet i USA.
Dermed kan i teorien så mange som 220 millioner få mulighet til å se norsk knitre-TV.
– Dette er ganske utrolig og veldig uventet, sier Bente Skagplads, som selger programmet for NRK.
– «Nasjonal Vedkveld» er et veldig spesielt program, og ikke det jeg trodde hadde størst potensial da vi dro ned til Cannes. Jeg hadde nok ikke tatt det med hvis de ikke hadde spurt om det, sier hun til NRK.no.
PBS' svensktalende innkjøper, Tom Koch, fikk med seg vedsnakkisen i februar og mente dette var noe de burde se nærmere på.
Han ønsker nå å klippe programmet om til en 60 minutter lang sending. I tillegg tenker han å lage en DVD, der man kan få med seg 6–10 timer av et bål som brenner som ren bonus.
Håper på stort DVD-salg og lokker med ved
NRKs fotograf Ingrid Tangstad Hatlevoll, holdt liv i bålet etter at den ordinære sendinga var over tidligere i år.
Foto: PrivatPBS drives uten reklame og lisens, og er avhengig av økonomiske donasjoner fra publikum for å overleve. Fire ganger i året arrangerer de derfor kvelder der de sender programmer og ber om pengestøtte fra publikum. Det er her «Nasjonal Vedkveld» kommer inn.
Kanalen vil lokke med gaver til TV-seere som gir økonomisk støtte. Gir du en donasjon på 70 dollar, får du en DVD i posten. 100 dollar gir DVD og en vedkubbe, mens 110 dollar gir DVD, vedkubbe og en lighter.
Gir du hele 200 dollar, får du DVD og en oversatt utgave av Lars Myttings «Hel Ved» i posten.
Les også:
Populært med «slow TV»
Og amerikanske Koch og hans kolleger har stor tro på prosjektet.
– NRK er ikke de eneste som sender såkalt slow TV. PBS sendte tidligere en sending der de viste en mann som bygget en hytte i realtime, filmet fra forskjellige vinkler. Sendingen ble kjempepopulær og DVDen solgte noe sånt som en halv million eksemplarer, forteller Skagplads.
Avtalen mellom NRK og PBS signeres etter alt å dømme neste uke, forteller hun.
– Det ser ut som det går i orden. NRK blir på ingen måte rik av programsalg, men dette er en allmennkringkaster og vi vil hjelpe dem med å få dette på lufta. Hvis de etter hvert begynner tjene penger, vil vi også kunne få noe, sier Skagplads, men vil ikke utdype hvor mange penger det konkret er snakk om.