Amerikansk TV-program gjør narr av «Nasjonal vedkveld»

Den amerikanske komikeren Stephen Colbert kan ikke forstå nordmenns fascinasjon for tørr, knitrende ved.

Satirikeren Stephen Colbert tok for seg NRKs Nasjonale vedkveld i et av sine programmer.

Colbert Report om Nasjonal vedkveld

Den slo de andre norske TV-programmene, som «Så du tror du kan se maling tørke», sier Colbert til rungende latter fra publikum.

Nesten én million TV-seere var innom ved-TV på NRK2 fredag kveld. Kanalen hadde tre ganger så mange seere som en vanlig fredagskveld.

Det har både Reuters, BBC og New York Times fattet interesse for, og klipp fra programmet har spredd seg via nyhetssendinger og sosiale medier.

BBC omtalte programmet og sendte også deler av bålet på britisk TV.

Senere har populære nettsider som Gawker og Huffington Post skapt blest om Nasjonal vedkveld.

Forstår det ikke

Nå lar den amerikanske komikeren og satirikeren Stephen Colbert seg sjokkere av at 20 prosent av Norges befolkning tittet innom den 12 timer lange nasjonale ved-sendinga.

I det fire minutter lange innslaget prater Colbert videre om suksessen til NRK-programmet.

– Jeg forstår det bare ikke. Det er ingen dype følelser når du snakker om ved. Det er bare ved, sier komikeren.

Det er ikke første gang Colbert tar for seg norske nyhetssaker. I 2011 omtalte han den norske smørkrisa, til stor begeistring for publikum.


Tatt på senga

Programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust, var ikke forberedt på at sendinga skulle få så mye oppmerksomhet fra utlandet. Han ble tatt på senga da Reuters ringte kort tid før sendingen startet fredag kveld.

– Jeg ble helt overrumplet og var ikke forberedt på å snakke engelsk. Det gikk et halvt intervju før jeg kom på hva de engelske ordene for bål og ved var, forteller han til NRK.

Kulturstrøm

 • Munchmuseet må kutte åpningstidene

  Allerede før Munchmuseet har åpnet må museet redusere åpningstidene for å spare penger. Planen var at museet skulle holde åpent 12 timer daglig hele uka. Nå planlegger de å kutte en time hver dag i snitt, skriver Avisa Oslo.

 • Skyteulykke på filminnspilling

  En kvinne er død og en mann skadd etter en skyteulykke under innspilling av Alec Baldwins film «Rust» i New Mexico i USA. Ifølge AFP var det Baldwin selv som avfyrte skuddet. En talsperson sier ulykken skjedde da et våpen med løsskudd ble avfyrt ved en feil.

 • Svensk rapper skutt og drept

  En mann er skutt og drept sør i Stockholm, opplyser svensk politi. Ifølge Expressen dreier det seg om den 19 år gamle rapartisten Einár. Politiet fikk melding om skyting i Hammarby kl. 22.50. Kl. 01.39 opplyste politiet at han døde av skadene og at hans pårørende er blitt varslet.

  Natt til fredag brukte politiet helikopter i søk etter gjerningspersoner. – Det finnes opplysninger om at en eller to personer løp fra stedet, sier politiets pressetalskvinne Carina Skagerlind.

  Einár, med døpenavnet Nils Kurt Erik Einar Grönberg, har millioner av avspillinger på Spotify med flere låter som har toppet listene, og han har blant annet vunnet priser på Grammisgalan.

  Nils Kurt Erik Einar Grönberg, med kunstnernavnet Einár,
  Foto: Pontus Esse Carmback CC BY 3.0