Hopp til innhold

Glødende interesse for NRKs ved-tv

NRKs tolv timers lange vedprogram har vekket oppsikt langt utenfor kalde Norges grenser. Se hele sendingen på nytt her.

I 12 timar gjer veden deg varm på NRK2. Du møter Lars Mytting, Mads Gilbert, Toralv Maurstad og mange fleire dedikerte vedafolk. Bli opplyst og kjenn varmen! Me følgjer bålet minutt for minutt heilt fram til morgonen.

SE REPRISEN: Nasjonal vedkveld engasjerte mange. Her ser du sendingen på ny.

Fredag kveld fyrte NRK av tolv timers direktesendt om ved med programmet Nasjonal vedkveld. TV-seerne fikk et fire timer langt magasinprogram kun dedikert til ved, før et brennende bål fylte tv-skjermen åtte timer gjennom natten – også det direkte.

Den noe spesielle temasendingen ser ut til å ha vært en suksess. På Twitter trykker nordmenn ved til sitt bryst – og i utlandet ser man med undring mot Norge.

Du kan se del 1 av sendingen i videovinduet øverst i artikkelen. Resten av sendingen kan du kose deg med her:

Reuters og New York Times

Rune Møklebust

– VEDUNDERLIG: Program Rune Møklebust i NRK Hordaland har vunnet priser for langsom-TV tidligere. Denne helgen sto han bak nok en sær NRK-satsing.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Både Reuters, BBC og New York Times har fyrt opp om sendingen, og klipp fra programmet sprer seg verden rundt. Programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust, sier han ble tatt på sengen da Reuters plutselig ringte kort tid før sendingen startet fredag kveld.

Jeg ble helt overrumplet og var ikke forberedt på å snakke engelsk. Det gikk et halvt intervju før jeg kom på hva de engelske ordene for bål og ved var, forteller han.

Etter hvert som den noe knusktørre sendingen pågikk, blusset interessen opp på sosiale og tradisjonelle medier. BBC omtalte programmet og sendte også deler av bålet på britisk TV.

– Ved brenner kanskje sakte, men kan den fyre opp publikum?, skrev BBC i sin nettsak natt til lørdag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg var direkte inne på BBC radio klokken 03.00 på natten og snakket om sendingen. Jeg hadde tenkt å legge meg, men ble sittende og se på bålet, sier Møklebust.

Nesten en uke etter sendingen har The New York Times toppsak på vedsendingen. De skriver at spørsmålet om hvilken vei barken skal vende deler nordmenn i to.

Vedkveld på topp hos the Times

The New York Times mener spørsmålet om hva man gjør med ved, definerer den norske folkesjela. Det er toppsak onsdag 20. februar.

Kronprinsessen engasjerte seg

– Jeg elsker gale Norge, skrev Lucy Keeler i en tweet.

Hun lenket opp til Reuters-saken om ved-galskapen, og ble retweetet av kronprinsesse Mette-Marit, skriver Dagbladet.

I kommentarfeltet til nettavisen renner det over av flammende innlegg om Nasjonal vedkveld – både negative og positive.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Senere har populære nettsider som Gawker og Huffington Post skapt blest om Nasjonal vedkveld.

– Norge er ikke fremmed for rare tv-sendinger, skriver Huffington Post, med referanse til «Hurtigruten – minutt for minutt».

– Og jeg har sittet i et 20 minutters langt intervju med New York Times om programmet. Vi var forberedt på at mange er interessert i ved, men den internasjonale oppmerksomheten kom litt overraskende, sier Møklebust.

– Se for deg fargefulle kommentarer fra koselige vedeksperter foran et knitrende bål, som snakker for seerne i tolv timer. "Fengslende" er neppe en beskrivelse. Men akkurat det får norske tv-seere på skjermen, skrev New York Times.

– Ser på Norge som fint, rart og varmt

Seertallene for programmet blir først kjent mandag.

– Det meste av omtalen har vært gøyal og fin. Det har vært litt med et blikk oss nordmenn og Norge som noe fint, rart og varmt, sier han.

Tidligere Norge Rundt-programleder Rebecca Nedregotten Strand stablet sendingen sammen. Hun holdt liv i sendingen fra Langegården besøksgård i Bergen uten noen særlige pauser i fire timer, sammen med 16–17 lydfolk, kamerafolk, produsenter og andre.

– Det hele har vært veldig gøy. Det er helt snålt at sendingen varte så lenge og at tiden gikk så fort. Etter noe sånt må du bruke litt tid på å skjønne hva du har vært med på, sier hun.

Rebecca Nedregotten Strand

LUKTET BÅL: Rebecca Nedregotten Strand lærte seg hele manuset for den fire timers lange sendingen utenat. – Jeg har aldri så mye bål, sier hun om sendingen.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Men jeg vet ikke helt hvordan det gikk, siden jeg stod midt oppi det selv. Det var i hvert fall veldig kjekt og veldig hyggelig å tilbringe kvelden med så mange fine folk. Det var selvsagt litt intenst, og med lite pauser var vi helt gåen til slutt, sier Strand.

Holdt liv i bålet

Ingrid Tangstad Hatlevoll

BÅLANSVARLIG: NRK-fotograf Ingrid Tangstad Hatlevoll filmet og holdt liv i bålet som ble vist i åtte timer på NRK2. Hun overlevde på marshmallows og grillede pølser.

Foto: Privat

Etter den fire timers lange magasinsendingen gikk de fleste NRK-ansatte hjem. Men en fotograf og en teknisk leder holdt bålet, musikken og tv-bildet i live gjennom natten.

Lars Myttings bestselgende bok «Hel ved» var noe av bakgrunnen for at NRK fikk ideen for programmet. Mytting gjestet også programmet og snakket om folks forhold til ved.

– Oppmerksomheten om programmet sier kanskje litt om hva slags sprø ide dette egentlig var. Lars sa litt om at den norske følelsen og forholdet til vedfyring er veldig, veldig sterke. Men det er ikke et særnorsk fenomen, boken hans har jo også solgt stort i utlandet, sier Strand.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vedunderlig

I tillegg har suksessen med tidligere minutt-for-minutt-sendinger som Bergensbanen og Hurtigruten gjort at NRK tente på ideen. NRK har vunnet mange priser for sine «slow-TV»-sendinger.

– Jeg tror ikke vi hadde kommet opp med dette om vi ikke hadde de erfaringene. Det som er litt annerledes denne gangen er at vi kobler sakte-TV opp mot et tema, og lager det på en litt annen måte, sier programsjef Rune Møklebust.

Han er ikke i tvil: Nordmenn elsker ved.

– Det er helt vedunderlig!

– Nasjonal vedkveld har blitt internasjonal vedkveld, sier programleder Rebecca Nedregotten Strand.

Hun kjenner fremdeles lukten fra vedmaratonet.

– Jeg har aldri luktet så mye bål før som jeg gjorde i helgen. Og jeg har vært speider og sittet rundt mange bål, smiler hun.

  • Hva syns du om NRKs nerdeprogram om ved? Bruk kommentarfeltet under!

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.