Hopp til innhold

Forbrytelsen-forfatter skriver for HBO

CANNES (NRK.no): Manusforfatter Søren Sveistrup og Danmarks Radio er i ferd med å inngå et samarbeid med den amerikanske TV-kanalen HBO om en dansk-amerikansk TV-serie.

Forbrytelsen-crewet

Søren Sveistrup (til venstre) og resten av crewet bak Forbrytelsen.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

Hege Bakken Riise i Cannes
Foto: NRK
Søren Sveistrup

Søren Sveistrup, mannusforfatteren bak Forbrytelsen, er nå hyret inn av HBO.

Foto: Tine Harden, DR

Den danske krimserien «Forbrytelsen» har gått sin seiersgang verden over og har blitt solgt til mer enn 120 land. Dette har vært med på å gjøre utlandet oppmerksom på skandinavisk tv-drama, og serier som «Borgen» og «Broen» har også blitt svært populære.

Tirsdag ble DR-serien «Broen» nominert til en BAFTA for beste internasjonale dramaserie.

Ble kontaktet av HBO

Under TV-messen MIPTV i Cannes, som foregår denne uken, var dramasjef i Danmarks Radio (DR), Piv Bernth, invitert sammen med BBC dramas Ben Stevenson til å holde foredrag om hvordan man lager gode dramaserer.

Der løftet Bernth også litt på sløret rundt det mulige samarbeidet DR vurderer å inngå med den amerikanske kanalen HBO, kjent for serier som «Sex og Singelliv», «Sopranos» og «Game of Thrones».

– HBO tok kontakt med oss, og lurte på om vi kanskje kan lage noe sammen, forteller Piv Bernth til NRK.no.

Det er HBOs søsterkanal Cinemax som vil stå for produksjonen, hvis de to kringkasterne blir enige om samarbeidet.

– Foreløpig har vi ikke skrevet noen kontrakt. Søren Sveistrup jobber med et utkast til en serie, og så skal vi møte med HBO i løpet av våren, forklarer Bernth.

Sveistrup skrev alle de tre sesongene av «Forbrytelsen», der Piv Bernth var produsent.

Både danske og amerikanske skuespillere

Handlingen i den nye serien skal skje i Danmark, men ha både danske og amerikanske skuespillere, og sendes i begge landene. Bernth syns det er gøy at et så internasjonalt anerkjent selskap som HBO ønsker å samarbeide med DR.

– Dette er veldig spennende, noe sånt har vi aldri gjort før, sier hun til NRK.no.

Og flere stiller seg positive til å jobbe sammen med danskene.

– Det er klart vi skal samarbeide. Til nå har vi bare stjålet de beste skuespillerne deres, men på sikt må vi nok få til noe mer sammen, sier Ben Stevenson, fra BBC Drama.

Kulturstrøm

 • Banksy-utstilling til Oslo

  I februar kommer Banksy-utstillingen «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» til Økern-senteret i Oslo.

  Utstillingen åpner 23. februar og vil vise fram nærmere 150 reproduksjoner av gatekunstnerens verker. Utstillingen skal ikke være godkjent av kunstneren selv, på grunn av hans anonyme status.

  – Vi er utrolig stolte for å kunne åpne dørene til denne storslagne utstillingen på Økernsenteret, sier arrangør Bjørn Heiseldal ved Thalia teater til NTB.

  1,4 millioner personer har besøkt utstillingen siden den åpnet i München våren 2021. Den har siden vært innom både Wien, Berlin, Zürich, Hamburg og Malmö.

  Den britiske kunstnerens identitet er forblitt en godt bevart hemmelighet, til tross for at hans kunststunt har vekket stor oppmerksomhet internasjonalt i en årrekke. Det er imidlertid antatt at han er en mann 45-50- alderen som er fra Bristol i England.

Flere kulturnyheter

Jon Fosse ord for ord

Fosse-fest i 40 timer

Jon Fosse byrja nobelforedraget med å fortelje om si livslange frykt for høgtlesing

– Og no nesten heilt utan redsle, las han skjelvande. Nobelforedraget til Jon Fosse rørte fleire.