«Downton-sjokket» som opprørte seerne

Søndag kveld sendte NRK1 «Downton Abbey»-episoden som fikk britiske TV-seere til å reagere sterkt i forrige måned. Skuespiller Joanne Froggatt sier de ikke ønsket å støte noen.

Joanne Froggatt og Brendan Coyle i Downton Abbey

Joanne Froggatt og Brendan Coyle spiller ekteparet Anna og John Bates i Downton Abbey. I søndagens episode får den ekteskapelige idyllen en brutal slutt.

Foto: ITV

Joanne Froggatt som Anna Bates i Downton Abbey

Hvordan kommer Anna (Joanne Bates) til å takle etterdønningene etter det brutale overfallet?

Foto: ITV

OBS: Artikkelen avslører deler av innholdet i episode 3.

Det britiske medietilsynet og TV-kanalen ITV mottok i overkant av 400 klager fra opprørte TV-seere som opplevde å bli røsket ut av «Downton Abbey»-idyllen da den populære rollefiguren Anna Bates (Joanne Froggatt) ble voldtatt av en tilreisende kammertjener.

Les også: Seerne raser etter «Downton Abbey»-episode

Søndag kveld ble episoden sendt på NRK1 for anslagsvis 600.000 seere.

– Vi antok jo at det ville komme en viss kontrovers rundt det faktum at vi skrev inn en slik hendelse i serien, men jeg forventet ikke at det skulle være så kontroversielt som det har vært, uttaler Joanne Froggatt (30) til nyhetsbyrået PA.

Nett-TV: Se «Downton Abbey» i nett-TV

Får ingen følger

I Storbritannia spekulerte både seere og TV-kritikere på om voldtekten kun var et dramatisk grep for å lokke til seg flere seere, og flere anklaget serieskaper Julian Fellowes for å skrive «Downton Abbey» om til en såpeserie. Dette tilbakevises imidlertid av skuespilleren.

– Jeg føler at vi behandlet temaet på en varsom måte, og jeg håper folk selv vil se dette etter hvert som historien utvikler seg. Jeg er veldig stolt over at manusforfatterne valgte å belyse en så viktig sak, sier hun.

Les også: Planla å forlate Downton etter forrige sesong

Tidligere denne uken opplyste også det britiske medietilsynet om at de ikke kommer til å gå videre med saken. Begrunnelsen var at det ble advart om støtende scener i forkant av episoden, den ble sendt etter vannskillet på kvelden, og selve overfallet ikke ble vist på skjermen, skriver BBC.

Mye å tape

Joanne Froggatt

Joanne Froggatt var en populær skuespiller i Storbritannia også før Downton Abbey, men seriens suksess har tatt oppmerksomheten til nye høyder.

Foto: David Azia / Ap

I en tid der kvinnenes rettigheter sto langt fra like sterkt som i dag, vil Annas vei videre bli tøff. Uavhengig av hvordan den godhjertede kammerpiken velger å takle overfallet, påpeker Froggatt at kvinner på 1920-tallet risikerte mye ved å stå frem som offer.

– Dessverre var nok den gjengse oppfatning at det «ikke er røyk uten ild», og at mannen ofte kunne unnskyldes fordi han ikke klarte å kontrollere seg selv. Og kvinnens rykte var alt hun hadde, forteller skuespilleren, som hadde flere samtaler med Downton Abbeys historiske rådgiver i forkant av innspillingen.

Les også: – Det var et enormt sjokk for alle

Den lyshårede skuespilleren er svært populær i britiske medier, og hun hadde et langt TV-rulleblad før «Downton Abbey»-eventyret startet i 2010. I 2012 ble hun også nominert til en Emmy-pris for beste kvinnelige birolle, en pris som for øvrig gikk til «Downton Abbey»-kollega Maggie Smith.

Blir fortsatt «starstruck»

Da NRK.no møtte Joanne Froggatt i London tidligere i høst, fortalte hun at hun prøver å la være å tenke på alt oppstyret rundt serien når de er inne i en innspillingsperiode.

– Vi jobber fra dag til dag, og tenker ikke noe særlig på hva som skjer utenfor «boblen» vår. Da ville vi ha tenkt på feil ting, og ikke gjort en veldig god jobb, tror Froggatt.

Hun innrømmer likevel at også TV-stjerner blir «starstruck».

– Jeg blir alltid like overrasket hver gang jeg møter suksessrike personer som vet hvem jeg er, og som sier at de elsker serien.

Les også: Skuespillerne lyver for familie og venner

Artikkelen fortsetter under bildet

Downton Abbey sesong 4

Mens Anna Bates blir overfalt i underetasjen, er resten av tjenerskapet i full gang med å beverte familien Crawley og deres gjester i hovedetasjen. fr.v: Lady Rose (Lily James), Duchess of Yeovil (Joanna David), Cora Crawley (Elizabeth McGovern) og Lady Mary (Michelle Dockery).

Foto: ITV

Utfordres fortsatt

30-åringen mener fire sesonger i bagasjen gjør at skuespillerne har et enda bedre samspill nå enn i første sesong, og hun forteller at det fortsatt er gøy å gå på jobb.

– Jeg føler at «Downton Abbey» fortsatt utfordrer meg som skuespiller. Det er ikke alltid man kan si det om en serie som er inne i sin fjerde sesong, avslører Froggatt overfor NRK.no.

Flere av de sentrale skuespillerne har også bekreftet at de har skrevet under for en femte sesong, Froggatt er blant disse.

Les også: «Downton Abbey» er endelig tilbake

Det store spørsmålet mange sikkert stiller seg etter søndagens episode, er hvordan det vil gå videre med ekteparet Bates, et par seerne har heiet på gjennom både opp- og nedturer de siste tre årene.

– Det virker jo som om de er skjebnebestemt for hverandre. De er lojale, har det samme moralske kompasset og kjenner hverandre så godt at de vet at ingenting kan endre dette, mener Froggatt.

Men det var før kammertjeneren Mr. Green kom inn i bildet.

Kulturstrøm

 • Melder seg ut av organisasjon

  To av medlemmane i Hollywood Foreign Press Association, HFPA, som blant anna deler ut Golden Globe, melder seg ut av organisasjonen.

  Dei omtaler organisasjonen som giftig, og seier dei vil starte ein konkurrerande organisasjon, skriv The Hollywood Reporter.

  HFPA har fått massiv kritikk, blant anna for å ha lite mangfald i medlemsmassen og for å ha økonomiske bindingar med enkelte av dei som blir nominerte til prisen.

 • Fikk hakeslepp av eget gitarspill

  Lillebjørn Nilsen er plateaktuell med «Live in Telemark», som er et opptak fra en konsert han gjorde sammen med den irske visesangeren Andy Irvine under Telemarkfestivalen i 1994.

  I Kulturstripa torsdag snakket han og programleder Mona B. Riise sammen om innspillingen og hvordan han jobber som musiker.

  En av låtene på plata er en versjon av Lillebjørn-klassikeren «Alexander Kiellands plass», hvor han spiller den alene med akustisk gitar.

  – Jeg fikk helt hakeslepp da jeg hørte det opptaket av «Alexander Kiellands plass». Fordi dette var min opprinnelige drøm: Å bare høre den med min sangstemme og – da må jeg skryte litt – mitt eminente gitarspill, sier han i intervjuet.

  70-åringen kan også koste på seg litt selvskryt for å ha inspirert utallige gitarister med «Lillebjørns gitarbok», utgitt i 1973.

  Lillebjørn Nilsen og Mona B. Riise