Hopp til innhold

Planla å forlate Downton etter forrige sesong

(LONDON/NRK.no) Hovedrolleinnehaver Michelle Dockery hadde tenkt å gjøre som kollega Dan Stevens og forlate «Downton Abbey» etter tredje sesong. Hun ombestemte seg da hun innså hvor stor suksess serien hadde blitt.

Lady Mary (Michelle Dockery) i Downton Abbey sesong 4

Michelle Dockery har en av hovedrollene i TV-serien Downton Abbey, som har sesongpremiere på NRK1 søndag 27. oktober klokken 21.25.

Foto: ITV

Lady Mary (Michelle Dockery) i Downton Abbey sesong 4

Lady Mary (Michelle Dockery) er ikke den mest moderlige av seg. Bedre blir det ikke av at hun forsvinner helt i sorgen etter tapet av ektemannen Matthew Crawley.

Foto: ITV
Michelle Dockery, Downton Abbey

Michelle Dockery mener hun selv er svært forskjellig fra sin rollefigur Lady Mary i Downton Abbey.

Foto: DANNY MOLOSHOK / Reuters

For mangfoldige millioner med TV-seere over hele verden fikk julekakene en bismak da «Downton Abbey»-arvingen Matthew Crawley (Dan Stevens) forlot suksessdramaet for godt etter noe så moderne som en fatal bilkrasj i 1921.

Tilbake på godset står en svartkledd Lady Mary (Michelle Dockery), nybakt mor og sørgende enke. Hadde 31-åringen gjort alvor av fremtidsplanene sine, ville sannsynligvis tredje sesong vært det siste vi så av den aristokratiske familien og deres tjenerskap.

Les også: – «Downton Abbey» forandret alt

– Jeg var innstilt på å gi meg etter tre sesonger. Men så begynte jeg å tvile på avgjørelsen da jeg så hvor stor suksess serien ble, og innså at jeg ikke hadde hastverk med å gå videre, forteller Michelle Dockery i et intervju med Vulture.

Søndag kveld har NRK1 premiere på den fjerde sesongen av «Downton Abbey». De tre foregående sesongene har i snitt hatt 700.000 seere per episode.

Var bekymret

Da NRK.no møtte skuespilleren i London i august, innrømmet Dockery at hun i utgangspunktet var bekymret for hvordan manusforfatterne skulle ta historien videre etter å ha tatt livet av Crawley-familiens arving.

– Jeg likte veldig godt historien med Mary og Matthew i sesong tre. Endelig smilte hun og fikk sin mann, deretter baby. Så ble teppet revet vekk under beina hennes nok en gang, sier 31-åringen til NRK.no før hun fortsetter:

– Julian (Fellowes, journ.anm.) fikk dermed mulighet til å skrive en helt ny historie, og sesong fire har blitt ganske annerledes med tanke på hvordan ting kunne ha vært.

Les også: Slik takler Mary livet som mor og enke

Hun beroliger nostalgiske seere med at det vil ta tid før Lady Mary er klar for å ta imot nye beilere, selv om det på ingen måte kommer til å skorte på utvalget i den kommende sesongen.

– Matthew var hennes livs kjærlighet. Også seerne var veldig glade i dette forholdet, så det eneste rette er at hun ikke hopper inn i et nytt forhold altfor tidlig, mener skuespilleren.

Se klipp fra første epsiode av sesong fire: (artikkelen fortsetter under videoen):

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Downton Abbey Ep1S4» i nytt vindu

Nye utfordringer

Trofaste «Downton Abbey»-seere har gjennom fire år fått se Mary gå fra å være en bitter, kald og sarkastisk aristokrat, til å være nesten lykkelig forelsket i mannen som skulle arve familiens formue. Nå har hun rykket tilbake til start, men med enda mer sorg i bagasjen enn hun begynte med.

– Det har definitivt vært opp- og nedturer gjennom fire år. Jeg elsker å spille rollen som Mary fordi hun er en så kompleks figur, og det er nye utfordringer hver sesong, sier Dockery.

Les også: Grevinnen påpeker «Downton Abbey»-feil

Selv hevder 31-åringen at hun har lite til felles med rollefiguren som har vært en del av livet hennes siden 2009, annet enn at hun kan sies å ha fått noen smakebiter på hvordan det er å være blant sositetseliten.

– Under bryllupet i forrige sesong var det skikkelig trøkk, vi måtte gjemme brudekjolen for paparazzier som gjemte seg rundt kirken der bryllupsscenen skulle spilles inn! Da følte jeg meg som hertuginne Kate, forteller Dockery lattermildt.

Favorittforhold

Mr. Carson (Jim Carter) i Downton Abbey

Mr. Carson (Jim Carter) har vært butler på Downton Abbey i en årrekke, og har innflytelse både på den ene og den andre.

Foto: ITV

Selv om Mary og Matthews av- og på-forhold gjennom tre sesonger har tatt mye plass, er det et annet forhold i serien Michelle Dockery er minst like glad i.

– Jeg elsker å jobbe med Jim Carter. Mary og Mr. Carson har nærmest et far-datter-forhold, hun har respekt for Carson og spør ofte om hans mening. Han gir henne også selvtillit til å gjøre det hun selv ønsker, forteller Dockery.

Les også: Etterspørselen etter butlere firedoblet etter «Downton Abbey»

Faktisk er det familiens butler som i første episode av den nye sesongen får den sorgtyngede enken til å innse at livet må gå videre.

Suksessoppskriften

Da produsentene av «Downton Abbey» viste første episode av sesong fire for pressen på fasjonable May Fair Hotel i London, var det enkelt å vurdere ut ifra snufsingen og den diskrete «kløingen» i ansiktet at det var mange av journalistene som også fulgte med på serien utenom arbeidstid.

Les også: Seere raser etter «Downton»-episode (OBS: Spoiler for sesong 4)

De er absolutt ikke alene om det. Ifølge ITV sendes serien i 200 land, noe som betyr et potensielt publikum på 120 millioner seere. Michelle Dockery mener suksessen i all hovedsak kan tilskrives forfatter Julian Fellowes og hans persongalleri.

– Alle historiene som flettes inn i hverandre gjør at seerne hele tiden sitter konsentrerte fordi det ikke er noen dødpunkter. Det er velregissert, nostalgisk, og ser helt fantastisk ut, mener den britiske yndlingen.

Kulturstrøm

 • Nordmann vant Apple Design Award 2023

  Appen Flighty var en av appene som vant Apple Design Award 2023. Blant grunnleggerne er nordmannen Markus Aarstad.

  – Jeg er utrolig stolt over hva teamet har fått til. Vi er tre stykker som sitter i hvert vårt land, og kom sammen om en felles drive for å forberede hverdagen til flyreisende, sier Aarstad til NRK.

  Flighty ble grunnlagt for fire år siden og er laget av Markus Aarstad, Ryan Jones og Francesc Bruguera. Appen hjelper med sporing av flyinformasjon, og kan blant annet varsle deg ved forsinkelser på flyreisen din.

  – Å bli anerkjent på den globale scene av det siste århundrets kanskje mest innflytelsesrike selskap er veldig gøy, sier Aarstad.

  Markus Aarstad
  Foto: Flighty

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.