NRK Meny
Normal

«Downton Abbey» er endelig tilbake

(LONDON/NRK.no): Når «Downton Abbey» endelig er tilbake på skjermen i kveld, er det duket for sorg, intriger og et gods i fare – men heldigvis også flere av grevinne Violets sarkastiske kommentarer.

Downton Abbey sesong 4, Lady Rose (Lily James)

Lady Rose (Lily James), Crawley-søstrenes viltre søskenbarn, sammen med en av sesongens nye bekjentskaper.

Foto: ITV

– Vi har snakket mye om hvor vi skulle starte opp i sesong fire, og har vært bevisste på at det har vært en lavmælt stemning blant seerne etter Matthews død, sier produsent Liz Trubridge til NRK.no.

– Vi ønsket ikke å bruke hele sesongen på sorgarbeid, samtidig kunne vi heller ikke overse dødsfallet, forklarer hun.

Søndag kveld er det endelig klart for fortsettelsen på den svært så populære dramaserien på NRK. De tre foregående sesongene ble i snitt sett av 700.000 seere per episode.

Les også: – Det var et enormt sjokk for alle

Marys vei tilbake

Lady Mary (Michelle Dockery) i Downton Abbey sesong 4

Lady Mary (Michelle Dockery) er nybakt mor og sørgende enke i fjerde sesong av Downton Abbey.

Foto: ITV

I midten av august var verdenspressen invitert for å overvære visningen av første episode i sesong fire. «Downton Abbey» vises i 200 land, og er et av de største, britiske epokedramaene noensinne.

Tidligere seere har sannsynligvis fått med seg at sesong tre endte på svært dramatisk vis , da «Downton Abbey»-arvingen Matthew Crawley ble drept i en bilkrasj rett etter å ha tatt imot sin førstefødte sønn.

Les også: – «Downton Abbey» forandret alt

Lady Mary har igjen lukket seg inne i sitt følelsesløse skall, som hun brukte tre sesonger på å krabbe ut av. Desto sterkere blir derfor reaksjonen når hun endelig åpner seg opp for butleren Mr. Carson i løpet av første episode, noe som førte til høylytt snufsing i kinomørket på The Mair Fair Hotel i London.

– Kort oppsummert handler sesong fire i grove trekk om Marys vei tilbake til livet. Jeg vil ikke være mer konkret enn det, uttaler serieskaper og manusforfatter Julian Fellowes.

Plassert foran kinolerretet i en halvsirkel sammen med seriens produsenter, inviterte Fellowes salen til å komme med sine spørsmål. Men det var ikke så mye han ville gi svar på om den videre handlingen.

Les også: Slik takler Mary livet som mor og enke

Ingen flere dødsfall

Første episode avslører likevel at det er nye problemer i vente for folkene på «Downton Abbey». Ikke bare er selve godset igjen i fare, seerne får også et gjensyn med en gammel kjenning som bidrar til både intriger og endret stemning blant tjenerskapet.

Produsent Gareth Neame kan imidlertid langt på vei love at sesong fire ikke vil bli like dødelig som forrige sesong, der både lady Sybil og Matthew Crawley måtte bøte med livet.

– I Storbritannia er det tradisjon for at skuespillerne knytter seg til en serie for tre år av gangen. Derfor ble også sesong tre et punkt der det skjedde en del store forandringer fordi noen av skuespillerne ønsket å forlate oss da kontrakten gikk ut, forklarer han.

Les også: Grevinnen påpeker «Downton Abbey»-feil

Imidlertid er det en hendelse i tredje episode som har fått britiske TV-seere til å reagere ganske kraftig. I Storbritannia hadde fjerde sesong premiere i midten av september, så norske TV-seere må vente til november med å se hva som hender.

Klarer du ikke vente så lenge, kan du imidlertid lese om det her (denne artikkelen avslører den videre handlingen i «Downton Abbey», journ.anm.).

Artikkelen fortsetter under bildet

Downton Abbey, lady Edith (Laura Carmichael)

Lady Edith (Laura Carmichael) trår endelig frem fra skyggen til sin eldre søster, og formelig blomstrer opp 20-tallets London.

Foto: ITV

Signert for en femte sesong

Dame Maggie Smith som Lady Violet i Downton Abbey

Dame Maggie Smith er svært populær i rollen som Lady Violet.

Foto: ITV

Overfor NRK.no bekrefter flere av skuespillerne at de også har signert for en femte sesong, deriblant hovedrolleinnehaverne Michelle Dockery, Hugh Bonneville og Elizabeth McGovern.

Tidligere har det blitt rapportert at sesong fire skulle være den siste for manusforfatter Julian Fellowes, men dette ville serieskaperen verken bekrefte eller avkrefte da vi snakket med ham i august.

Fellowes har imidlertid takket ja til å lage en serie for amerikansk TV, som skal handle om New Yorks overklasse på 1880-tallet.

Den svært populære skuespilleren Maggie Smith var ikke til stede på pressevisningen, og har heller ikke sagt noe om en eventuell femte sesong. Serieskaper Julian Fellowes har imidlertid tidligere uttalt at 78-åringen får være med i serien så lenge hun selv ønsker det.

Hun er iallfall svært synlig i starten på sesong fire, og står for de fleste høydepunktene i en ellers dyster sesongpremiere med sin erkebritiske, sarkastiske humor.

– Maggie Smith er et geni, jeg elsker å være på opptak med henne. Det beste er at det er så mange gullkorn som ikke engang kommer med på skjermen, hun får hele staben til å le hver eneste dag, avslører Lily James, som spiller lady Rose, overfor NRK.no.

Kulturstrøm

 • Spilte inn film i uvær i Lofoten

  I helgen besøkte orkesteret NOSO toppen av Rytiden i Lofoten i et heftig utvær. Fjellturen var i forbindelse med filminnspillingen av Jan Vardøens dokmentar om komponisten Philip Glass sitt verk «A Decent into the Maelstrom».

 • Obama deler lesetips

  I helga delte Barack Obama seks lesetips med følgjarane sine på Facebook. Den tidlegare presidenten innrømde at desse bøkene er noko tyngre enn det han kjem til å lese i sommar.

 • Smurfer i virtuell virkeligehet

  I år feirer belgierne smurfenes 60 års jubileum ved å invitere tilhengere inn i en stor virtuell smurfeverden. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Gjennom hologrammer og virtuell virkelighetsteknologi kan besøkende på Bruxelles Expo bli like små som smurfer, og oppleve mystiske skoger og bo i smurfehus. Det er tegneserieskaperen Peyo som først tegnet smurfene som bifigurer i en annen fortelling. De små, blå skogsdvergene med hvite hatter ble raskt populære, og i 1959 fikk de sitt første eget album. Det har til dags dato kommet 26 smurfealbum og fire spillefilmer, senest i 2011.

  Laster Twitter-innhold