Siste nytt om koronaviruset (corona) og covid-19

Hopp til innhold
omikron-virus

Koronaviruset

Oppsummert

Koronapandemien er et verdensomspennende utbrudd av den smittsomme sykdommen covid-19 som skyldes koronaviruset sars-CoV-2. Spredningen av viruset og muterte varianter førte til svært inngripende smitteverntiltak i Norge og verden fra mars 2020.

 • Koronasertifikatet legges ned

  30. juni blir EUs koronasertifikat lagt ned, opplyser regjeringen på sine hjemmesider. Da vil også ertifikatet forsvinne fra nettsidene til Helsenorge.

  – Årsaken til at koronasertifikatet legges ned er at EUs bestemmelser går ut 30. juni. Etter dette er det ikke lenger lovgrunnlag til å utstede koronasertifikat i Norge.

  Dersom du har behov for en kopi av ditt koronasertifikat, må det skrives ut før 30. juni.

 • Koronasertifikatet legges ned

  Helsenorge legger ned koronasertifikatet fra 30. juni 2023, melder FHI. Grunnen er at EUs regler om koronasertifikat opphører fra samme dato.

  Sertifikatet ble opprettet i 2021. Under deler av koronapandemien var det mange land som krevde et slikt bevis for innreise.

  De fleste land har gått bort fra dette nå, men ifølge FHI er det fortsatt enkelte land som krever en form for vaksinasjonsbevis eller test før avreise.

 • Kinesisk ekspert: – Kan ikke utelukke at koronaviruset stammer fra laboratorium

  Muligheten for at koronaviruset lekket fra et laboratorium, kan ikke utelukkes, mener Kinas tidligere folkehelsesjef.

  – Du kan alltid mistenke hva som helst. Det er vitenskap. Ikke utelukk noe, sier virologen og immunologen George Gao i et intervju med BBC Radio 4.

  Gao ledet fram til i fjor Kinas folkehelseinstitutt og er nå visepresident i Kinas nasjonale stiftelse for naturvitenskap. Han spilte en sentral rolle i Kinas håndtering av pandemien og jakten på virusets opprinnelse.

  Tidligere har kinesiske myndigheter avvist bastant den såkalte laboratorieteorien, som går ut på at viruset ved et uhell lekket ut fra et laboratorium i Wuhan, der det i årevis er blitt forsket på koronavirus.

  Kinas ambassade i London fastholder overfor BBC at «den såkalte lablekkasjen er en løgn».

  – Den er politisk motivert og har intet vitenskapelig grunnlag, skriver ambassaden.

  Mange eksperter mener at det mest sannsynlige er at viruset fantes naturlig i dyr, og at det ble spredt til mennesker på et marked i Wuhan.

 • Kraftig økning av korona i Kina

  Kina står overfor et nytt og kraftig koronautbrudd. Eksperter anslår at 65 millioner kinesere vil bli smittet av viruset hver uke i juni.

  Ettersom immuniteten mot tidligere koronavarianter avtar, antas det at antallet koronatilfeller i Kina vil øke betydelig de neste ukene, melder Bloomberg.

  Samtidig sliter kinesiske myndigheter med å finne tilstrekkelig med koronavaksiner som tåler nye og tøffere mutasjoner av omikron-viruset. Spesielt varianten XBB har ført til en kraftig økning i antall smittede siden slutten av april, skriver avisen.

  Ifølge koronaekspert Zhong Nanshan vil trolig 40 millioner kinesere bli smittet i uka innen utgangen av mai, og smittebølgen anslås å nå toppen i juni med rundt 65 millioner smittede i uka, melder lokale medier. (NTB)

 • FHI-studie: Flere nordmenn har symptomer på langcovid

  Forekomst av typiske long covid plager blant 2,3 millioner nordmenn, skriver Folkehelseinstituttet.

  En ny studie viser at typiske long covid plager og symptomer som kortpustethet, hoste og utmattelse er noe mer forekommende blant personer med gjennomgått covid-19 enn blant personer uten gjennomgått covid-19.

  Mange personer sliter med senfølger etter covid-19, men utbredelsen av typiske langvarige symptomer og plager etter covid-19 er ikke kjent, skriver de i pressemeldingen.

Status Norge

153 / 1 485 264
Siste uke / Smittede totalt
467
Innlagte nå
4 286
Døde
4 341 281
Vaksinerte
NRK innhenter løpende tall fra helseforetakene, Helsedirektoratet og FHI.
Sist oppdatert: 09.06.2023

Positive nyheter

Status verden

676 570 149
Bekreftet smittet
6 881 802
Døde

Vaksiner

AstraZeneca, Universitetet i Oxford

Koronavaksinen som er utviklet ved Universitetet i Oxford hindrer symptomer på covid-19 i 70 prosent av tilfellene, oppgir selskapet. Vaksinen er tatt ut av det norskevaksinasjonsprogrammet etter flere alvorlige bivirkninger.

Vaksinen AZD1222 er basert på viruset ChAdOx1 fra aper. Dette viruset er endret så det ikke er i stand til å lage kopier av seg selv, så det fører derfor ikke til sykdom. Forskerne har også endret viruset så det har med seg litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset.

Det som skjer er følgende: Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Biontech, Fosun Pharma og Pfizer

Det tyske legemiddelselskapet BioNTech melder at deres koronavaksine har vist seg å være 95 prosent effektiv. Norge startet vaksinering med denne 27. desember 2020.

Vaksinen BNT162b2 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene bruker hele tiden til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Johnson & Johnson

Vaksinen ble godkjent for bruk i EU og Norge 11. mars 2021. Den ble derimot tatt ut av det norske vaksinasjonsprogrammet i mai på grunn av risiko for alvorlige bivirkninger.

Vaksinen Ad26. COV2.S er basert på viruset ad26. Det er et forkjølelsesvirus som sirkulerer blant mennesker. Dette viruset er endret av forskerne slik at det ikke kan føre til sykdom hos mennesker. Det bærer også med seg et ekstra gen, litt ekstra informasjon. Den ekstra informasjonen får kroppen din til å lage det såkalt «spike-proteinet» fra koronaviruset

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen inn i kroppen. Viruset i vaksinen går inn i cellene dine. Inne i cellene blir den ekstra informasjonen oppdaget av produksjonssystemet. Det blir lagd mange kopier av «spike-proteinet». Disse kopiene blir skilt ut av cellene. Immunforsvaret ditt oppdager disse proteinene. Det blir satt i gang en immunreaksjon. Det blir produsert antistoffer mot koronavirus og immunsystemet husker at dette er noe det skal reagere på.

Du er vaksinert.

Novavax med samarbeidspartnere

Novavax ble 20. desember godkjent for bruk i EU. Vaksinen er rundt 90 prosent effektiv mot de opprinnelige variantene, men det er ukjent hvor godt den fungerer mot delta- og omikronvariantene.

Vaksinen NVX-CoV2373 er basert på det som kalles nanopartikler. Det er mikroskopiske strukturer. Novavax-vaksinen har nanopartikler som i hovedsak er en ekstrakt fra planten Quillaja saponaria. Denne ekstrakten brukes i store deler av verden som et tilsetningsstoff i matvarer, men har også medisinske egenskaper. I tillegg er partiklene i vaksinen bygd opp av kolesterol og fettsyrer. Partiklene bærer også med seg «spike proteinet» fra koronaviruset. Disse spikene er produsert i genmanipulerte gjærceller og blir tilsatt partiklene i produksjonsprosessen.

Det som skjer er følgende:

Vaksinen virker på to måter. Nanopartiklene får immunsystemet ditt til å reagere bedre, og spike-proteinene får immunsystemet til å reagere som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen.

Du er vaksinert.

Moderna

Moderna er godkjent i EU og Norge. Vaksinering med Moderna er i gang i Norge

Vaksinen mRNA-1273 er basert på systemet kroppen din har for å bygge ting. Vaksinen er bare byggeinstruksjoner til cellene. Instruksjonene er basert på de samme kodene som cellene hele tiden bruker til dette formålet. Disse heter mRNA, eller «budbringer ribonukleinsyre».

Det som skjer er følgende:

Du får vaksinen sprøytet inn i kroppen. Informasjonen i vaksinen når fram til maskinene i cellene som bygger proteiner. Disse maskinene bygger kopier av det såkalte «spike-proteinet» fra koronaviruset. Disse proteinene blir skilt ut av cellene og blir oppdaget av immunforsvaret. Immunforsvaret reagerer på samme måte som om ekte koronavirus har kommet inn i kroppen. Det blir produsert antistoffer og immunsystemet husker at koronavirus er noe fremmed som det skal reagere på.

Du er vaksinert.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en liten gruppe unge og friske mennesker for å se om immunforsvaret reagerer. Forskerne undersøker også om den gir kraftige og kanskje farlige bivirkninger. I tillegg blir det ut fra resultatene anslått hvor mye vaksine som bør bli gitt.

I denne fasen blir vaksinen gitt til en større gruppe som er bredere sammensatt. Målet er å finne eventuelle variasjoner i reaksjon fra immunsystemet og mer data om bivirkninger og den mest fornuftige mengden vaksine.

I denne fasen blir det undersøkt om vaksinen gir beskyttelse mot sykdom og om den fører til mer sjeldne bivirkninger. Flere tusen mennesker får vaksinen og flere tusen mennesker får en narre-vaksine. Ingen vet hvem som får hva. Dette er for å sikre gode vitenskapelige data.

Vaksinen er klar for distribusjon

Vaksinen er godkjent for bruk i EU og i Norge.