Hopp til innhold

Greenpeace-Nora: Vi spaserte bare inn

Norske Nora Christiansen og de andre fengslede Greenpeace-aktivistene møtte i dag pressen.

Video nsps_upload_2010_1_7_12_24_42_110.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Jeg ville ikke gjort noe anderledes.

De fire aktivistene slapp ut av dansk varetekt 20 dager etter at de snek seg inn på en gallamiddag under klimatoppmøtet i København.

– Jeg gikk på fest

Ombord på organisasjonens båt «Rainbow Warrior» møtte de fire aktivistene pressen.

Nora Christiansen var med på aksjonen da de fire kjørte bilen sin inn i kortesjen og spaserte inn på dronningens middag som ble holdt på det Danske folketingets slott, Christianborg, i København.

– Slik jeg ser det gikk jeg på en fest, som jeg riktignok ikke var invitert til, men jeg ble ønsket velkommen som alle de andre, fortalte Christiansen under dagens pressekonferanse.

Nora Christiansen demonstrerer på slott
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Her blir norske Nora Christiansen kastet ut av dronningens gallamiddag. Klikk på bildet for å se video.

Ikke imponert over politiet

Flere av de danske journalistene ville veldig gjerne vite om det var en enkel sak å komme seg gjennom politiets sperringer.

– Det var veldig lett. Vi kjørte bare inn i kortesjen, det var rett og slett overraskende lett, sa Christiansen, som ikke ønsker å kalle det danske politiet amatører.

– Men jeg er ikke spesielt imponert over det danske politiet, sier Christiansen.

Aktivistene var kledd i gallaantrekk og kom til slottet i leide limousiner med falske nummerskilt og blålys som de hadde kjøpt på en lekebutikk. De slapp forbi sikkerhetsvaktene og rullet ut bannere inne på slottet.

– Det var veldig sterkt å stå der med bannerert, og vi var veldig klar på at vi måtte ha identifikasjon lett tilgjengelig for å vise at vi hadde fredelige hensikter, sier Christiansen.

Fikk ikke ringe hjem til jul

De fire har sittet innesperret i 20 dager i Vestre Fængsel i København. Og mener det hele tiden har vært en overreaksjon fra dansk politis side.

– Det er et veldig lukket fengsel, hvor du sitter innelåst på cellen det meste av døgnet. I tillegg hadde vi brev- og besøksforbud og følte oss ganske isolert, sier Christiansen

Aktivistene søkte om å få ringe hjem til familiene til jul, men fikk avslag.

– Vi fikk ikke besøk og ikke ringe hjem å ønske god jul, og det er selvfølgelig vanskelig både psykisk og fysisk, sier Christiansen, som innrømmer at det ble en tøff høytid både for henne og hennes to barn.

– De er forholdsvis små, men eldstemann forstår litt hvorfor vi gjorde dette og synes det er bra at vi aksjonerer for en god sak, sier hun, som nå venter på at saken skal komme opp for retten.

– Jeg lar det være opp til domstolene å bestemme en rimelig straff, men da vi gjorde en lignende aksjon i Belgia i fjor slapp vi ut etter 20 timer.

Mener politiet overreakerte

Greenpeace har tideligere beskyldt politiet for å fengsle aktivistene som hevn fordi aksjonen avslørte et hull i sikkerheten.

– Den unødvendige varetektsfengslingen har i virkeligheten vært som straff uten dom. Den kommer på toppen av det dårlige resultatet verdens ledere kom fram til på klimatoppmøtet, skrev generalsekretæren for Greenpeace Norden, Mads Christensen i en pressemelding.

Ulovlig avlytting

Christiansen og to medaksjonister ble raskt arrestert, og til sammen ble et tjuetall personer pågrepet etter aksjonen. Seks ble satt fri, mens flere fikk advarsler eller bøter.

Politiets jurister anbefalte lignende reaksjoner mot de tre som tok seg inn på Slottet og ytterligere en person, men politiledelsen overhørte dette, melder Danmarks Radio. I stedet endte det med nesten tre uker i varetekt.

Politiet satte også i gang avlytting av 15 Greenpeace-telefoner, igjen uten samtykke fra egne jurister. I et lukket rettsmøte ble flere av disse avlyttingene senere kjent ulovlige.

Greenpeace sier seg fornøyd med aksjonen som har fått mye oppmerksomhet.

– Vi fikk gitt et viktig budskap på et viktig tidspunkt, og jeg håper bidraget har gjort et forskjell, sier Christiansen.

- Jeg mener at man i et demokratisk samfunn har rett til å ytre sine meninger, og så lenge man gjør det på en ikkevoldelig måte, er jeg villig til å bryte loven for den retten, sier hun.