NRK Meny
Normal

Norsk Greenpeace-aktivist satt fri

Nora Christiansen har vært fengslet siden hun snek seg inn på en gallamiddag under klimatoppmøtet i København.

Greenpeace-aktivister protesterte under dronningens gallamiddag.

Nora Christiansen og to andre aktivister snek seg inn på dronning Margrethes gallamiddag for statsledere under klimatoppmøtet i København.

Foto: dr.dk

Den norske kvinnen ble onsdag løslatt fra varetekt sammen med tre andre miljøaktivister fra Greenpeace.

– De har sittet fengslet fordi det var ukjente medgjerningsmenn på frifot, men nå har vi fått navnene, og vi mener det ikke lenger er behov for varetektsfengsling, sier politiadvokat Dorit Borgaard til NTB.

Les: Norske Nora stormet inn på dronningens gallamiddag

Les: Greenpeace-Nora fortsatt anholdt

De fire er siktet for å ha stått bak den oppsiktsvekkende aksjonen hvor den norske kvinnen og to andre aktivister snek seg inn på dronning Margrethes gallamiddag for statsledere under klimatoppmøtet.

Fengslet i 20 dager

Aktivistene var kledd i gallaantrekk og kom til slottet i leide limousiner med falske nummerskilt og blålys som de hadde kjøpt på en lekebutikk. De slapp forbi sikkerhetsvaktene og rullet ut bannere inne på slottet.

Les: Nora må bli i fengsel over julen

Les: Greenpeace-medlemmer i fengsel til over nyttår

Tre av de fire, deriblant den norske kvinnen, har vært fengslet i 20 dager. Den fjerde har vært fengslet i 19 dager.

De fire er generalsekretæren for Greenpeace i Spania, den norske kvinnen og to menn fra Sveits og Nederland.

- Skuffet over danske myndigheter

- Vi er veldig fornøyde med at de endelig er ute. Men vi er fortsatt forferdelig skuffet over danske myndigheter. De har varetekstfengslet fredelige aktivister som kun har holdt opp bannere, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge til NRK, og legger til:

- Det er klart at dette er pinlig for dansk politi, at de kom seg såpass lett inn, men det er ingen grunn til å holde folk i varetekt i 20 dager, over jul og nyttår, utdyper Greenpeace-lederen.

Han tror ikke på forklaringen fra dansk politi, som påstår at de holdt aktivistene fengslet så lenge grunnet faren for bevisforstyrrelse.

- Det er bare tøys. De har fått alle bevisene som finnes. Den egentlige årsaken er at de ønsker å dekke over sin egen flause, ved å straffe aktivistene hardest mulig, mener Gulowsen.

- Som straff uten dom

Greenpeace har beskyldt politiet for å fengsle aktivistene som hevn fordi aksjonen avslørte et hull i sikkerheten.

- Greenpeace er beredt til å ta den straffen som kommer, men lengden av varetekten de fikk står ikke i forhold til den fredelige aksjonen vi hadde på Christiansborg slott, og bryter med internasjonale konvensjoner, skriver Mads Christensen, generalsekretær for Greenpeace Norden., i en pressemelding.

Les: Ber om å få frigitt miljøaktivist

Christensen sikter til artikkel 9 (3) i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter .

- Den unødvendige varetektsfengslingen har i virkeligheten vært som straff uten dom. Den kommer på toppen av det dårlige resultatet verdens ledere kom fram til på klimatoppmøtet, utdyper generalsekretæren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger