Afrikanske land avbrøt klimaforhandlingene

Afrikanske lands ledere marsjerte i protest ut av arbeidsgruppene til klimatoppmøtet i København.

Video nsps_upload_2009_12_14_15_10_36_1415.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Leder av G77-delegasjonen Lumumba Stanislaus Klikk på bildet for video.

De afrikanske landene ved FNs klimakonferanse kritiserer måten det danske formannskapet leder konferansen på.

Leder av G77-delegasjonen Lumumba Stanislaus er rasende fordi konferansen ser ut til å tape terreng i forhold til Kyoto-avtalen.

De afrikanske landene nektet først å komme tilbake til møtet, men returnerte ved 15-tiden etter å ha fått garantier om at møtet ville fokusere mer på fremtiden til Kyoto-avtalen, ifølge AP.

Det er ikke første gang Afrika setter ned foten .

Protest

– Det er en protest mot prosessen og arbeidsformen, ikke innholdet og det er beklagelig, sier den australske ministeren for klimaendringer Penny Wong.

Samtidig blir det stadig flere gnisninger mellom Kina og Vesten, noe som øker frykten for at forhandlingene skal mislykkes, ifølge NTB.

Video nsps_upload_2009_12_14_15_15_15_1416.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Demonstranter viser sin støtte til de afrikanske landene. Klikk på bildet for video.

– Kyoto-avtalen ikke videreført

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Foto: Kjell Herskedal / Scanpix

– Danmarks forhandlingsleder Connie Hedegaard har innkalt til et møte som innebærer at Kyotoavtalen ikke blir videreført, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Kyotoavtalen utløper i 2012, og prinsippet i denne avtalen er at de rike landene har forpliktet seg til utslippskutt, mens utviklingslandene ikke er pålagt kutt-mål.

Konflikt satt på spissen

Ifølge Haltbrekken er det kommet et brudd i et av de viktige møtene.

– Det ser ut at konflikten mellom rike og fattige land blir satt på spissen. Fattige land vil at rike land skal påta seg nye forpliktelser under Kyoto-protollen, mens EU har angivelig reagert sterkt mot dette og har ikke ønsket å videreføre diskusjonen og et fremtidig forpliktelsesregime der, sier Haltbrekken.

– Dro i nødbremsen

Algeries sjefsforhandler på klimatoppmøte Kamel Djemouai.

Algeries sjefsforhandler Kamel Djemouai

Foto: Manu Fernandez / Scanpix/AP

– Industriland forsøker å ødelegge forhandlingene, sier Kamel Djemouai, delegat fra Algerie som leder den afrikanske gruppen. Han mener de rike landenes planer betyr at den eneste bindene forpliktelsene fra Kyoto-avtalen vil bli borte.

– Det er mulig å redde dette. Det kommer an på om folk ønsker å være konstruktive, sier en vestlig minister anonymt til nyhetsbyrået AFP om ulandenes sorti fra forhandlingene i formiddag.

– Afrika har dratt i nødbremsen for å forhindre en total toguklykke mot slutten av uka, sier Jeremy Hobbs, direktør ved paraplyorganisasjonen Oxfam International.