Hopp til innhold

– Øker sjansene for klimaavtale

Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, tror fredsprisen vil øke sjansene for å få på plass en internasjonal klimaavtale i København.

Obama og Haltbrekken

Haltbrekken tror fredsprisen øker sjansene for at Obama dukker opp under FN-toppmøtet i den danske hovedstaden.

Foto: Scanpix

– USA har nå en mer konstruktiv rolle i klimautfordringene, sa Thorbjørn Jagland da han la fram Nobelpris-komiteens begrunnelse i dag.

Mange lot seg overraske over komiteens valg i årets fredspris, men Haltbrekken synes komiteen fortjener skryt.

Les mer: Barack Obama får fredsprisen

Les også: Nobelskomiteens begrunnelse

– Fokus på vår tids største utfordring

– Det er interessant at Nobelkomiteen bruker prisen til å sette fokus på vår tids største utfordring. Og i tillegg skjer dette i forkant av verdens viktigste toppmøte, nemlig klimatoppmøtet i København i desember.

– Nobelkomiteen fortjener skryt for å ha gjort et tøft valg, sier Haltbrekken.

Haltbrekken har tidligere gått hardt ut mot den amerikanske presidenten under klimamøtene i New York i september. Han mente Obama kom med lite annet enn svulstig retorikk .

– Mistet åtte betydelige år

I dag er han imidlertid mer forsiktig med å gå ut mot den ferske fredsprisvinneren.

– Vi skulle ønske det gikk raskere i USA enn det har gjort, men Obama har brakt nytt håp inn i forhandlingene. Det er klart det må gjøres mye mer enn det som er gjort så langt. Til hans unnskyldning kan man si at USA har mistet åtte betydelige år.

Haltbrekken mener USA må svi for George W. Bushs politikk i enda noen år.

– Det er klart det tar tid å ta igjen dette. Jeg tror likevel denne prisen kan virke positivt. Jeg håper iallefall det, at utmerkelsen motiverer og inspirerer Obama til å jobbe hardere i tiden framover.

– Strategisk

Utdelingen av årets fredspris går av stabelen 10. desember i år, i samme uke som de avgjørende møtene i København. Haltbrekken synes dette er strategisk av den norske delegasjonen.

– Dette gir norske ministre muligheten til å snakke med president Obama rett før sluttspurten i København. Nobelfesten skjer under avslutningen av den første uka, og høynivådelen av møtene begynner uken etter.

Haltbrekken tror også dette øker sjansene for at Obama dukker opp under FN-toppmøtet i den danske hovedstaden.

– Dersom han dukker opp her er det et veldig godt tegn. En amerikansk president drar neppe dit uten at man er sikker på at man blir enige om en avtale. Dette kan være med på å øke sjansene for å få på plass en avtale i desember.