Hopp til innhold

Føler seg forpliktet til å være sosial: Vanskelig å si nei

Therese Ødegaard (29) kjenner på presset om å sosialisere seg, men er redd for å bli smittet. – Folk vil ikke bli oppfattet som for bekymret, mener psykolog.

Therese Ødegaard.

DILEMMA: – Dersom jeg drar hjem i påsken kommer jeg til å føle at jeg gjør noe ulovlig, sier 29 år gamle Therese Ødegaard.

Foto: Mette Vollan / NRK

– Jeg tror mange føler på at det kan være ekkelt å si nei til sosiale sammenkomster nå, men det er kanskje ikke så lett å være åpen om det.

Hun kommer joggende til intervjuet. Det er som regel alenetrening det går i nå.

I dag har hun allerede rukket tre økter før middag. Mat, trening og søvn er det som fyller dagene for tiden.

29-åringen bor i Lillehammer og vurderer å dra hjem til Oslo i påsken. Samtidig opplever hun det som risikofylt å sosialisere seg, selv om det kun er med egen familie.

Kjenner på presset

Ødegaard sier hun føler det ikke er greit å si nei til sosialisere seg.

– Alle vet jo hvorfor vi har de tiltakene vi har, men likevel sier folk «Jeg er ikke syk, og du er ikke syk, så det er ikke så farlig å møtes». Selv om man har lov til å sosialisere seg med noen utvalgte så vet man jo aldri om noen kan ha blitt smittet.

29-åringen mener det er viktig og heller være litt for forsiktig, enn motsatt. Hun sier at hun egentlig ikke ønsker å treffe andre om hun ikke må, og at helsevesenet har nok å gjøre.

– Jeg skulle ønske jeg ikke var permittert fra jobben i Lillehammer, slik at jeg ikke hadde fått muligheten til å ta det valget, sier hun.

Hun legger til at både familie og venner i Oslo forstår dersom hun ikke kommer hjem i påsken, men sier hun likevel kjenner på presset.

– Vil ikke oppfattes som kjip

Aksel Inge Sinding er psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning og forfatter av boken «Klok på følelser».

Aksel Inge Sinding

FORSTÅELSE: Aksel Inge Sinding er psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning i Oslo. Han mener vi må ha forståelse for hverandres behov i slike tider.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Han sier grunnen til at mange kan synes det er ekkelt å si nei, handler om at man er redd for å såre andre. I tillegg kan man være redde for å bli oppfattet som for bekymret.

– Det er en smal linje på hva som er forsiktig nok og hva som er for forsiktig. Det kan derfor være lett å føle at man ikke gjør det riktige, og man blir både redd for å bli sett på som overengstelig eller uforsiktig.

Han forteller at man kan kjenne på presset om å være sosial fordi man ikke ønsker å være kjip, eller få andre man er nær til å føle seg uforsvarlige eller dumme.

– Se hverandre

Sinding mener også vi må prøve å forstå hverandres perspektiv, og at vi må snakke på en måte som ikke skammeliggjør andre for deres valg.

– Det er mye uvisshet rundt hva som forventes av oss nå, og det er normalt å være usikker i en slik situasjon.

Han mener man heller skal si «Jeg kjenner at jeg ikke er helt komfortabel med dette nå», enn «Jeg blir ikke med på den spillkvelden fordi det er uforsvarlig».