Hopp til innhold

Trues for ulveengasjement

OSLO (NRK) Tore Hauge bor midt i ulveland i Hedmark og er helhjertet ulvetilhenger. Han har opplevd både trusler og trakassering på grunn av sitt engasjement for ulven.

Tore Hauge

FRYKTKULTUR: Tore Hauge mener det er en fryktkultur på bygda. Torsdag forklarte han seg i Oslo tingrett.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

– Ulven beriker mitt liv, sier Hauge.

Han har markert seg som ulvetilhenger gjennom mange år og vitnet torsdag i Oslo tingrett under ulve-rettssaken mellom WWF og staten.

Hauge bor på Rena i Åmot og fortalte i retten at engasjementet for ulven har kostet både økonomisk og følelsesmessig. I 2009 ble en genetisk viktig ulv skutt i Hedmark. Hauge utlovde dusør på 50.000 kroner for å bidra til oppklaring. Det vakte sterke reaksjoner.

– Jeg var bortreist på jobb. Kona ringte og fortalte at det var tre personer med motorsag i gang gikk utenfor huset. Hun måtte ha trygghetsalarm etterpå, fortalte han.

– Er en fryktkultur

I tillegg til hendelsen med motorsag, har folk tømt søppel på Hauges eiendom, sendt fyrverkeri mot huset hans og sluppet ut hestene. Ulvetilhengeren har også fått tydelige tilbakemeldinger når han har vært ute på dagligdagse gjøremål.

– Jeg får høre hvilken idiot og tosk jeg er på butikken, sier han.

Hauge mener at flertallet i hjembygda Åmot er for ulv, men at de ikke tør å si det.

– Det er et taust flertall. Det er en fryktkultur hvor folk ikke tørr si hva de mener, sier han.

Han mener at det er tunge interesser som vil ha vekk ulven, som grunneiere og bønder. Ofte også de som sitter i politiske posisjoner.

Mener staten bryter norsk lov

Tirsdag startet rettssaken der Verdens naturfond (WWF) har gått til sak mot staten. Organisasjonen mener staten bryter både norsk lov og internasjonale konvensjoner. De mener at vinterens lisensfelling av ulv var så høy at den truer en allerede kritisk truet rase, og at ulven kan bli utryddet i Norge om dette fortsetter. 28 ulver ble felt sist vinter.

– Handler om mer enn materielle ressurser

– Ulven berører andre interesser enn de andre rovdyrene, særlig jaktinteresser, sier forsker Ketil Skogen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Skogen sa i tingretten at det gjennom undersøkelser er påvist stor oppslutning i befolkninga om at det skal være ulv i norsk natur, men at oppslutninga har vært noe synkende de siste årene.

Ketil Skogen

FORSKER I ULV: Ketil Skogen ved NINA sier halvparten av befolkningen synes det er greit å ha ulv rundt seg.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

I 2017 svarte 31 prosent av nordmenn at de likte ulven godt. Rundt halvparten av befolkninga sier at de er villig til å ha ulven i nærheten av seg. Samtidig er det spesielle konflikter knyttet til dette dyret som ikke gjelder de andre rovdyrene.

– Den tar hunder og spiser elg. Men konflikten handler om mer enn de materielle ressursene. Det handler om en konflikt mellom by og land og hvordan norsk natur skal forvaltes, forklarte han.