Hopp til innhold

WWF-toppsjef: – Norsk ulveforvaltning er uakseptabel

Toppsjefen i Verdens naturfond (WWF), Marco Lambertini, slakter norsk ulveforvaltning. I morgen starter rettssaken som skal avgjøre om den er lovlig.

WWF-toppsjef, Marco Lambertini

WWF-TOPPSJEF I NORGE: Marco Lambertini (t.h.) får se bilde av ulv i Østmarka. Bilde er tatt av kjentmann Ivar Knai (t.v.).

Foto: Martin Roalsø / NRK

– Det som er uakseptabelt, er de radikale tiltakene som den norske regjeringen har satt i gang. De tillater i praksis å ta livet av en tredjedel av en allerede liten populasjon av ulver, sier Marco Lambertini til NRK.

WWFs internasjonale leder er provosert over norske myndigheters ulveforvaltning.

WWFs internasjonale leder, Marco Lambertini

PROVOSERT: WWF-toppsjef Marco Lambertini er provosert over norsk ulveforvaltning.

Foto: Martin Roalsø / NRK

– Forestill deg at presidenten i India kunngjorde at de skulle ta livet av en tredjedel av Indias tigre. Hele verden ville protestert, sier han.

Lambertini er i Norge dagen før rettssaken der WWF har saksøkt staten, fordi de mener ulveforvaltningen her i landet strider mot både Grunnloven, naturmangfoldsloven og internasjonale avtaler.

28 ulv drept i lisensjakta

Søksmålet har opphav i vedtaket om økt ulvejakt i fjor høst. I vinter har jegere tatt livet av 28 ulv. Det er det høyeste antallet som noen gang er registrert i forbindelse med lisensfelling i Norge.

Bård Vegar Solhjell er generalsekretær i WWF Norge. Han forklarer søksmålet slik:

Generalsekretær i WWF Bård Vegar Solhjell

WWF NORGE: Generalsekretær Bård Vegar Solhjell.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi mener at regjeringen praktiserer den loven Stortinget har vedtatt på feil måte. Det har vært for lav terskel for å skyte ulv. Det er tatt ut for mange nå. Og vi ser at viktige individ for å få ned innavl i bestanden går tapt. Det er nødvendig å gå til retten og få klarlagt hvordan forvaltningen skal være for å få en levedyktig bestand, sier Solhjell.

Elvestuen: – Bra med juridisk avklaring

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier at regjeringen vil føre en politikk som sikrer en levedyktig ulvebestand.

Hold Norge Rent-konferansen 2018

MINISTEREN SVARER: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier regjeringen vil føre en politikk som sikrer en levedyktig ulvebestand.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Jeg forholder meg til stortingsflertallets ulvevedtak og rovviltforliket fra 2011. Og vi følger opp naturmangfoldsloven og bern-konvensjonen.

Hva tenker du om at WWF mener dere ikke gjør det da?

– Dette ligger nå i rettsapparatet og det er bra at vi får en juridisk avklaring som kan legge grunnlag for en forvaltning i årene fremover, sier Elvestuen.

Betent debatt

For bøndene er det fortvilende at ulven tar beitedyrene deres. For ulveforkjemperne er det fortvilende at ulven jaktes på.

Marco Lambertini mener at å drepe ulven slik det gjøres i dag, er den «enkle og gale» måten å gjøre det på.

Fakkeltog for en demokratisk forvaltning av ulv

BETENT ULVEDEBATT: Ulvemotstandere foran Stortinget i 2017.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Å holde populasjonen på et så lavt nivå er forferdelig, sett fra et genetisk perspektiv. Det er mye innavl – søstre og brødre som formerer seg med hverandre. I et langtidsperspektiv vil populasjonen lide. I et rikt og sunt samfunn som Norge, må man prøve hardere å sameksistere med naturen. Ulven er selve symbolet på slik sameksistens, sier Lambertini.

Rettssaken starter i Oslo tingrett i morgen. Det er satt av fire dager til behandlingen.

Ulv på Langedrag.

28 ULV FELT I VINTER: Det høyeste antallet som noen gang er registrert i forbindelse med lisensfelling i Norge.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger