Hopp til innhold

Ansatte reddet sin egen jobb – nå må de permittere

Legemiddelbedriften Curida i Elverum må permittere over halvparten av de ansatte etter at en ordre har blitt mindre enn planlagt.

Leif Rune Skymoen, Tone B. Holm

PERMITTERINGER: En stor del av de ansatte må permitteres fra februar. – Trist, men nødvendig, sier daglig leder Leif Rune Skymoen og ansatt Tone B. Holm.

Foto: Tom Haakenstad / NRK

Da de japanske eierne vedtok å legge ned fabrikken Takeda Nycomed i Elverum i 2015, kastet de ansatte seg rundt for å redde arbeidsplassen sin. Rundt 100 av de 190 ansatte gikk inn som medeier og kjøpte opp fabrikken som sikret 50–60 arbeidsplasser. Fabrikken åpnet juli 2015 og fikk navnet Curida.

Nå må bedriften permittere en stor del av de 67 ansatte.

– Vi har ikke det endelig antallet som blir permittert, men det er godt over halvparten. De blir permittert fra første uka i februar til mai, sier Skymoen.

Prisgitt kunder

Curida Elverum

MEDISINER: Curida i Elverum var tidligere kjent som pillefabrikken. I 2015 kjøpte de ansatte opp fabrikken.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

Curida produserer legemidler for internasjonale legemiddelselskaper og er prisgitt sine kunder.

– Nå har en internasjonal kunde tapt et anbud i sitt marked, noe som igjen rammer oss ved at kunden bestiller mindre i år enn det som var forutsatt. Da får vi mindre å gjøre, sier Skymoen

De ansatte har forståelse for situasjonen bedriften har havnet i.

– Dette er ikke den beste nyheten å få en mandag, men det er nødvendig. Vi har stor tro på at dette skal gå bra, sier ansattrepresentant i styret, Tone B. Holm.

De ansatte ble informert om permitteringene på et allmøtet mandag formiddag. Det kom ingen negative reaksjoner fra de ansatte som har forståelse for situasjonen.

– Det er en kjedelig beskjed å få, men alle tok det med fatning. Vi skjønner alvoret, og vet at dette er en nødvendighet.

Optimistiske

Permitteringene rammer de fleste ansatte og også ledelsen som får redusert lønn, men optimismen til stede.

– Vi har hatt mange fantastiske dager, og har mange i vente. Det skal være en aktivitet her, men den blir redusert. Vi skal komme styrket ut av dette, sier Skymoen.

Curida er totalt sett i vekst, og har nye avtaler på vei inn, men disse gjelder for senere i år.

– Det vil si at vi får en periode nå i første halvår der vi har mindre å gjøre.

Satser på økning

Permitteringene forandrer ikke fabrikkens ambisjoner for framtida.

Erna Solberg på Curida, Elverum

POLITIKERBESØK: Flere politikere har besøkt fabrikken i Elverum, deriblant statsminister Erna Solberg som åpnet Curida i 2015. Her i samtale med en av de ansatte, Amir Draganovic.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

– Årsomsetningen i fjor var på 50 millioner kroner, med et underskudd på 10 millioner kroner. Vi har et mål om å gå i pluss i 2018, og å øke årsomsetningen til 100 millioner i 2020.

Curida har fått flere store kontrakter siden åpningen i 2015, blant annet med amerikanske AbbVie som var helt avgjørende for oppstartet i 2015.

I november i fjor ble det klart at de fikk overta produksjonsutstyr fra Folkehelseinstituttet gratis.