Kraftig kritikk mot japanske eiere

Næringsminister Trond Giske besøkte mandag den nedleggingstruede Takeda Nycomed i Elverum. Han er opprørt over at de japanske eierne vil legge ned en lønnsom bedrift med 192 arbeidsplasser.

Giske på møte i Elverum

Trond Giske på Takeda Nycomed i Elverum

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Jeg synes jo det som skjer her kanskje er kapitalismen på sitt verste, for dette er en bedrift som har gått med overskudd i mange år

Giske kom til Elverum med lovnader om kampvilje og støtte til Elverums-bedriften. Næringsministeren er provosert over at de japanske eierne vil legge ned bedriften, som stadig leverer solide overskudd.

Created by InfoDispatcher

Giske med utstrakt hånd til Nycomed

– Kapitalisme på sitt verste

– Jeg synes jo det som skjer her kanskje er kapitalismen på sitt verste, for dette er en bedrift som har gått med overskudd i mange år, 2-300 millioner kroner i året går jo Nycomed i Norge med overskudd. Så det er jo ikke mangelen på lønnsomhet som er årsaken til en eventuell nedleggelse, det er det at 30 prosent avkastning ikke er nok, tordnet Giske i Elverum i dag.

Nycomed, Elverum

Taceda Nycomed

Foto: Linda Vespestad / NRK

Giske mener de japanske eiernes planer om nedleggelse kommer til tross for at de ikke har tatt ut hele potensialet til Takeda Nycomed i Elverum.

– Jeg synes de ansatte her hadde fortjent en annen holdning fra eierne. Jeg tror de kunne fortsatt å effektivisere sin produksjon og bidratt til konsernet.

Det var i forrige uke sjokkbeskjeden om at de japanske eierne som tok over i 2011 foreslår å legge ned Takeda Nycomed i Elverum, slik at 190 kan miste jobben i Elverum

Eierne av Nycomed i Elverum vil legge ned fabrikken, og flytte produksjon til utlandet. 190 personer kan miste jobben.

190 kan miste jobben i Elverum

.

Lover omstillingshjelp

Mens fabrikksjef Morten Brevig mer eller mindre sa til Næringsministeren at løpet er kjørt, sa ministeren til ledelse og ansatte at han vil forsøke å få de japanske eierne til å trekke forslaget om å legge ned fabrikken i Elverum.

– I første omgang får vi legge trykk på ledelsen både i Japan og Europa, på at det er viktig å opprettholde produksjon i det som også er et av de største markedene til selskapet, sier Næringsministeren.

Eierne vil flytte fabrikken til Tyskland eller Polen for å spare penger, Giske sier han ikke har gitt opp å sikre at fabrikken fortsetter i Elverum, men samtidig vil han jobbe med en «Plan-B».

– Bidra til ny produksjon

– Hvis det skulle gå så galt at selskapet legger ned virksomheten, så kan vi bidra til at nye entreprenører og selskaper får støtte til å etablere seg i lokalene, slik at den fabelaktige kompetansen her kan brukes til å bidra i ny produksjon.

Næringsministeren lover støtte til en eventuell alternativ drift ved fabrikken i Elverum, tidligere er det blant anna foreslått at den faramasøytiske kompetansen kan brukes til å masseprodusere vaksine. Men først av alt så vil Næringsministeren kjempe for å unngå nedleggelse, noe som kan være en trøst til de ansatte som har hatt ei tung tid .

– Det er ikke gjort et endelig vedtak om nedleggelse, og så lenge det ikke er gjort er det håp. Vi får bruke den politiske tyngden vi har til å påvirke konsernledelsen i Japan, sier Næringsminister Trond Giske.