Hopp til innhold

Redder sine egne arbeidsplasser

Flere av de ansatte ved Takeda Nycomed i Elverum har gått sammen om å danne et nytt selskap. Dette gjør de for å beholde arbeidsplassene sine. – Jeg er veldig optimistisk, sier elverumsordføreren.

Morten Brevig, Nycomed Elverum

56 av de om lag 200 ansatte har allerede tegnet seg som aksjonærer i det nye selskapet. Fabrikksjef Morten Brevig er en av dem.

Nycomed, Elverum

Initiativtagerne til det nye selskapet er i dialog med flere selskaper med tanke på etablering eller leieproduksjon i anlegget.

Foto: Linda Vespestad / NRK

Det var i begynnelsen av februar i fjor at den sjokkerende beskjeden om at de japanske eierne av Takeda Nycomed ville effektivisere drifta av selskapet og som en følge av det, legge ned fabrikken i Elverum.

Om lag 200 ansatte, som utgjør cirka 12 prosent av den totale norske arbeidsstokken som produserer legemidler, så ut til å miste jobben.

Men ansatte og ledelsen av Takeda Nycomed i Norge gikk sammen om å forsøke å berge sin egen fremtid og det veletablerte og ikke minst kompetente produksjonsmiljøet.

Nå har de opprettet selskapet Strandmoen Næringsutvikling AS.

Dialog med flere selskaper

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, har vært sentral i prosessen med å få det nye selskapet på beina.

Like etter at nedleggelsen av Takeda Nycomed i Elverum var et endelig faktum opprettet han ei arbeidsgruppe som skulle vurdere mulighetene for å videreføre produksjonen.

– Nå har vi kommet fram til mange gode løsninger som jeg ser fram til å jobbe videre med, sier ordføreren til NRK Hedmark og Oppland.

I tillegg til ansattes egen innsats, har også Næringsdepartementet, Innovasjon Norge, Forskningsrådet, NHO og Siva vært delaktige i prosessen. Hovedformålet har vært å sikre fortsatt produksjon av legemidler.

Initiativtagerne er nå i dialog med flere forskjellige selskaper med tanke på etablering eller leieproduksjon i anlegget.

– Det sporet vi har jobbet mest etter er muligheten for å kunne fylle lokalene med den kompetansen fabrikken sitter på innenfor legemiddelproduksjon, forklarer Hanstad.

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad.

Ordfører i Elverum, Erik Hanstad, er optimistisk med tanke på framtida til det nye Selskapet Strandmoen Næringsutvikling AS.

Foto: Knut Sveen / NRK

Inviterer ansatte til å kjøpe aksjer

I første omgang er det de ansatte ved fabrikken som har blitt invitert til å tegne aksjer i selskapet, noe 56 medarbeidere allerede har gjort.

Fabrikksjef i Elverum, Morten Brevig, er en av dem som har tegnet seg som aksjonær i det nye selskapet.

Det er tidligere administrerende direktør i Takeda Nycomed Norge, Per S. Thoresen, som blir styreleder for selskapet.

Og Elverum-ordføreren ser nå positivt på framtida for fabrikken.

– Jeg er veldig optimistisk. Her har det blitt gjort et kjempegodt arbeid nærmest helt siden ledelsen i Japan ga oss den endelige beskjeden om at de ønsket å legge ned.

Vil ha med så mange som mulig

Denne nye virksomheten har stor betydning også for lokalsamfunnet understreker ordføreren.

– Det betyr veldig mye for oss. Vi har hatt en kompetansebedrift med så mange flinke folk i mange år, så det betyr veldig mye for oss å kunne beholde dem her, sier Hanstad.

Men han kan foreløpig ikke si hvor mange av de om lag 200 arbeiderne som får jobb i det nye selskapet. Det er heller ikke klart hvor raskt det nye selskapet kan komme i gang med produksjonen etter at Takeda Nycomed legger ned.

– Men vi ønsker å starte så fort som mulig med så mange som mulig, slår ordføreren fast.

Flere saker fra Innlandet