Hopp til innhold

Statsministeren åpnet Curida i Elverum

Da Takeda Nycomed bestemte å legge ned fabrikken i Elverum, kastet de ansatte seg rundt for å redde arbeidsplassen sin.

– Det de ansatte har gjort er fantastisk, sa en imponert statsminister i dag.

Erna Solberg på Curida, Elverum

BESØK: Statsminister Erna Solberg besøkte Curida i Elverum på dagen da de ansatte overtok fabrikken. Her i samtale med en av de ansatte, Amir Draganovic.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Sorgen var stor da de 190 ansatte på Takeda Nycomed i Elverum fikk beskjed om at deres japanske eier ville legge ned fabrikken våren 2015.

Det hele endte med at de ansatte kjøpte sin egen arbeidsplass, og i dag overtok de fabrikken med statsministeren på besøk.

– Det er fantastisk at alle ansatte stiller opp for arbeidsplassen sin på den måten og har tegnet seg som aksjonærer og vil overta. Nå er jo dette også en fabrikk som gikk veldig bra, så de har et godt grunnlag å starte på.

Kjøpte egen arbeidsplass

Da beskjeden om nedleggelse kom i 2013 startet de ansatte og kommunen umiddelbart å kjempe for videre drift.

Erna Solberg, Leif Rune Skymoen på Curida i Elverum

OVERTAKELSE: Daglig leder i Curida, Leif Rune Skymoen, viser Erna Solberg rundt på fabrikken.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Da Takeda Nycomed ikke ville endre sitt vedtak, bestemte de ansatte seg for å kjøpe fabrikken. Rundt 100 av de 190 ansatte gikk inn som medeiere i et selskap som fikk navnet Strandmoen Næringsutvikling, kjøpte fabrikken og har foreløpig sikret 50–60 arbeidsplasser.

I dag kom blant andre statsministeren Solberg, administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Forskningsrådet, Arvid Hallén, og ordfører Erik Hanstad på besøk.

Gledelig dag

Statsministeren har tro på at fabrikken skal klare seg, og kunne hun så skal man ikke se bort ifra at hun hadde tegnet seg som aksjonær.

– Ja, nå må man vel egentlig ha en tilknytning for å bli aksjonær, men jeg synes det er spennende. Jeg tror på andre typer eierskap enn bare børs og gründer-eiere som starter opp noe. Jeg tror faktisk at det at ansatte får lov til å eie mer av bedriftene skaper et helt annet forhold til bedriftene og en helt annen kultur, sa Solberg.

John Bjørn Fredrikson har jobbet på fabrikken siden 1984, og forteller at det var en tung beskjed å få at fabrikken skulle legges ned. Derfor er dagen i dag ekstra gledelig.

– Det er en stor dag for fabrikken at vi har klart å få til dette når meldingen om nedleggelse kom for to år siden, sier Fredrikson.

Flere saker fra Innlandet