Hopp til innhold

Populære ordførere blir Oslo-pendlere: – Det er litt vemodig

Ap-ordførerne fra Nord-Odal og Nord-Fron er sikra plass på Stortinget. Selv om de gleder seg, er det med en liten bismak.

Selnes og Støstad

PÅ TINGET: Lise Selnes og Rune Støstad kunne mandag kveld juble for Stortingsplass. Her på Arbeiderpartiets valgvake i Brumunddal.

Nord-Fron-ordfører og 2.-kandidat i Oppland, Rune Støstad (Ap) har sikra seg stortingsplass. Det samme har 3.-kandidat og Nord-Odal-ordfører Lise Selnes (Ap).

De har begge vært veldig populære i sine kommuner. Han har sittet med vervet i seks år og hun i ti.

Men nå skal de altså pendle til hovedstaden og nye oppgaver på Stortinget.

– Det er vemodig å gi slipp på den folkevalgte rollen. Jeg har vært veldig glad i jobben, sier Selnes.

Det samme sier Støstad, som forteller at valgdagen var emosjonell.

– Det er klart man kjenner på mange følelser. Veldig nervøs på dagen og veldig glad nå. Vi har jo vunnet et valg og er stolte over det. Men som Lise sier, det er litt vemodig å vite at du ikke skal være ordfører i en kommune du er glad i, sier han.

Mandatfordeling: Hedmark

PartiAntall mandaterEndring fra 2017

Hadde familieråd

Nord-Fron sin ordfører, Rune Støstad sier han har vært forberedt på å komme inn på Stortinget, men at han måtte gå noen runder hjemme før han kunne si ja til å være Oppland sin førstekandidat.

– Vi har hatt familieråd, og da var det enighet om at jeg kunne stå på førsteplassen, sier han.

Tirsdag morgen var Støstad fremdeles i Brumunddal hvor valgvaken fant sted, men dagen starta med oppgaver knytta til ordførerrollen.

– Jeg startet dagen med møte i krisestaben vår fordi det er et koronautbrudd i Nord-Fron. Så det var en vanlig start på dagen, men det er klart at det ligger litt i bakhodet at du er valgt som stortingsrepresentant, sier han.

Men med Støstad på tinget, må han altså snart gi fra seg ordførervervet han har hatt i seks år. Det tror han selv kommer til å bli en stor overgang.

– Når du er ordfører er du synlig og tilgjengelig for folk hele tiden. På Stortinget må du jobbe på en annen, og mindre synlig måte. Men jeg er trygg på at det skal gå bra.

Blir Oslo-pendlere

Nå blir Støstad en av pendlerne i Gudbrandsdalen, og sier han gleder seg til å være en stemme fra regionen.

For Lise Selnes er det vemodig å levere inn ordførerkjedet.

– Jeg er glad i de jeg har jobbet med, og jeg er glad i innbyggerne i Nord-Odal. Jeg har likt å jobbe med de utfordringene som er der, på godt og vondt. Men vi har flinke folkevalgte i Nord-Odal, så de kommer til å klare seg uten meg, sier hun.

Likevel forteller hun at også hun gleder seg til nye oppgaver på Stortinget.

– Jeg er veldig spent og gleder meg til å ta opp de politiske spørsmåla jeg er opptatt av og har gått til valg på, sier Selnes.

Mandatfordeling: Oppland

PartiAntall mandaterEndring fra 2017

Store sko å fylle

Jon Helge Lesjø, valgkommentator og samfunnsforsker, sier det er verdifullt både for partiet og for Stortinget å få erfarne lokalpolitikere inn.

– De vet hvor skoen trykker for lokale tjenester, lokaldemokrati, lokal utvikling osv., sier han.

Lesjø forteller at det er lang tradisjon for at sterke lokalpolitikere kommer inn på Stortinget. Han tror imidlertid ikke personfaktoren har så mye å si for uttellingen.

– For da er det mange andre hensyn som kommer med. Så vi kan ikke si nå at de kommer inn fordi personfaktoren deres slår ut. Generelt sett betyr personfaktoren mindre ved et stortingsvalg enn ved kommunevalg, sier han.

Valgkommentator for NRK, Jon Helge Lesjø.

– Når erfarne ordførere går ut av sin posisjon, så er det jo store oppgaver som venter dem som skal ta over. Da vil de ganske raskt bli kasta ut i nye og store utfordringer, og deres reelle test får man om to år, sier Lesjø.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Lesjø tror det kan bli ekstra utfordrende for ordførerne som nå tar over for Støstad og Selnes.

– Det er alltid en stor jobb å være ordfører, men det kan være ekstra krevende om det tidligere har vært veldig profilerte ordførere. Det er store sko å fylle. Det kan sikkert gå bra, men det er ofte mer krevende for ferske enn for erfarne ordførere å møte velgerne ved valg.

Har vært forberedt

Morten Rande, som er leder i Nord-Fron arbeiderparti er også glad for at Støstad har fått stortingsplassen.

Han mener det ikke har skjedd før at kommunen har hatt en ordfører som kan havne på tinget. I så fall er det historisk lenge siden.

– Vi håper for Rune sin del, for distriktet og for Gudbrandsdalen at han kommer inn. Jeg tror det vil være en røst for hele distriktet, sa Rande før valgresultatene kom inn.

Nå er det klart at Støstad får plassen på Stortinget. Noe partiet hans har vært forberedt på en stund.

– Vi har hatt et håp om at Rune ville få plass. Derfor ble det satt ned en egen nominasjonskomite for rundt ett år siden som har jobba med å plukke fram kandidater både som ordførerarvtaker, eventuelt varaordfører og et nytt medlem i formannskapet, sier han.

 
Flere enn 84 gir flertall