Hopp til innhold

Mener å kunne bevise langvarig netthets - politiet henla saken

GJØVIK (NRK): Helene Solvang oppdaget falske profiler med sine egne bilder på flere dating-nettsteder. Hun mener hun fant bevis for hvem som stod bak, men politiet henla saken.

Helene Solvang ble utsatt for netthets. Politiet henla saken.

HENLA SAKEN HENNES: – Det er jeg som går rundt med en klump i magen og må svi for det vedkommende har gjort. Det synes jeg er helt feil, sier Helene.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Jeg skjønner ikke hva de mangler av bevis, jeg kan ikke forstå at dette ikke er nok. Alt peker jo tilbake på vedkommende, sier en oppgitt og skuffet Helene Solvang (28) fra Kapp på Østre Toten.

Hun har gjennom flere år opplevd å bli utsatt for grov netthets, men saken får ingen konsekvenser for den Helene mener står bak.

En person som kalte seg Hege hadde opprettet en falsk profil og benyttet bilder av Solvang i ulike nettforum i flere år. Bilder av 28-åringen dukket opp på sjekkesteder på nettet og folk i vennekretsen begynte å spekulere i om hun var utro mot samboeren.

I mars i fjor sto Solvang fram og fortalte sin historie.

– Politiet lovte å ta tak i dette

Solvang anmeldte saken på samme tidspunkt til politiet i Vestoppland. De startet etterforskning for å finne ut hvem som kunne ha stjålet identiteten hennes.

– Dette er en type sak vi mener er sterkt krenkende for den som rammes og vi tar det på fullt alvor.

Linn Hilde Fosso, påtaleansvarlig Vestoppland politidistrikt, 27.03.2014

Samtidig begynte Solvang en etterforskning på egen hånd og fant både informasjon om IP-adresser og navn. Alt ble overlevert til politiet.

Onsdag gikk Helene ut på Facebook etter at hun fikk beskjed om at politiet hadde henlagt saken hennes på grunn av bevisets stilling.

Gir seg ikke – vil ha saken etterforsket videre

– Jeg føler at saken ikke er tatt på alvor. Den er ikke etterforsket i det hele tatt og det er jeg som har gitt dem alle bevisene. Etter det har saken, etter min mening, blitt lagt på is.

Helene sier hun synes det hele har vært veldig ubehagelig og at hun har følt seg krenket.

– Det hadde betydd mye for meg, og for andre også tror jeg, at det kom en reaksjon fra politiet. Kan hvem som helst bare gjøre noe slik, spør Helene?

Politiet: – Har ikke bevis

Mari Lauritzen Hasle

MÅ HA BEVIS: Politiadvokat Mari Lauritzen Hasle i Vestoppland politidistrikt sier at en helhetsvurdering av bevisene i saken har gjort at politiet har besluttet å henlegge saken.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Politiet i Vestoppland er fortsatt klare på at de mener de har tatt denne saken alvorlig.

– Det er viktig å anmelde slike saker til politiet, og vi tar dette alvorlig. I denne saken mottok vi en anmeldelse og satte i gang etterforskning. Det har blitt foretatt flere vitneavhør og det har blitt gjennomgått beslag. En person fikk etter hvert status som siktet i saken og har blitt avhørt, sier Mari Lauritzen Hasle til NRK.

Hun forteller at en helhetsvurdering av bevisene i saken har gjort at politiet likevel har besluttet å henlegge saken på bevisets stilling.

– Påtalemyndigheten må være overbevist om siktedes straffskyld og være av den oppfatning at straffskyld kan bevises i retten, sier Lauritzen Hasle.

Flere saker fra Innlandet