Hopp til innhold

– Folk trodde jeg hadde noen på si

Stadig flere opplever at bilder av dem blir stjålet og misbrukt på nett. Venner av Helene Solvang trodde hun var utro da bilder av henne dukket opp i ulike nettdatingforum. – Politiet må ta slikt billedtyveri på alvor, mener flere.

Mange opplever at bilete på sosiale medier vert stålne og nytta andre stadar. Vi har møtt ei kvinne som har oppleve at nokon misbrukte eit bilete av ho.

VIDEO: En person som kaller seg Hege har benyttet bilder av Helene Solvang i ulike forum på nett i en årrekke.

– Dette er mine privatbilder og det er veldig ubehagelig at andre bruker dem, sier Helene Solvang og viser frem bilde på bilde av seg selv fra ulike nettprofiler.

Problemet er bare at det ikke er hun selv som har laget disse profilene – og bildene er lagt ut under et annet navn.

En jente som kaller seg Hege har benyttet bilder av Solvang i ulike nettforum i flere år. Det startet for tre år siden da det dukket opp bilder av Solvang på sjekkesteder på nettet. Folk i vennekretsen begynte å spekulere i om hun var utro mot samboeren.

– Kompiser spurte om jeg hadde noen på si, forteller Solvang, men det viste seg at bildene var stjålet fra Facebook.

Med fremveksten av den nye dating-appen Tinder oppstod ryktet igjen, for også her var det bilder av Helene.

Denne uken la hun derfor ut informasjon om identitetstyveriet på Facebook og advarte mot de falske profilene med bilder av henne. Deretter strømmet henvendelsene på. Nærmere 40 menn har kontaktet Solvang og fortalt at de har hatt kontakt med det de tror er Hege.

– Hun har hatt kontakt med menn over hele landet. Noen har hatt kontakt med henne i over et halvt år, og har etablert et slags forhold til henne. Jeg synes det er skremmende, jeg aner ikke hvor stort omfanget er, sier Solvang til NRK.

Helene Solvang

Helene Solvang har fått henvendelser fra flere som har vært i en lignende situasjon etter at hun fortalte sin historie.

Foto: Gabrielle Graatrud/NRK

Vanskelig å vite hvor man skal få hjelp

Helene Solvang forteller at hun syntes det var vanskelig å vite hvor hun skulle henvende seg da hun fikk vite at noen misbrukte bilder av henne på nett. Etter at hun la ut informasjon om saken på Facebook har hun også fått henvendelser fra flere som er i samme situasjon.

– Jeg har blitt kontaktet av 15 forskjellige jenter og gutter som har opplevd det samme. De spør meg om råd for hva de kan gjøre for å finne ut hvem som står bak. Nettsidene der bildene blir brukt er ofte styrt fra utlandet, og det er vanskelig å få ut svar og informasjon derfra. Jeg skulle ønske at slike ting ble tatt tak i, sier hun.

Økning i antall henvendelser

Slettmeg.no er en råd- og veiledningstjeneste for dem som føler seg krenket på nett. De kjenner godt til problemstillingen. De får stadig flere henvendelser fra folk som har fått bilder eller identitet frastjålet på nett.

– Det er en stadig økning av folk som melder om lignende tilfeller, sier Runar Skaare Tveiten, rådgiver i Slettmeg.no.

Virksomheten hjelper folk med å kontakte nettstedene der falske bilder blir brukt, og prøver å hjelpe til med å finne ut hvem som står bak. Tveiten savner likevel at dette følges nærmere opp av sentrale myndigheter.

– Mange forteller at politiet har bedt dem ringe oss. Men vi er ingen myndighet, og i mange tilfeller må man ha hjelp av politiet. Dette er snakk om ulovlige handlinger, sier han.

Politiet har ingen statistikk

Slettmeg.no henviser deretter ofte folk tilbake til politiet.

– Vi vil gjerne at folk anmelder slike forhold til politiet. Politiet har egen statistikk, og da vil de se at det er et økende problem, sier han.

Det viser seg imidlertid at politiet ikke har registre som fanger opp en slik form for identitetsmisbruk.

NRK har ringt til politiet sentralt og til flere distriktskontorer. Alle melder om at dette er et uoversiktlig felt, og at de sjelden har ressurser til å forfølge slike saker.

– Vi har ikke kapasitet til å etterforske slikt med mindre det har skjedd spesielle ting. Dette har mer med nettvett å gjøre, sier Ann-Gørild Kjeldsen, politioverbetjent ved Asker og Bærum politidistrikt.

Helene Solvang undersøkte sin egen sak selv, og fant ut at «Hege» har brukt seks ulike numre som alle ledet til samme person. Solvang gikk til politiet, men føler at politiet på Gjøvik ikke har fulgt saken godt nok opp.

Linn Hilde Fosso, påtaleansvarlig Vestoppland politidistrikt, avviser derimot dette.

– Det spørs hvilket tidsperspektiv man har. Denne saken vil være noe mer tidkrevende, men det betyr ikke at vi ikke prioriterer den. Vi sitter med etterforskning av en rekke saker, og dette er en av dem, sier Linn Hilde Fosso til NRK.

En av de mange falske profilene med bilder av Helene Solvang

Dette er en av de mange falske profilene med bilder av Helene Solvang.

Ulovlig å bruke andres bilder

Nye tall fra Norsk Mediebarometer viser at 85 prosent av oss benytter internett daglig. Etter fremveksten av sosiale medier er det mange som laster opp bilder på nett. Alle disse bildene kan derimot rappes ved få tastetrykk, og deretter muligens også misbrukes av uvedkommende. Man bør derfor vurdere viktigheten av å publisere bilder hver gang man deler slikt innhold på nett, mener Datatilsynet.

– Et profilbilde vil kunne lastes ned av hvem som helst og brukes videre, og det er så å si umulig å vite om dette har skjedd. Hver gang du legger noe på nett, er det viktig å tenke: Tåler dette bildet å komme på avveie?, spør Guro Skåltveit seniorinformasjonsrådgiver i Datatilsynet.

Datatilsynet opplyser at det er klart ulovlig å benytte andres bilder på nettet, og at man må ha tillatelse fra den avbildede personen før man deler digitale bilder.

Advokat Pål Palmer, som har spesialisert seg på medie- og markedsføringsrett, forteller at slik misbruk av bilder kan føre til bøteleggelse og fengsel for den ansvarlige.

– Men dessverre vil man ofte oppleve at politiet ikke vil prioritere denne typen saker. Vi skulle gjerne sett at politiet forfulgte flere slike saker. Spesielt nå som dette er et relativt nytt fenomen kan det være viktig å statuere et eksempel eller gjøre det kjent at denne typen billedbruk er ulovlig, sier Palmer til NRK.

Kan bli brukt til mobbing

Teknologiskribent Anders Brenna har jobbet med nettsikkerhet i en årrekke. Han kjenner selv personer som har opplevd identitetstyveri som ligner på saken til Helene Solvang. Han mener at politiet må ta denne typen kriminalitet på alvor.

– Hvis vi lar denne praksisen eskalere vil det bli et stort problem, dette kan fort bli en form for nettmobbing eller måte å ta hevn på kjæresten eller andre man er sinte på. Jeg har hørt om problemet flere ganger og politiet må ta det på alvor. Hvis de ikke etterforsker slike saker, tror folk etter hvert at dette er greit. Det er alltid fullt mulig å spore opp hvem som har gjort slike ting, sier Brenna til NRK.

Linn Hilde Fosso, påtaleansvarlig Vestoppland politidistrikt, forteller at de tar den aktuelle saken på alvor.

– Det vil komme an på alvorlighetsgraden i saken i hvor stor grad vi kommer til å prioritere etterforskning. Men dette er integritetskrenkende adferd, så dette er noe vi vil prøve å prioritere. Lovgiver har gitt oss signaler om at dette er et prioritert område.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.