Hopp til innhold

Idrettsministre: – Korrupsjonen i internasjonal idrett er uakseptabel

LILLEHAMMER (NRK): Flere skandaler har rystet den internasjonale idrettsbevegelsen de siste månedene. Nå krever de fem nordiske idrettsministrene endring.

De nordiske ministrene samlet på Lillehammer

SAMLING: De nordiske ministrene samlet på Lillehammer under Ungdoms-OL.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Under ungdoms-OL på Lillehammer i dag kom de med en felles uttalelse mot flere av de internasjonale særforbundene som de mener styres av korrupte og udemokratiske ledere.

– De nordiske landene er de minst korrupte i verden, og derfor har vi en felles troverdighet. Og derfor skal vi også i fellesskap legge press på de landene som har lite åpenhet og korrupt idrett, sier Bertel Haarder, idrettsminister i Danmark.

Haarder: – Uakseptabelt

Det er organisasjoner som FIFA (Det Internasjonale Fotballforbundet) og IAAF (Det internasjonale friidrettsforbundet) de nordiske ministrene peker på.

– Den siste rapporten vi fikk viser at måten mange land styrer sine idrettsorganisasjoner på, er helt uakseptabel, sier Haarder.

Senest i dag kom antidopingsjefen i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Jim Carrabre, med nyheten om at det settes i gang gransking av Vinter-OL i 2014 på grunn av frykt for uoppdaget doping i skiskyting.

Det gjør han fordi en ny rapport fra antidoping-organisasjonen WADA avdekket storstilt juks i russisk friidrett. Det har ført til økt press på å få i gang en dopinggransking av lekene i 2014.

Linda Helleland

TYDELIG: Linda Helleland og hennes kolleger i de nordiske landene får skryt for å være tydelige mot korrupsjon.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Forventer resultater

Det er slike hendelser de nordiske ministrene vil ha en slutt på, både når det gjelder doping, korrupsjon, vanstyre og manipulering innen internasjonal idrett. Gabriel Wickström, idrettspresident i Sverige, sier at han forventer at en felles uttalelse fra Norden vil gi resultater.

– Vi kan få fokus på at de store idrettsorganisasjonene må endre seg. Det er et fåtall av personene i toppen av organisasjonene som styrer, de må bli mer demokratiske, sier Wickström.

Han mener at Norden går foran med et godt eksempel, som viser at det går an å drive idrett med full åpenhet i organisasjonene, og at de lykkes med demokratiske organisasjoner.

– Sport er viktig for folk, og skal idretten bevare sin integritet i framtida, må de levere, sier kulturminister Linda Helleland.

Gabriel Wickström

OPTIMISTISK: Gabriel Wickström er idrettsminister i Sverige. Han mener de nordiske landene har stor gjennomslagskraft fordi de har vist at det går an å drive idrettsorganisasjoner med full åpenhet og på en antikorrupt måte.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Skipresidenten: – Tydelig opprop

Skipresident Erik Røste er enig med ministrene.

– Med det som har kommet fram rundt internasjonal idrett de siste månedene, forstår alle at det er viktig med en skikkelig opprydning, sier Røste, som roser de nordiske ministrene for å være tydelige.

Ministrene kommer i oppropet med skryt til IOC for initiativet Olympic Agenda 2020.

– Det er et viktig skritt for å reformere internasjonal idrett. Vi ser positivt på dette viktige initiativet, og forventer at den olympiske bevegelse følger opp med konkret handling, skriver de.