Craig Reedie

BEVIS: WADA-sjef Craig Reedie mener WADA gjør det de kan for å rense opp i russisk antidopingarbeid. – Vi trenger bevis for å etterfoske andre idretter. Det holder ikke med rykter, sier han til NRK.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Doping-avsløringene som koster flesk

LILLEHAMMER/CANMORE (NRK): WADA brukte et syvsifret dollarbeløp da de avdekket sjokkerende dopingjuks i friidrett. Nå er det pengene det står på hvis de skal etterforske nye idretter.

– Etter OL i 2002 trodde jeg virkelig det skulle komme en endring. Det er 14 år siden, men ingenting har skjedd! Det er veldig frustrerende, sier tidligere langrennsløper Beckie Scott til NRK.

NRK møter canadieren hjemme i Canmore. Hun er på mange måter selve symbolet på alle utøverne som er frustrerte over doping i idretten.

Under OL i Salt Lake City i 2002 tok hun bronse på jaktstarten, bak Larisa Lazutina og Olga Danilova, begge fra Russland. Halvannet år senere fikk hun OL-gullet i posten, da begge russerne ble diskvalifisert for dopingbruk.

Beckie Scott

OL-GULL I POSTEN: Den tidligere canadiske langrennsløperen Beckie Scott, gikk inn til OL-bronse på jaktstarten i Salt Lake City, men fikk i ettertid gullet siden de to russerne foran henne avla positive dopingprøver. Her skåler hun med sin mann, Justin Wadsworth, i desember 2003 da det ble kjent at hun fåt OL-gullet på jaktstart likevel. Scott leder i dag WADAs utøverkomité, men mener WAD ikke gjør nok i kampen mot doping.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Nå er hun lederen for utøverkomitéen i Verdens antidopingbyrå, WADA.

Scott forteller om et sterkt engasjement for å «redde» idretten. Et engasjement som etter avsløringene i november nå handler om å få til en full gransking av all russisk idrett. Men selv om hun selv sitter i en komité i WADA, føler hun at hun møter veggen.

På et styremøte 18. november i fjor la utøverne frem et konkret ønske om en bred gransking. Men Scott følte ikke hun ble hørt av WADA-styret.

– Der og da var reaksjonen at det trolig ikke kommer til å skje. Grunnen var at de følte det allerede var satt i gang tiltak, sier Scott.

Mannen som må si nei

Sir Craig Reedie er mannen som måtte si nei. Han er sjef i WADA.

– Jeg husker at hun stilte det spørsmålet, sier Reedie når NRK videreformidler Scotts frustrasjon.

Han forklarer at WADA er i gang med oppfølging etter dopingrapporten. Men likevel forstår han frustrasjonen.

For henvendelsen fra Beckie Scott er ikke første gang han har måttet si nei til viktige prosjekter i antidopingkampen. Den kanskje største utfordringen i kampen mot dopingsynderne er nemlig penger.

I november opplevde Reedie den største avsløringen i sin tid som sjef for WADA, da en uavhengig kommisjon, nedsatt av hans eget WADA, avslørte omfattende doping i russisk friidrett.

Arbeidet ble applaudert, men det kostet flesk.

– Omfanget av etterforskningen av russisk friidrett var stort. Og det var dyrt. Men helt klart verdt det, sier han.

– Hvor mye kostet det?

– Et sjusifret beløp. I amerikanske dollar, sier Reedie til NRK.

Mer nøyaktig vil han ikke være, men han er tydelig på at det er for krevende for WADA å sette i gang lignende etterforskning av andre idretter, uten økonomisk hjelp.

– Det er ingen tvil om at det forventes at vi skal gjøre mer, men dersom vi påtar oss mange granskinger av den typen vil budsjettet for ett år nærme seg omlag 30 millioner dollar (ca 260 mill kr), sier Reedie, som nå er på Lillehammer i forbindelse med Ungdoms-OL.

Skiskyting undersøker testresultater

Skiskyting fellesstart OL

GRANSKES: Dopingprøvene fra skiskytterne før og under OL i Sotsji skal undersøkes

Foto: MAJA SUSLIN, MAJA SUSLIN / TT / NTB Scanpix

I dopingrapporten fra november oppfordres internasjonale særforbund verden over til å granske sin egen idrett.

Mandag fortalte NRK at Det internasjonale skiskytteforbundet (IBU) har bestemt at de skal følge denne oppfordringen, og at de vil gå tilbake og undersøke testresultater fra OL i Sotsji og tiden før mesterskapet.

– Vi skal snu hver stein for å være sikker på at vi ikke har gått glipp av noe, sier lederen for den medisinkse komiteen i IBU, James Carrabre.

Etter ferske møter med WADA i helgen føler Carrabre seg trygg på et godt samarbeid med organisasjonen.

Svar i mars

Men for å få til slike samarbeid trenger altså WADA penger. Reedie forteller til NRK at han har bedt om økonomisk hjelp fra myndigheter i flere land for å kunne sette i gang større etterforskninger av andre idretter enn friidrett.

Da flere nasjoner tok kontakt for å få få WADA til å granske andre idretter enn friidrett i fjor, ga han beskjed om at de var avhengige av penger.

– Jeg ba myndighetene selv bidra med penger til en etterforskning. Hvis de går med på det, er jeg ganske sikker på at jeg kan gå til IOC og be dem matche det samme bidraget. Da kan vi starte nye etterforskninger, sier han.

IOC bidrar allerede med mye penger til WADAs budsjett. Ifølge Reedie har myndighetene han kontaktet lovet å gi en tilbakemelding innen utgangen av mars. WADA vil være fornøyd med et samlet bidrag på én million dollar, altså rundt 8,5 millioner kroner.

– Tester mer enn friidrett

Dopinglaboraturium i Moskva

SUSPENDERT: Dette laboratoriet i Moskva er suspendert etter WADAs avsløringer sist høst

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Ifølge paragraf 5.8.3 i WADAs eget regelverk, den såkalte WADA-koden, skal antidopingorganiasjonen «undersøkte all informasjon eller etterretning som indikerer mulige brudd på antidopingbestemmelsene».

Dokumentaren som den tyske tv-kanalen ARD sendte for drøyt to år siden, var årsaken til at det ble satt i gang en gransking av russisk friidrett.

I dokumentaren, og i den senere rapporten, kommer det blant annet frem at samme lege som skaffet ulovlige stoff til russiske mellomdistanseløpere, også skal ha hjulpet trenere og utøvere i langrenn.

Opplysningene stammer fra den russiske mellomdistanseløperen Julia Stepanova, som sto frem som varsler i dokumentaren.

– De idrettene som ble nevnt i den tyske dokumentaren, pluss idretter vi vet har en historie med positive dopingprøver, deriblant langrenn og skiskyting, bør helt klart være blant de som prioriteres i en gransking, sier Beckie Scott.

Disse opplysningene, kombinert med uttalelsene til granskingskommisjonens leder Dick Pound, mener Beckie Scott bør være nok til å starte en gransking av flere idretter.

– Vi tror helt klart ikke at Russland er det eneste landet med et dopingproblem, og vi tror heller ikke at friidrett er den eneste idretten med et dopingproblem, sa Pound da han la frem rapporten om russisk friidrett i fjor.

På spørsmål om hvordan han tror langrenn og skiskyting er berørt av doping svarte han:

– De idrettene er kjent for å ha en del dopingproblemer, og trolig ikke bare blant russiske utøvere.

Advarer mot likegyldighet

Scott ber nå aktive utøvere om hjelp for å legge press på WADA.

– Utøverkomiteen er veldig motivert til å snakke utøvernes sak, men nå er utøvernes likegyldighet et problem for oss. Mange av dem føler at dette ikke er deres problem og sier «jeg vil ikke involvere meg, jeg vil fokusere på meg selv».

Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen

STØTTER OPPRYDNING: Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen er blant dem som ønsker en grunndig opprydning velkommen

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I desember fortalte NRK at Emil Hegle Svendsen støtter en opprydding i internasjonal skiskyting.

– Få alt frem i lyset. Det er bedre enn å dekke over og på en måte skjule ting. Nå er det mulighet til å renske opp litt. Av og til er det bra med en skikkelig opprensking, sa Svendsen og la til:

– Det er klart at i alle mesterskap de siste ti årene har det omtrent utelukkende vært dopingsaker. Jo mer man kan teste og renske opp i dette er bra, sa han.

– Hvis det er mistanke er det bare å teste og kjøre på, knallhardt antidopingarbeid er det eneste som fungerer, sa Ole Einar Bjørndalen samme dag.

I forbindelse med disse uttalelsene sa presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet, Anders Besseberg, at prøver før 2010 er kastet - i tråd med det daværende regelverket.

Uansett, Beckie Scott etterlyser nå flere utøvere som tør å stå frem og si meningen sin.

– Jeg tror jeg var en av få som valgte et tydelig ståsted og snakket ut da jeg var aktiv. Det jeg kan si er at det i hvert fall ikke kommer noe vondt ut av det.

– WADA trenger bevis

WADA-sjefen sier han merker engasjementet fra Scott og andre godt.

– I november var jeg under press fra både Beckie og fra flere myndigheter, sier Reedie og legger til:

– Men jeg har sagt det flere ganger, og jeg gjentar, at vi trenger bevis, slik vi fikk i den tyske dokumentaren, for å starte en etterforskning. Vi kan ikke gjøre noe basert på rykter.