Det var kanskje ikke helt slik som det først kunne oppfattes, vedtaket som styret i Tine gjorde onsdag.
Jubelen stilnet etter hvert som det ble klart at meieriet i Lom og Skjåk ikke skal lage osten som i dag har navnet «Gudbrandsdalsost G35».
Produksjonen av G35 blir nemlig flyttet i løpet av et par år. I stedet skal meieriet nord i Gudbrandsdalen utvikle et nytt produkt: En ny, grytekokt brunost.
Forvirringen oppstår når Tine, i alle fall foreløpig, kaller også denne nye varianten for «Gudbrandsdalsost».
Navn og innpakning er ikke avklart, ei heller hvor mye Tine har som mål å produsere.
Men den nye osten skal produseres i Gudbrandsdalen, basert på den opprinnelige oppskriften og metoden bak G35.
Ergo er det en «gudbrandsdalsost».
Skuffelse og sinne
– I prinsippet en nedleggelse, sier gårdbruker og lokalpolitiker Terese Rudi.
Hun er frustrert over at merkenavnet forsvinner ut av Gudbrandsdalen og at lokale arbeidsplasser blir lagt ned.
– Tine har tydeligvis en veldig god kommunikasjonsavdeling, som klarer å få dette til å bli en feiring. De selger en eventyrhistorie, sier hun.
Ingrid Wilberg Arnesen, kommunikasjonsdirektør i Tine, er uenig i at de presenterer en «eventyrhistorie».
– Det er noe eget med brunost laget på gamlemåten. Derfor er det også bestemt at Lom og Skjåk skal fortsette å produsere denne grytekokte Gudbrandsdalsosten. Det er ikke et spill for galleriet.
- Les hele uttalelsen fra Tine litt lenger ned i saken.
Grytekokt ost
Utover dagen på torsdag rådet det altså usikkerhet rundt hvilken type brun ost som skal kokes på gamlemåten i Gudbrandsdalen.
Fredag formiddag presiserte derfor Tines kommunikasjonsdirektør til NRK:
– Produksjonen av G35 kommer til å flyttes til Byrkjelo og Storsteinnes – hvor 90 % av denne osten allerede produseres i dag.
Men Wilberg Arnesen insisterer likevel på at det er «gudbrandsdalsosten» som skal produseres i Lom og Skjåk.
– Ja, de kommer til å produsere Gudbrandsdalsost i Lom og Skjåk, men da under et nytt merkenavn, eller et nytt konsept. Så de skal produsere Gudbrandsdalsost, sier hun.
Slik forklarte Tine saken i pressemeldingen torsdag:
«...Konsernstyret i TINE har derfor vedtatt at brunost produsert på den ordinære måten skal foregå på TINE Byrkjelo og TINE Storsteinnes, mens TINE Lom og Skjåk vil fortsette å produsere mindre gryteproduserte produkter som søst, gomme og dravle, samt noen utvalgte brunostvarianter som Bestemorost, Geitost stølstype og Innherred fløtemysost.»
Wilberg Arnesen erkjenner at det kanskje er litt vanskelig å forstå.
– G35 skal flyttes til Storsteinnes og Byrkjelo. Og så skal Lom og Skjåk fortsette å produsere, på akkurat samme vis som det de gjør, en brunost produsert og kokt på disse grytene, men da inn under et nytt produkt eller konsept, sier Wilberg Arnesen.
– Utspekulert
Sigurd Rønningen jobber i Gull og Gråstein, som markedsfører bedrifter i Gudbrandsdalen. Han mener folk har blitt lurt.
– Dette er utspekulert av Tine.
Han viser til at veldig mange gudbrandsdøler jublet torsdag, fordi de trodde at Gudbrandsdalsost G35 og ysteriet i dalen var berget.
– Men osten og ysteriet har vi tapt, sier Rønningen.
– Nå har de et påskudd til å legge ned om tre år, for da er osten ikke lenger produsert der, sier han.
Skuffelse på meieriet
Kjell Magne Lunna er tillitsvalgt ved meieriet i Lom og Skjåk. Og han er kjempeskuffet.
– Selv om anlegget består, blir det nedskalert og vi mister en del produksjon. Spesielt G35, som er osten vi er mest stolt av. Den kommer vi ikke til å produsere her i framtida, sier Lunna.
Men han er forsiktig glad for at de skal lage en brunost etter den opprinnelige oppskriften.
– Det skal være en grytekokt ost fra Lom og Skjåk. Det er et lite lyspunkt da, kan du si.
Meieriet i Gudbrandsdalen skal altså fortsatt produsere mindre gryteproduserte produkter som søst, gomme og dravle. Og noen utvalgte brunostvarianter som Bestemorost, Geitost stølstype og Innherred fløtemysost.
I tillegg til det nye brunostproduktet.
Anleggssjef ved meieriet, Frode Aurmo, vet ikke hvor mange ansatte de kan beholde.
– Det er fryktelig vanskelig å si. Det selvsagt avhengig av denne nye osten, som de sier at de skal prøve å få inn i markedet, hvordan den vil lande.
Beste løsning
Kjendiskokk Arne Brimi, som til nå har kjempet for at Gudbrandsdalsost G35 må lages i Gudbrandsdalen, er på sin side kjempefornøyd.
Han har inngått en avtale med Tine om å være med på å utvikle det nye konseptet. Altså den nye, grytekokte, brune osten.
– Nå har Tine gjort et kjempevedtak! Som også inkluderer at andre skal få være med å utvikle dette videre og skape muligheter. Da er det opp til oss som er her, rundt denne fenomenale merkevaren, å skape entusiasme, sier Brimi.
Han syns Gudbrandsdalsosten har en god historie, og mener det er i historien man finner muligheten for en framtid.
– Vi som er opptatt av vår egen identitet og vår egen historie, har tro på slikt, sier Brimi.
Dømt til å mislykkes
Markedsmannen og lokalpatrioten Sigurd Rønning har ingen tro på at Tine vil lykkes med å markedsføre, og nå ut med en ny, grytekokt ost som ingen har hørt om før.
– Svaret er at det lar seg ikke gjøre.
– Det de kommer til å gjøre, er å prøve en noe halvhjertet historiefortelling, som ikke kommer til å slå an nok. Så har de et påskudd til å legge ned om tre år, sier Rønningen.