Hopp til innhold

Anbefaler å kutte 21 årsverk i Tine

Mandag ble en rapport om framtida for meieriet på Sem lagt fram for TINEs styre. Der anbefales det å kutte 21 stillinger i produksjonen.

Tine ved Sem, utenfor Tønsberg

Tines meieri på Sem utenfor Tønsberg, der 21 ansatte risikerer å miste jobben.

Foto: PHILIP HOFGAARD / NRK

I februar ble de ansatte ved Tines meierier i Tana, Alta og på Sem utenfor Tønsberg informert om at jobbene deres kunne stå i fare.

I dag er det 115 ansatte på meieriet på Sem, 21 i Tana og 13 i Alta.

Driften ved de to sistnevnte meieriene foreslås opprettholdt som før. Inntil videre.

Ved Sem blir det altså anbefalt å redusere antallet stillinger med 21 personer i rapporten som nå skal ut på høring.

Hovedtillitsvalgt på meieriet, Wenche Hansen, sier mange ansatte er engstelige.

– Jeg er skuffet, men ikke overrasket. Vi har fått servert noen tall i dag som vi ikke er enige i. Nå skal vi gå gjennom rapporten og komme med noen forslag. Vi gir oss ikke. Vi føler ikke vi har tapt ennå, sier Hansen.

Wenche Hansen

Wenche Hansen er hovedtillitsvalgt på meieriet på Sem. Hun sier de ansatte er klare til kamp.

Foto: Magnus Skatvedt Iversen / NRK

Skal spare én milliard

Det er ansatte i produksjonen ved meieriet i Sem som eventuelt blir rammet.

Anlegget produserer i dag ca. 35 millioner liter per år.

Etter det NRK kjenner til vil ikke de ansatte ved lager og distribusjon rammes, om forslagene i rapporten blir vedtatt.

Melkegiganten gikk i fjor høst ut og sa at de skal spare én milliard kroner og kutte 400 årsverk i løpet av 2021. Det tilsvarer rundt 10 prosent av de ansatte.

Melkeskap

Vi drikker stadig mindre melk i Norge. Dermed må Tine kutte kostnader for å spare én milliard kroner.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Mindre forbruk av melk

Årsaken er blant annet at melkeforbruket blant nordmenn har falt kraftig i mange år.

Bare i løpet av de siste ti årene har det årlige forbruket falt med 16 liter per person.

– Vi ser at melkeforbruket går ned i Norge. Vi får stadig mer import og økt konkurranse. Da må vi jobbe med struktur for kunne være konkurransedyktig på pris framover, sier konserndirektør for produksjon, Per Ivar Berg.

– Hva kommer dere til å spare ved og legge ned produksjonen på Sem?

– Jeg kan ikke gå inn i detaljer på det, men vi kommer til å være mer kostnadseffektive framover, slik at vi kan møte økt konkurranse, sier Berg.

I 2011 ble meieriene i Sarpsborg, Sør-Odal i Innlandet, Fosheim i Valdres og Høgset i Møre og Romsdal lagt ned og 130 ansatte mistet jobben.

Den gangen hadde nordmenn et forbruk som var 80 millioner liter høyere enn i dag.