Hopp til innhold

Hytteeiere krever at forbudet endres til påske

Hytteeier-organisasjon mener hytteforbudet er urettferdig og vil ha reglene myket opp før påskeferien. – Ingen menneskerett å få dra på hytten midt i en nasjonal krise, svarer ordfører i hyttekommune.

Myrkdalen mye snø

FORBUDT: Nordmenn er bedt om å ikke dra på hytten dersom den ligger i en annen kommune enn der man selv bor. Her hyttelandsbyen i Myrkdalen i Voss herad.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Regjeringen forbød torsdag folk å være på hytten hvis den ligger utenfor hjemkommunen. Forbudet ble senere endret i siste liten til å forby overnatting, ifølge nettstedet Rett24.

De som bryter forbudet risikerer bøtestraff eller i verste fall fengsel.

Det får hytteeierne til å reagere.

– Unødvendig inngripende

– Et totalforbud mot å være på hytten er unødvendig inngripende. Vi krever at karanteneforskriften endres, sier Audun Bringsvor, generalsekretær i Norsk Hyttelag til NTB.

Hyttelaget er en interesseorganisasjon basert i Oslo som selv hevder å ivareta interessene til alle landets godt over 400.000 hytteeiere. Det er ikke kjent hvor mange medlemmer organisasjonen har

Organisasjonen vil at forbudet får ny form i god tid før påskeferien og mener det vil være langt mer hensiktsmessig om det kun forbyr opphold som faktisk medfører økt smitterisiko.

– Det skilles ikke mellom små, sårbare hyttekommuner og bykommuner med stor helårsbefolkning og eget sykehus, sier Bringsvor til NTB.

Audun Bringsvor mener kommunen må ta regninga.

VIL PÅ HYTTEN: Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag mener det er trygt å dra på hytten i større kommuner som har eget sykehus.

Foto: Leif Magne Flemmen

– Underordnet å dra på hytten nå

Utspillet skaper reaksjoner i Voss herad, en kommune som både har tettsted med eget sykehus, pluss utallige hyttefelt og skitrekk.

– Det er ikke noen menneskerett å få dra på hytten når vi står midt oppe i en nasjonal krise. Nå er det viktigste å gjøre alt vi kan for å sikre liv og helse for flest mulig i dette landet. Da blir det å dra på hytten underordnet, svarer ordføreren i Voss, Hans-Erik Ringkjøb.

Kommunen hans har eget sykehus med full akuttberedskap innen medisin, kirurgi, fødsler og gynekologi. Under koronakrisen skal sykehuset behandle pasienter fra eget sykehusområde, som er kommunene Voss, Vaksdal, Kvam, Ulvik og Eidfjord.

– Jeg forstår hyttefolkets frustrasjon. men nå er vi i en situasjon der vi ikke vet hva som skjer fra dag til dag. Da syns jeg vi skal forholde oss til det forbudet som er kommet, sier Ringkjøb til NRK.

Kommunen har nær 3500 hytter, som i hovedsak eies av folk bosatt andre steder på Vestlandet og i andre deler av landet.

Hans-Erik Ringkjøb

REAGERER: Ordfører i Voss, Hans-Erik Ringkjøb (Ap), mener hytteeiere må respektere forbudet og at det nå er viktigst å prioritere liv og helse.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Mener risikoen er blitt mindre

Bringsvor i Norsk Hyttelag nevner for eksempel at det i tråd med dagens forskrift er forbudt for folk fra Lillehammer å dra til hytten på Sjusjøen, som ligger i nabokommunen Ringsaker, mens det er fritt fram for dem som har hytte på Nordseter, som ligger innenfor kommunegrensen.

– Risikoen ved å reise på hytten i påsken vil være lavere for flere av oss enn den var for bare en eller to uker siden. Svært mange av landets hyttekommuner vil være i god stand til å ta mot friske hyttegjester som kommer rett fra karantene, sier Bringsvor.

Generalsekretæren mener også kommunene selv har et ansvar for å være rustet til å gi hyttefolket behandling i helsevesenet og at dette er noe kommunene påtar seg når de tegner inn hyttefelt i reguleringsplanene sine.

Vil utvide forbudet

Regionrådet i Vest-Finnmark vil ikke bare opprettholde dagens forbud. Det ønsker også en utvidelse, slik at det også blir forbudt å reise på hytter som ligger i samme kommune som en selv bor i.

– Glem både hyttehelg og hyttepåske uansett hvor hytten din ligger, oppfordrer leder for regionrådet, Marianne Sivertsen Næss.

– Det er ikke bra om mange drar på hytten, spesielt om man har en hytte som ikke ligger lett tilgjengelig til. Da vil det kunne belaste vår akuttberedskap hvis man blir syk, sier Næss.

AKTUELT NÅ