– Trygghet er det viktigste for meg

ELVERUM (NRK): Fosterfamilier kan bli helt avgjørende for tryggheten til barn som har flyktet alene fra hjemlandet. Det tror Daniel Ahmadzada, som selv kom alene til Norge som 15-åring.

Daniel Ahmadzada

Daniel Ahmadzada (21) flyktet alene fra Afghanistan da han var 15 år. Han tror fosterfamilier kan bli avgjørende for mange unge flyktninger.

Foto: Anne Kari Løberg

I dag er Daniel Ahmadzada 21 år og har skaffet seg egen leilighet og jobb. Men det har ikke vært lett, og det er ikke lett.

– Jeg er helt alene. Hvis jeg hadde hatt en norsk familie her i landet som jeg bodde med, så tror jeg ikke at jeg hadde kommet til å gråte nesten hver dag. Det hadde vært bra, sier 21 år gamle Daniel Ahmadzada.

Han flyktet alene fra Afghanistan og bodde først på flere flyktningemottak, før han fikk komme til et bokollektiv i Elverum.

Bare 8 av 22 kommuner sier ja

I Hedmark sitter 100 mindreårige og enslige asylsøkere i mottak og venter på å få et sted å bo, og det kommer stadig flere.

– Bare i forrige uke kom det 47 barn under 15 år, sier Frode Rye Berg i BUF-etat i Hedmark. De har utfordret kommunene til å finne bosteder til dem, men bare åtte av 22 kommuner har sagt ja. Og de vil helst ha ungdom over 15 år.

– Det er vanskelig å skaffe nok fosterhjem. Vi jobber knallhardt med å finne fosterfamilier, også til norske barn i det ordinære barnevernet. Behovet er stort og dette kommer på toppen av det, sier Frode Rye Berg i BUF-etat i Hedmark.

Et hjem til jul

Elverum gjør et forsøk. De har satt i gang en offensiv for å finne fosterfamilier til de som er under 15.

– Vi håper på fem familier før jul. Vi håper at Elverum har hjerterom, sier Merete Andresen, avdelingsleder for enslige mindreårige flyktninger.

Og det kan det kanskje bli mulig. 15 familier møtte fram på et informasjonsmøte som Fosterhjemstjenesten og flyktningstjenesten hadde i Elverum i går om å bli fosterhjem for enslige mindreårige flyktninger.

– Det er vi godt fornøyde med, sier Ulf Mauseth i Fosterhjemstjenesten.

Må få komme i gang

Daniel Ahmadzada syntes det var vanskelig å lære både språk og kultur mens han bodde på asylmottak.

Han var mye sint, mest fordi han ikke forsto hvordan ting fungerte. Etter at han fikk flytte inn i et bokollektiv i Elverum med fire ungdommer og flere, faste voksne, ble det lettere.

– De forklarte meg; Daniel, gå på skole, jobbe, vær flink, stå på. Det er det viktigste for deg.

Han mener det er veldig viktig at de unge asylsøkerne ikke blir sittende for lenge i mottak og vente.

– De må få flytte ut av mottak så fort som mulig. Jeg lover at da kommer de i gang, sier Daniel Ahmadzada.

Les også: