Asylmottak skjerper sikkerheten


STANGE (NRK): Mottaksdriver Hero har skjerpet brannsikkerheten på mottaka sine etter de mange ildspåsettelsene i Sverige.

Mottaket for mindreårige asylsøkere er et av flere som nå setter inn sikkerhetstiltak etter angrepene mot asylmottak i Sverige.

Denne uka satte Hero inn tiltak, blant anna på transittmottaket for mindreårige på Åkershagan i Stange.

På mottaksbygget har de satt opp flere bevegelsessensorer. Dersom uvedkommende nærmer seg slår kraftige lyskastere seg på. I tillegg har de satt opp patruljerende streifvakter.

Åkershagan i Stange er et mottak for mindreårige asylsøkere. Her bor det 80 ungdommer mellom 15 og 18 år. De har rømt fra utrygghet og krig.

– Ungdommene har nettopp flykta fra en situasjon prega av vold og undertrykkelse, så kommer de hit og har drømmer om ei framtid i trygghet, og det har vi alle et ansvar for å skaffe dem, sier en engasjert mottaksleder.

Over 20 branner ved svenske mottak

Asylmottak i brann i Munkedal i Sverige

I forrige uke brant dette mottaket i Munkedal i Sverige. Dette er en av 20 branner ved svenske asylmottak i år.

Foto: ADAM IHSE / Afp

Generalsekretær i den svenske brannvernforeningen, Anders Bergqvist, mener det bare er et spørsmål om tid, før flyktninger brenner inne.

Innvandringsmyndighetene i Sverige senker kravene til brannsikkerhet, for å få plass til alle flyktningene som kommer. Det melder Sveriges radio. Migrasjonsverket skal i høst skaffe mottaksplasser til 10.000 flyktninger.

LES MER: Svenske asylmottak får hemmelig adresse

Vil dempe frykten

Ved norske mottak er de nå bekymret for at det samme skal skje her.

Tormod Bakke

Politimester Tormod Bakke ved Hedmark politidistrikt mener de har kontroll over risikomiljøer.

Foto: Frode Meskau

Politisjef Tormod Bakke i Hedmark politidistrikt vil dempe frykten for angrep på mottakene. Han mener de har god oversikt over miljøene som vil kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko, men ber mottakene i fylket melde fra straks de opplever noe som kan oppfattes som mistenkelig atferd eller aktivitet.

Mottaksgiganten Hero har altså på egenhånd økt brannsikkerheten på sine mottak.

Mottaksleder Erling Segelstad understreker at mottakets oppgave skal være å gi ungdommene trygghet og ikke hause opp faren for angrep, men er klar på at brannene i Sverige viser at det er en reell risiko for at det også kan skje brannstiftelse i Norge .

Erling Segelstad er leder på Åkershagan transittmottak

– Alle må ta ansvar for å gi ungdommene trygghet, mener mottaksleder Erling Segelstad.

Foto: Vivian Stensrud / NRK