Hopp til innhold

– Dette var ikke et planlagt drap

Forsvareren til rumeneren som er tiltalt for Hornsjø-drapet, Gunhild Lærum, vil i sin prosedyre i saken legge vekt på at drapet skjedde i panikk.

Forsvarer i Lommemann-saken, Gunhild Lærum.

Forsvarer for mannen, Gunhild Lærum, mener opptrinnet på Hornsjø høyfjellshotell 5.mars var en panikkartet situasjon med et svært uheldig utfall.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Prosedyrene i Hornsjøsaken vil etter planen foregå i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag.

– Jeg vil i min prosedyre si noe om at dette ikke er noen planlagt handling, sa Gunhild Lærum etter at flere av lærerne ved Den reisende Høgskolen forklarte seg i retten i dag.

Lærerne er i all hovedsak tidligere elever ved skolen, og samtlige av vitnene på rettssakens dag tre var fra Øst-Europa.

Flere av dem fortalte at de hadde kommet til unnsetning i korridoren der bruduljene som endte med Gert Olsens død fant sted.

En av lærerne fortalte at da han hadde kommet inn i korridoren hadde rektoren stått oppå rumeneren, som halvveis lå og halvveis satt inne i et hjørne av korridoren.

Rumeneren skal da ha hatt kniver i begge hendene.

– Uheldig og panikkartet

– Her er det mange uheldige omstendigheter og panikkartet oppførsel, som gjør at dette får et tragisk utfall, sier Gunhild Lærum.

– Jeg vil prosedere på om han har hatt en plan om å gjennomføre drapet. Det er flere momenter som tilsier at han ikke hadde en plan rundt dette.

Hun mener at rumeneren var en opprørsk student som var i opposisjon mot skolen, men at dette ikke har noen rettslig betydning. Lærum avviser at drapet skal ha blitt utført etter et hevnmotiv. Hun forklarer at han ikke hadde noe å hevne.

– Han var ute etter å få tilbake pengene sine. Han ville ikke fått dem ved å drepe en person, så det kan ikke være et hevnmotiv. Tvert i mot, dette var svært lite planlagt, men utfallet var selvfølgelig svært fatalt.

– Ikke nødverge

Aktor i saken, statsadvokat Arne Ingvald Dymbe, mener på sin side at deler av opptrinnet hvor rumeneren, kona og rektoren var involvert, var planlagt.

Arne Ingvald Dymbe

Aktor Arne Ingvald Dymbe mener at rumenerens forklaring ikke stemmer med funn som er gjort på Hornsjø Høyfjellshotell.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Det finnes ikke bevis for at selve drapet var planlagt. Men det er ikke grunnlag for å legge til grunn en nødvergesituasjon for tiltalte, og det som skjedde før drapet kan ha vært planlagt, sier han.

Dymbe forklarer at det er flere sider ved tiltaltes forklaring som ikke stemmer med funnene på stedet.

– Det er stikk og spor rundt omkring som ikke stemmer med det han forklarer. Derfor mener påtalemyndigheten at tiltaltes forklaring ikke kan legges til grunn.

Rettssaken mot den drapstiltalte rumeneren avsluttes etter planen torsdag. Det var i utgangspunktet satt av fem dager til rettssaken.

Flere saker fra Innlandet