Hopp til innhold

Fant ingen formildende punkt i Hornsjødrapet

Rumeneren (24) som drepte den tidligere rektoren på Den Reisende Folkehøgskolen på Hornsjø i Øyer i mars i fjor, ble dømt til fjorten års fengsel for forsettlig drap i Eidsivating lagmannsrett.

Rettssak Hornsjødrap

Retten fant ingen formildende punkt mot den drapstiltale rumeneren.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Hornsjø Høyfjellshotell

Inspektøren ble drept med 22 knivstikk på Hornsjø Høyfjellshotell i Øyer i Oppland den 5. mars 2012.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Rumeneren dømt for å ha drept Gert Olsen (54), tidligere rektor ved DHR-Norway One World på Hornsjø. Drapet skjedde etter at han hadde holdt Olsens kone fastlenket i en bod.

Den tiltalte og drepte havnet i basketak. Den tidligere rektoren ble drept med 22 knivstikk og skjæreskader.

Fant flere skjerpende punkt

Dette er den samme straffen som mannen fikk i Sør-Gudbrandsdal tingrett i desember i fjor. Han erklærte seg ikke skyldig, og saken ble anket til Eidsivating lagmannsrett.

Rumeneren forklarte i retten at han følte seg som en slave på skolen og mente han etter hvert ble oppfattet som en fiende av systemet og at rektoren og Olsen, som var inspektør ved skolen, ikke lenger ville ha ham der.

Han hevdet ovenfor retten at han handlet i nødverge under basketaket som oppstod mellom han og inspektøren.

Men lagmannsretten fant fant ingen formildende omstendigheter i saken, skriver GD. Derimot fant retten flere skjerpende punkt, og mener tiltalte handlet med forsett.

Angrepet med to kniver

Inspektøren ble angrepet med to kniver inne i skolebygget, etter han ble klar over at kona ble holdt som gissel og prøvde å komme henne til unnsetning.

Lagmannsretten mener knivstikkene var målrettede mot inspektørens kropp, særlig rygg, hode og hals, og mange av stikkene var utført med betydelig kraft. Retten mener kampen var ujevn, særlig siden rumeneren hadde to kniver.

Dommerne i lagmannsretten mener tiltalte ikke har handlet i nødverge, slik han hevdet. De slår fast at drapet ble utført under skjerpende omstendigheter, siden den ble utført i nærheten av inspektørens kone, som ble holdt innesperret.

Skoledriften kritisert

Det har, i etterkant av drapet, blitt satt søkelys på måten skolen har blitt driftet på. Det er flere tidligere elever som har varslet at de vil gå til søksmål mot DRH

Også Arbeidstilsynet mener at skolen Arbeidstilsynet: DRH driver ulovlig, og de kom med pålegg om både verneombud og dokumentasjon på arbeidstid, avtaler og lønnsslipper.

Skolens ledelse har ikke ønsket å kommentere saken til NRK, utover at de avviser anklagene som grunnløse.

Flere saker fra Innlandet