Hopp til innhold

– Legg ned DRH Norway

Flere tidligere elever ved DRH Norway mener hele virksomheten må legges ned. Men påstander om kritikkverdige forhold ved skolen har vært kjent lenge.

Hornsjø Høyfjellshotell

DRH Norway har holdt til på Hornsjø høyfjellshotell i Oppland siden starten av 1980-tallet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

I går kom Arbeidstilsynet med en rapport som slår fast at elevene ved DRH Norway, som tidligere var kjent som Den reisende høgskole, har krav på å bli ansatt med arbeidskontrakt.

– Den burde legges ned. Den er en skam for Norge, sier rumenske Adi Badescu til NRK.

Adi Badescu

Adi Badescu hevder han ble utnyttet som billig arbeidskraft.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Han var elev ved skolen i fjor, og hevder at han og en rekke andre østeuropeiske elever ble utnyttet som billig arbeidskraft.

Les: Mener studentene behandles som slaver

Elevene kommer for å delta i et utviklingsstudie, men opplever noe annet. Mange har klaget på forholdene, sier Badescu.

– Problemet med skolen er eldgammelt. Studenter har i mange år klaget på skolen, og ingen har gjort noe for å stanse det, sier han.

– Har sluppet unna i flere tiår

DRH Norway holder til på Hornsjø høyfjellshotell i Oppland, og elevene har arbeidsoppdrag for UFF, som har en rekke innsamlingsbokser for klær over hele landet.

Elevene bruker mesteparten av tiden på å jobbe, blant annet med å samle inn klær fra boksene. Ifølge Badescu ser de imidlertid ikke noe til pengene, som går til å betale studieavgifter og andre kostnader.

Pengene skal komme bistandsprosjekter til gode, men flere elever mener de blir utnyttet til arbeid, ikke bare med klesinnsamling, men også med å drive høyfjellshotellet.

– Vi mener at det de driver med nå ikke er lovlig. Vi mener at det må inngås arbeidsavtaler i den perioden studentene faktisk jobber for å tjene til sin egen studieavgift og til skolens fond, sier regiondirektør Kjell Haugen i Arbeidstilsynet.

Cosmin Chitu

Cosmin Chitu kritiserer norske myndigheter for å la DRH Norway fortsette driften.

En annen tidligere elev, Cosmin Chitu, var tilknyttet DRH Norway i sju måneder i fjor, og har en lignende historie.

– Jeg hadde aldri trodd at noe slikt kunne få skje i Norge, uten konsekvenser, over så lang tid. Skolen har sluppet unna med ulovligheter i flere tiår, sier han.

Han er ikke bare kritisk til skolen, men også til Norge, som har latt DRH Norway holde på i årevis.

– Jeg har mye å kritisere det norske systemet for, sier han.

Har ikke ført tilsyn

Innsamling fra UFF-containere

Elevene jobber blant annet med å samle inn klær fra UFF-containere over hele landet.

Foto: Privat

Skolen har holdt til på Hornsjø siden 1980-tallet, og kritikken er ikke ny. Tidlig på 90-tallet var den heftig diskutert, og i 2010 satte avisen Vårt Land fokus på flere forhold rundt klesinnsamlingene, økonomien og skolen.

Det er heller ikke lett å finne ut hvem som kunne har gjort noe.

I 1983 mistet virksomheten statsstøtten og retten til å kalle seg en folkehøyskole.

For to år siden krevde Kunnskapsdepartementet at Den reisende høgskole, som den het da, måtte fjerne «høgskole» fra navnet.

Utdanningsmyndighetene har imidlertid ikke ført tilsyn med skolen siden tidlig på 1980-tallet, ettersom det ikke er en godkjent skole.

Forbrukermyndighetene kan slå ned på villedende markedsføring av et skoletilbud, men har ikke fått inn noen saker de siste årene.

LO, som kjemper mot sosial dumping og utnyttelse av arbeidstakere, sier at de ikke har fått noen henvendelser med opplysninger fra Hornsjø.

Ble varslet om arbeidsulykke

Arbeidstilsynet har derimot hatt med skolen å gjøre ved enkelte anledninger.

I et brev fra tilsynet til en elev for snart fire år siden skriver de at det han skildrer høres ut som et arbeidsforhold og ikke en skole, men at de bare kan gi ham generell veiledning.

– Vi har ikke hatt informasjon om at det har vært slike forhold der. Vi kom borti saken i forbindelse med at det var en arbeidsulykke, og da avdekket vi at det også var andre elementer vi måtte se på, sier Haugen.

Nå vil forholdene ved skolen bli brettet ut på nytt, på grunn av en drapssak som snart kommer for retten.

Der står en 24-årig rumener som var elev ved skolen tiltalt for drapet på hotellbestyrer og høyskoleleder Gert Olsen på Hornsjø. Cosmin Chitu skal vitne i saken.

Les også: Rumeneren frykta skoleutkastelse

DRH Norway vil ikke stille til intervju. Ledelsen sier til NRK at de ikke vil kommentere anklagene før rettssaken på Lillehammer er over, men at de avviser påstandene som grunnløse.

AKTUELT NÅ