Hopp til innhold

– Jeg fryktet for mitt eget liv

Den tiltalte i drapssaken ved Hornsjø i Øyer fortalte i dag retten at han ville angre på handlingene sine så lenge han lever. Men han holder fast ved at han fryktet for eget liv.

Rettssak Hornsjødrap
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Den 24 år gamle rumeneren som i Sør-Gudbrandsdal tingrett står tiltalt for drap og frihetsberøvelse, sa i retten i dag at han fryktet for sitt eget liv i basketaket med den drepte rektoren ved DRH Norway Gert Olsen.

– Fryktet å miste penger

Den første dagen av rettssaken gikk hovedsaklig med til utspørringen av den tiltalte.

Den tiltalte tok den dreptes kone som gissel, fordi han ønsket å få utbetalt penger han mente skolen skyldte ham.

Dette ble oppdaget av den drepte og de to havnet i et basketak. På et tidspunkt fikk den tiltalte tak på en kniv, som han rettet mot halsen til Olsen.

Ikke lenge etter skal den tiltalte også ha fått tak i en kniv og ifølge den tiltalte startet en kamp med livet som innsats.

– Jeg forsto at det ikke var i orden at jeg hadde tatt et gissel, men det hele var påbegynt og jeg så ingen annen utvei. Videre fikk jeg panikk og tenkte at det enten var meg eller han.

– Jeg bandt henne fast med skolisser, jeg fryktet at hun ville stikke av og at jeg dermed ville miste pengene mine, fortalte 24-åringen.

Tiltalte fortalte om såkalte «fargekoder», rødt, gult og grønt, som ble brukt av skolens ansatte for å bedømme studentenes innsats.

Måtte forlate skolen

Hvis en student fikk to røde markeringer innenfor kategoriene sosialt, studier og evne til å samle inn penger, var studieoppholdet ferdig.

I januar i år skal han ha fått beskjed om at han hadde fått rødt på den sosiale delen av vurderingen. Like etter skal han ha skjelt ut en annen student, noe som i sin tur resulterte i nok en rød markering. Dermed måtte han forlate skolen.

Han fortalte at den sosiale biten ble brukt som våpen mot de opprørske studentene.

– Alle som ikke hadde noe imot skolen, fikk gult eller grønt, mens de andre fikk rødt.

24-åringen fortalte retten at han fryktet at han måtte dra uten pengene han hadde tjent i løpet av det halvåret han hadde tilbrakt ved skolen. Ved utkastelse mistet han også muligheten til å dra ut på feltarbeid i Afrika.

– Det var fire og en halv måned igjen, jeg var rundt halvves til avreise. Jeg prøvde å endre atferd for å tilfredsstille ønskene fra skolen, men det hjalp ikke.

Rettssak Hornsjødrap

Den tiltalte 24-åringen sto mandag i vitneboksen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Flere saker fra Innlandet