Hopp til innhold

Vil gå til søksmål mot DRH Norway

Rumenske Cosmin George Chitu fikk ødelagt et øye i en arbeidsulykke hos DRH Norway. Nå vil han saksøke skolen, som han hevder utnytter elevene.

Cosmin Chitu

Cosmin Chitu fikk en permanent skade på øyet etter å ha blitt satt til å skrape rust fra gamle containere.

Foto: Privat

Chitu var elev ved DRH Norway i fjor. I likhet med medeleven Adi Badescu hevder han at elevene ble utnyttet som billig arbeidskraft, og at utdanningen var under enhver kritikk.

Les: - Behandlet som slaver
Les: – Legg ned DRH Norway

– Jeg vil si at det er null utdanning. Den akademiske siden er nærmest ikke-eksisterende, og nivået på timene er veldig lavt, sier Chitu til NRK.

Elevene, som hovedsakelig er fra Øst-Europa, ble blant annet satt til å samle inn klær fra UFF-containere over hele landet.

Flere har også fortalt at de jobbet med å vaske og lage mat på Hornsjø høyfjellshotell, som DRH Norway holder til på, og at de ikke fikk utbetalt noen lønn.

– Jeg måtte gjøre vedlikeholdsarbeid og malearbeid, noen studenter sveiset containerne, jeg samlet inn klær, jobbet på hotellet med å vaske rom, toaletter og kjøkkenet. Jeg gjorde nesten alt som var mulig å gjøre på den skolen, sier Chitu.

Fikk ståltråd i øyet

Cosmin Chitu

Cosmin Chitu på sykehuset.

Foto: Privat
Ståltråden som havnet i øyet til Cosmin Chitu

Ståltråden som skadet øyet til Cosmin Chitu.

Foto: Privat

Chitu, som nå studerer i Taiwan, meldte seg inn som student fordi han ble lovet en reise til Afrika som bistandsarbeider. Oppholdet på Hornsjø ble imidlertid avbrutt da han ble utsatt for en arbeidsulykke som førte til en permanent øyeskade.

– Jeg ble satt til å skrape rust fra noen gamle containere, uten opplæring og med upassende verktøy. Jeg fikk en ståltråd fra en eletrisk metallbørste i øyet, og har mistet 50 prosent av synet på det ene øyet, sier Chitu.

Han har vært gjennom fem operasjoner, og venter på en til. Øyeskaden skal være permanent, og nå vil Chitu gå til sak mot DRH Norway.

– Jeg vurderer det seriøst, men trenger flere svar fra norske myndigheter. Jeg sendte inn flere klager til offentlige instanser, men bare noen få har svart. Når jeg får alle dokumentene, vil jeg sette i gang, sier han.

Ifølge Chitu krevde DRH Norway at studentene stilte med egne forsikringer. De skal ha argumentert med at de ikke hadde råd til å forsikre alle elevene, og at de var en skole, og ikke en arbeidsgiver.

– Min forsikring gjaldt ikke slikt arbeid. Det var skole som skulle ha sørget for en slik arbeidsforsikring. Det var en latterlig situasjon, sier Chitu.

Arbeid med UFF-containere

Studenter i arbeid med gamle containere.

Foto: Privat

– Ingen humanitær organisasjon

Chitu meldte selv fra om ulykken til Arbeidstilsynet, og er skuffet over oppfølgingen.

– Jeg hadde aldri trodd at noe slikt kunne få skje i Norge, uten konsekvenser, over så lang tid, sier han.

Innsamling fra UFF-containere

Elevene jobber blant annet med å samle inn klær fra UFF-containere.

Foto: Privat

Arbeidstilsynet leverte mandag en tilsynsrapport der de slår fast at DRH Norway driver ulovlig, og at arbeidende studenter må ansettes som vanlige arbeidstakere.

Virksomheten er ikke godkjent som en skole av utdanningsmyndighetene.

– Min kritikk av DRH Norway og de humanitære målene er enkel. Den er at de ikke er en humanitær organisasjon i det hele tatt. De bryr seg ikke om menneskene som er involvert i prosjektene, sier Chitu.

Han mener ledelsen er mer opptatt av å tjene penger enn å utdanne bistandsarbeider.

– Jeg anklager ikke alle, det er fortsatt noen som tror på dette, men under fasaden og den vakre overflaten er det bare en bedrift. En velorganisert bedrift. De samler inn klær over hele Skandinavia, og arbeidskraften er så godt som gratis. De bruker bare minimalt med penger på mat , drivstoff og vedlikehold av bilene, og har høye inntekter, sier han.

Skal vitne i drapssaken

Chitu skal vitne i rettssaken mot den 24 år gamle rumeneren som er tiltalt for å ha drept hotellbestyrer og høyskoleleder Gert Olsen på Hornsjø.

DRH Norways konstituerte rektor, Ole Bloch, vil ikke kommentere påstandene fra de tidligere elevene før rettssaken er over, men avviste anklagene som grunnløse. Han forsikret også at han ville svare på Arbeidstilsynets pålegg.

I april skrev DRH Norways talsmann og tidligere rektor, Øyvind Wistrøm, om drapssaken i lokalavisen GD, som har fulgt saken.

«Når deltakerne skal bo og leve månedsvis på skolen og månedsvis i Afrika eller India, med en tredje periode på skolen etterpå, og de ikke har med penger hjemmefra, er det en selvfølge at deltakerne må betale/skaffe penger selv av et stort omfang,» skriver han.

Wistrøm mener videre at eleven som er siktet for drapet på Hornsjø aldri burde ha vært elev ved skolen.

Den reisende høgskole, DRH Norway, UFF, Ulandshjelp fra folk til folk, rumenske, rumener, Cosmin Chitu, tidligere student, arbeidsulykke, skadet, alvorlig, øyet, søksmål, Skype, metallcontainer, mettalsplint, splint, Hornsjø

Til sak mot Reisende høgskole

AKTUELT NÅ