Hopp til innhold

Rumeneren frykta skoleutkastelse

Den 23 år gamle rumeneren, som er sikta for drapet ved Hornsjø Høyfjellshotell i Øyer i natt, frykta at han skulle bli kasta ut av skolen.

Gjester uvitende om drap

Den 23-årige rumeneren, som knivstakk og drepte en ansatt ved Hornsjø høyfjellshotell, var elev ved Den reisende høyskolen.

Foto: Sara Myhren Kornberg / NRK

Styreleder ved Den reisende høyskolen, Øyvind Wistrøm, sier at han er kjent med at rumeneren har blitt anbefalt ikke å fullføre skolen.

– Det var fordi han ikke hadde den kompetansen og ferdighetene som det er behov for i et slikt krevende arbeid, som det er å dra ned til Mosambik. Vedkommende fikset ikke helt det, sier styrelederen.

Den reisende høyskolen utdanner bistandsarbeidere.


Les: Gjester uvitende om hotelldrap

Øyvind Wistrøm, styreleder i Den Reisende Høyskole

Øyvind Wistrøm er styreleder i Den Reisende Høyskole

Foto: Ivar Arne Nordrum / NRK

En 54 år gammel mann, som var tilsatt ved Den reisende høgskole ved Hornsjø, døde etter at han ble knivstukket i en krangel med rumeneren. Ifølge styrelederen skal 54-åringen ha prøvd å verge en annen ansatt, som ble truet av rumeneren. 23-åringen blir avhørt nå i ettermiddag. Politiinspektør Olav Sørby sier at avhøra i dag skal avklare hva konflikten gikk ut på.

Drept etter krangel

Det var rett før midnatt 5. mars politiet i Gudbrandsdal politidistrikt fikk melding om en knivepisode på Hornsjø høyfjellshotell i Øyer kommune. Meldinga gikk ut på at flere var skadd.

Da politiet kom til stedet ble en 23 år gammel rumensk mann pågrepet. Han bodde på hotellet og var elev ved Den reisende høyskolen, som holder til og eier hotellet.

Etter en krangel skal 23-åringen ha knivstukket en 54-årig mann , og en 52-årig kvinne, som begge jobber på skolen. 54-åringen døde før han kom til sjukehus, mens kvinnen ble lettere skadet.

23-åringen er arrestert og blir avhørt i løpet av dagen. Han er foreløpig sikta for legemsbeskadigelse med døden til følge og blir framstilt for varetektsfengsling onsdag.

Tragedie

Styrelederen sier at hendelsen er en tragedie for alle parter.

– Stedet drives ut i fra idealistiske motiver, og en hendelse som dette er bare tragisk, sier styrelederen.
– Hva gjør dere i forhold til elevene ved skolen?
– Vi har hatt et møte, og elevene sier at vi må fortsette aktivitetene, og så må vi senere se på videre planer for driften. Men at skolen fortsetter, det er helt sikkert, sier Wistrøm.

Han sier at de nå må løse den situasjonen de har kommet opp i, og at kommunen bidrar med et kriseteam på skolen.

Wistrøm forteller at de aldri har hatt lignende situasjoner ved skolen.
– Denne sitasjonen må grunne i rumenerens personlighet, jeg ser ikke at dette har noe med de fornærmedes væremåte å gjøre. Avdøde var en gammel kamerat, som jeg har jobbet med i 35 år, sier styrelederen.

Stussa over politioppbud

Flere av gjestene og ungdommene stussa på hvorfor det var så stort politioppbud og presse ved hotellet i formiddag.

Utenfor hotellet smurte de ski og gjorde seg klare til skitur. De hadde ikke fått informasjon om at en ansatt ved Den reisende høyskolen, som holder til på hotellet, hadde blitt knivdrept av en elev i løpet av natta.

Ingen av gjestene NRK snakket med hadde hørt eller sett noe av dramatikken, som endte med drap.

Drap på Hornsjø høyfjellshotell

Hotellgjester og elever som bor på Hornsjø høyfjellhotell visste ikke om at en mann hadde blitt drept på hotellet i løpet av natta.

Foto: Sara Myhren Kornberg