Hopp til innhold

Skjulte opptak i heisen

Hvordan gjemme fem kamera i en liten heis? En heis er studio i NRKs nye TV-serie om eksistensielle spørsmål.

Created by InfoDispatcher

Fjernstyrte kamera bak en speilvegg fanger opp det som skjer når Dagfinn Lyngbø og Lars Monsen møtes i heisen som plutselig stopper.

Kjentfolk som møtes "tilfeldig" i heisen er utgangspunktet for NRKs nye serie "I heisen med".

To kjente mennesker er invitert til et samtaleprogram om de store spørsmålene i livet. Ingen av dem vet hvem den andre er.

Les også: Radioteatret lager påskekrimmen 2015

Samtale "uten filter"

Det de har fått vite, er at opptakene skal foregå i 5. etg. Den ene entrer heisen alene i første etasje.

Den andre kommer på underveis. Og så, på veien til øverste etasje, stopper heisen "tilfeldig" mellom to etasjer. Bak et speil i heisen er det montert skjulte kameraer.

- Det var et poeng at det ikke skulle være en programleder, sier Marion Klaseie, som både har hatt ideen til programmet og ansvaret underveis.

- Samtalene skulle foregå uten «filter». Vi ville få fram den spenningen og magien som skapes når to personer møtes og deler sine erfaringer, undring og tanker om livet.

Heis - ble vel med tanken!

Ideen om å filme i en heis var en fascinerende tanke, men motforestillingene kom straks: Dette ville aldri gå hverken teknisk eller praktisk!

Men flinke NRK-teknikere tok utfordringen. En regikontroll ble bygget i øverste etasje, der kunne man både overvåke heisen, styre kameraene og gjøre opptak.

Eksterne krefter hjalp til med "egnet" heis og en ny, falsk vegg i heisen ble montert, med stort enveisspeil øverst og med plass for alle kameraene bak. Det ble også laget et nytt tak med plass til mer lys og klappstoler til gjestene.

Loses inn i samme heis

Så gjenstod logistikken. De to medvirkende skulle ikke vite hvem den andre var, så de ble innkalt til forskjellig tidspunkt. De fikk på seg hver sin sendermikrofon og fikk beskjed om å ta heisen opp i 5. etg.

Problemet var å få dem med på den samme heisturen fra hver sin etasje og uten at andre personer tilfeldig kom inn i heisen.

- Vi var ganske nervøse for dette, sier Klaseie. - Det var to heiser i bygningen. Den ene var holdt av til oss og ble kjørt opp og ned manuelt av heisteknikeren. Likevel hendte det flere ganger at andre personer plutselig tok "vår" heis.

Vellykket

Klaseie var spent på hva som ville skje når man plasserte to mennesker som ikke kjente hverandre fra før, sammen i en heis. Ville det bli den samtalen man håpet på?

– Det er nesten som et under at det har gått så bra, at det har latt seg gjennomføre på så kort tid og ikke minst at innholdet har blitt akkurat slik vi håpet på, sier Klaseie.

- Samtalene ble faktisk så gode at noen av de medvirkende ikke ville gå ut av heisen!, sier Marion Klaseie.

Hvem ville du stått fast i heisen med? Vi har invitert to personer til et TV-opptak. Ingen av dem vet hvem de skal møte. På vei opp til studio møtes de i en heis som "tilfeldig" stopper mellom to etasjer. Den begynner å gå igjen først når de har besvart noen av livets store spørsmål.(1:4)

Se hele programmet: "I heisen med: Dagfinn Lyngbø og Lars Monsen".