NRK Meny
Normal

Positive til Tomm Kristiansens andakter

Kringkastingsrådet ga bred støtte til at NRK nylig lot Tomm Kristiansen slippe til som andaktsholder.

I kirkens syndsbekjennelse finner jeg formuleringen "å kjenne lysten til det onde i mitt hjerte". Den treffer, den kjenner jeg igjen. Sinne over unger og ektefelle. Hevn for en urett jeg er rammet av. En nødløgn som rammer noen andre. Jeg snakker om syndene våre. Det er forresten en stund siden jeg brukte det ordet. Tomm Kristiansen er journalist og forfatter. Joan Baez synger God is God

Spørsmålet om det var riktig å slippe til NRKs erfarne utenriksjournalist Tomm Kristiansen også som andaktsholder ble reist i Kringkastingsrådet torsdag.

Det er Jens Brun-Pedersen fra Human-Etisk Forbund som har reagert på at utenriksjournalisten dukket opp i en ny rolle i NRK.

Selv om det ikke var kommet noen formell klage på forholdet, valgte rådet å se på saken på sitt møte torsdag.

- Viktig å diskutere

Rådsmedlem Vebjørn Selbekk mente dette var en veldig interessant sak å ta opp i Kringkastingsrådet.

Han minnet om viktigheten for enhver journalist å huske å ikke la sin tro eller ikke-tro prege sitt arbeid.

Selbekk mente det var rett av NRK å slippe til Kristiansen, og at NRK også har svart godt i media om hvorfor de slapp ham til.

- Og er det noen som klarer å takle å skille sine roller på en god måte, er det Tomm Kristiansen. Han viser en uavhengighet i sin journalistikk som ingen andre, påpekte Selbekk.

Rådsmedlem Torvild Sveen støttet Selbekk og sa han heller ikke fant noe ved Kristiansens utenriksreportasjer som vakte bekymring.

- Det må være en styrke for NRK å ha medarbeidere som takler ulike oppdrag. Jeg finner ingen grunn til å komme med kritikk av at Tomm Kristiansen holder andakter, sa Sveen.

Fra presteholdt til verdibasert kåseri

NRKs distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen la fram hvordan andakten de senere år har utviklet seg, fra i stor grad å være presentert av prester, til et mer verdibasert kåseri, der også lekfolk slipper til.

Kringkastingsrådets leder Per Edgar Kokkvold minnet om at på generell basis må integritetskravene til en journalist være strengere enn blant folk flest.

- Samtidig er det viktig å etterspørre journalister som også er aktive samfunnsmennesker. Jeg ser ingen problemer med at Tomm Kristiansen har holdt andakter i NRK, sa Kokkvold.

Les også: