Hopp til innhold

Hva er Fader vår?

Fader vår er tema for andaktene i NRK P1 neste uke. - Spennende, men også litt vanskeligere enn jeg trodde, sier andaktsholder Per Anders Nordengen.

Per Anders Nordengen

- Hva er og hva betyr ordene i Fader vår og hvordan skal vi forholde oss til dem, spør Per Anders Nordengen som andaktsholder i NRK P1.

Foto: Helge Gudmundsen / NRK

Normalt er dagens bibelvers som Det norske Bibelselskap plukker ut utgangspunktet for den enkelte dags andakt. Framover vil også andaktsholderne bli bedt om å selv plukke bibelvers ut fra tema som kjærlighet, nåde, sult. Dermed blir det på en måte litt radiokatekisme disse ukene.

Hva er egentlig Fader vår er Per Anders Nordengen innfallsvinkel il i uke 41. På nyåretr vil han ta for seg også trosbekjennelsen og velsignelsen.

- Et lite tankekors

- Radioandakten skal være et lite tankekors. Være noen ord og en musikkstrofe du gjerne tar med deg når du raser ut døra, sier Viggo Valle som har utvidet sitt arbeidsfelt fra Påskelabyrinten og Stjerneklart til radioandakten.

Viggo Valle

Viggo Valle er svært opptatt av at radioen skal gi lytteren gode ”bilder”, gode opplevelser enten han byr på Stjerneklart, leder radioklassikeren Påskelabyrinten eller tilrettelegger radioandaktene.

Foto: Nadia Frantsen / NRK

– Ingen var vel mer overrasket enn jeg selv da jeg fikk spørsmål om å ta ansvaret for radioandaktene, sier Viggo Valle.

Etter å ha tenkt seg om litt sa han ja til å bruke halvparten av arbeidstiden på andaktene. – Hvorfor ikke. Jeg er jo medlem av Statskirka og trives i kirka. Hvorfor skulle jeg ikke utnytte min radiobakgrunn gjennom mange år og være med på å utvikle en så tradisjonsrik programpost med så mange lyttere, sier han.

- Det skal gi deg noe å høre på radio. Om det er noen små radiominutter som andakten, en gjettelek som Påskelabyrinten eller når du møter en kjent person i Stjerneklart, slår Viggo Valle fast. 

Forsvarer forkynnende program

Noen betenkeligheter med at NRK fortsatt i 2007 skal ha et forkynnende radioprogram har han ikke. – Det norske samfunn er stadig så solid forankret i den kristne tradisjon at jeg mener det er helt riktig å ha et slikt program. Radioandakten selv har også i alle år vært en så naturlig del av NRKs programtilbud slik at det også er grunn til å føre den videre. Og ikke minst vet vi at radioandakten stadig er et av de mest populære radioprogrammene og betyr utrolig mye for utrolig mange, sier Valle.

En vanlig dag lytter rundt 400 000 på andakten som sendes to ganger på morgenkvisten i NRK P1. Radioandakten kan du også høre på NRKs nettsider og du kan laste den ned som podkast. I tekstversjon kan du lese andakten på NRK.no eller du kan abonnere på den som en daglig e-post.

Gi litt ballast

Kvinnelig radiolytter

Radioandakten skal være et lite pusterom på morgenkvisten. Gi radiolytterne en god start på dagen. Noen ord til ettertanke.

Foto: Jens Sølvberg / NRK

Viggo Valle sier det var med stor respekt han gikk løs på oppgaven som andaktsprodusent. – Andakten skal være et lite pusterom på morgenkvisten. Gi radiolytterne en god start på dagen. Skal berøre folk en smule. Få de til å stoppe litt opp, tenke seg litt om. Gi de litt balast, kanskje noe å tenke litt videre på. Andakten skal ikke være fordømmende, ikke støte noen. Rett på sak, ha gode bilder, gjerne med en personlig tilnæring fra andaktsholderen, en referanse til vårt hverdagsliv og hvor lytteren kan kjenne seg igjen og vil man ikke høre Fader Vår og velsignelsen kan man jo la være å høre på den biten, sier Viggo Valle.

I 2007-utgave er radioandakten blitt en utrolig kompakt pakke. Av de totalt sju minuttene den varer har andaktsholderen mellom tre og fire minutter til disposisjon til selve tekstdelen. Og alltid bli andakten ledsaget av musikk.

NRK har en stor stall med personer som bytter på å holde andaktene. Noen brukes ofte, andre sjeldnere. Andaktsholderen skriver så utkast for andaktene den uka han eller hun er bedt om å ta.

- Jeg er ofte imponert over det andaktsholderne leverer. Noen ganger går vi noen runder før vi er enige om den enkelte dags tekst, andre ganger sitter den som støpt i første versjon. Som radiomann er jeg jo vant til å lage gode ”bilder”. Det blir min oppgave også som andaktsprodusent. Som jeg gjør når jeg lager Påskelabyrinten, fortsetter han.

Og inntreffer det store katastrofer eller kongen dør lages det spesielle andakter knyttet til det som er skjedd.

Gode bilder

Viggo Valle er svært opptatt av at radioen skal gi lytteren gode ”bilder”, gode opplevelser, noe som han eller hun til å stoppe opp og høre etter. Ikke bare at radioen blir stående i bakgrunnen som en lydkulisse. Enten han sammen med kollega Silje Marie Lien lar lytterne møte en kjent person i Stjerneklart, leder radioklassikeren Påskelabyrinten eller tilrettelegger radioandaktene.

- Det skal gi deg noe å høre på radio. Om det er andakt, Stjerneklart eller Påskelabyrinten. Og vi i NRK P1 anstrenger oss voldsomt for å gi lytterne noe – hele tiden. Derfor bruker vi en god del ressurser også på noen små radiominutter som andakten er for å gi lytterne en god start på dagen, noen ord som kan få deg til å stoppe litt opp, reflektere, som du kan tygge litt på, som du kan ha med deg inn i dagen, sier Viggo Valle.