NRK Meny
Normal

Åtti år med Radioandakt

- Selv i det flerkulturelle og flerreligiøse Norge anno 2011 synes jeg så absolutt radioandakten forsvarer sin plass, sier Helge Gudmundsen. I dag er det 80 år siden den første andakten gikk på lufta.

Helge Gudmundsen

På lufta i 80 år: Radioandakten er et lite pusterom på morgenkvisten som rundt 400 000 får med seg en vanlig dag. I 25 år har Helge Gudmundsen hatt ansvaret for andaktene.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Han mener radioandakten fortsatt er en felles plattform for svært så mange nordmenn. Et sted hvor felles glede og sorg blir uttrykt.

– I forrige uke hadde vi den tragiske ulykken i Hammerfest hvor tre av ni ungdommer på scootertur mistet livet. Mandag morgen sendte vi en spesiell andakt for Finnmark direkte fra Vadsø. En andakt som også skoleelevene i Hammerfest satt sammen og hørte som starten på minnestunden de hadde for sine medelever , forteller Gudmundsen.

Hør: Hør andakten i Finnmark 07032011

I forrige uke var det også ski-VM. En gledens uke for svært mange nordmenn. Derfor var fredagsutgaven ”Mot helg” viet VM.

Les også: Spesialsyr radioandaktene

Selv husker Helge Gudmundsen kong Olavs død og den andakten som han da laget i tett samarbeid med Per Anders Nordengen som sin sterkeste opplevelse gjennom 25 år som ansvarlig for radioandaktene i NRK.

Men radioandaktene har sin fortid i før-NRKsk tid. Mandag 9. mars 1931 kl 11.15 gikk den første andakten på lufta med biskop Bernt Støylen ved mikrofonen.

Fra 1947 har andakten blitt sendt på morgenkvisten. I dag er sendetiden 08.20 og andakten varer i sju minutter.

Hjemmeside: Hør og les radioandaktene

Tilpasset radiomediet

- Andakten har tilpasset seg utviklingen av radiomediet. Gjennom andakten tar vi mål av oss med å være på plass i folk liv og hverdag. Sju gjennomarbeidete og forhåpentligvis tankevekkende radiominutter. Ord og strofer som i lengde og formspråk skal gli godt inn i resten av P1-dagen, forklarer han.

Han sier det legges stor vekt på å gi radioandakten et formspråk som resten av P1. Forkynnelse og velsignelse er fortsatt en del av andakten mandag til torsdag. Fredag er det en annen form og verken Fadervår eller velsignelse.

- Og en slik programpost synes du fortsatt har sin plass i Norge av 2011?

- Ja, og dette er i tråd med NRK-plakaten hvor det står at vi skal gjenspeile vår religiøse arv. Vi har etter hvert en rekke livsynsprogrammer hvor ulike religioner og personer med svært så ulikt ståsted slipper til. Derfor lar vi andakten forbli en program hvor vår kristne arv føres videre. Radioandakten er en kulturbærer som stadig vekk forsvarer sin plass som en del av tilbudet fra en allmennkringkaster som NRK, sier andaktsansvarlig Helge Gudmundsen