NRK Meny
Normal

Står tidligere opp for å slippe høye bompenger

1600 bergensere står nå tidligere opp for å slippe den nye rushtidsavgiften. – 45 kroner er så dyrt at jeg må endre reisevanene mine, sier bilist Hans Gunnar Thuen.

Køprising

ENDRER REISEVANER: Hans Gunnar Thuen fra Paradis synes 45 kroner i bompenger er i drøyeste laget, men kan ikke kjøre til og fra jobb når han vil fordi han også må ta hensyn til familien.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

1572 flere bergensbilister kjørte gjennom bompengeringen tirsdag før klokken 06.30 sammenlignet med tirsdag for én uke siden.

Skal man tro de foreløpige tallene har køprisingen, som byrådet i Bergen har vedtatt, fått en umiddelbar effekt. Flere bilister enn tidligere velger nå å kjøre på jobb tidligere, eller senere enn før, viser ferske tall fra bomselskapet i Bergen.

Hans Gunnar Thuen fra Paradis er en av dem. Han står parkert Audien sin utenfor Rema 1000 på Krambua. Klokken er 14.45 og han har klart å komme seg ut av bomringen før ettermiddagsprisen økte.

– Vi skal hente barn og er avhengig av bilen, slik som i dag. Køprising gir oss en ekstrautgift, så jeg planlegger å endre reisetiden de dagene hvor det er mulig, sier Thuen til NRK.

– Altfor dyrt!

Den nye køprisingen, der personbilister betaler 45 kroner per passering, gjelder fra klokken 06.30-09.00 og 14.30-16.30. Ellers i døgnet blir en bompengepassering noen kroner billigere enn i dag.

– 45 kroner er for dyrt! Jeg kommer til å ta Bybanen i stedet for bilen til byen, sier Nadia Godøy, som bor i Fyllingsdalen og jobber på Minde innenfor bomringen.

Steinar Krüger Olsen er pensjonist, privatbilist og bor på Bønes.

– Altfor dyrt! Jeg kommer til å tenke meg om hver gang jeg skal til byen heretter. Det blir sikkert mange som vil unngå å betale 45 kroner.

– Jeg jobber på Haraldsplass og pleier å sykle. Man skal jo tenke på miljøet. Jeg ser både fordeler og ulemper med køprisingen, sier Gro Cerina Baarøy.

LES OGSÅ: Her venter bilistene utenfor bomringen

Køprising i Bergen

ENDRER VANER: Gro Cerine Baarøy bor og jobber innenfor bomringen i Bergen, men i dag skal hun til Os og måtte ta bilen. På veien stoppet hun for å tanke på Krambua.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Kreative løsninger

Økte bompenger i rushet gjør at bilister velger kreative løsninger for å slippe å betale, noe NRK allerede har omtalt. I Bergen sør, rett før bomringen, stopper personbilister i busslommen og venter til klokken er slagen, og de får billigere bomtakst.

NRK presiserer at det er for tidlig å dra noen bastante konklusjoner etter kun to dager med ny bompengeordning. Først om noen uker og måneder får vi det endelige svaret på om køprisingen slår ut slik byrådet håper.

Tidligere miljøbyråd Henning Warloe (H) mener atferdsendringen kunne blitt større dersom informasjonen fra det sittende byrådet var bedre.

God informasjon er nødvendig. Hensikten er å få ned biltrafikken i rushtiden, ikke å få større bompengeinntekter, sier Warloe til BT.

LES OGSÅ: Bompengebyen Bergen

Rød ring på bomringen

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås