Hopp til innhold

Her venter bilistene utenfor bomringen

Økte bompenger i rushet gjør at bilister velger kreative løsninger for å slippe å betale. – Dersom dette øker i omfang kommer vi til å gi bøter, sier politiet.

Rød ring på bomringen

KREATIVE BILISTER: Disse bilistene, og flere andre, ventet utenfor bompengeringen i Bergen til klokken hadde passert 09.00 i morges. Da slapp de å betale den nyinnførte rushtidsavgiften på 45 kroner. Politiet er lite imponert over påfunnet. Foto: Arne Frank Solheim

Fra mandag 1. februar er Bergen landets dyreste bompengeby. Å kjøre gjennom bompengeringen i rushtiden har gått opp fra 25 til 45 kroner.

Dette har allerede gitt noen interessante utslag.

Dersom dette eskalerer kommer vi til å skrive ut gebyrer. Om du feilparkerer i en busslomme og hindrer trafikken risikerer du å måtte betale 500 kroner.

Atle Heradstveit, trafikkpolitiet
Køprising

NEKTER Å BETALE: Ana Maria Coimbra Carneiro var en av bilistene som valgte å vente til etter klokken 09.00 med å kjøre inn til sentrum av Bergen. Her blir hun intervjuet av NRK ved Krambua.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Venter i busslommen

I morges filmet NRK bomstasjonen ved Krambua i Bergen sør, rett før bomringen. Her observerte vi flere personbilister som stoppet i busslommen og ventet på at klokken skulle passere 09.00. Den nye køprisingen gjelder nemlig bare fra klokken 06.30-09.00 og 14.30-16.30.

Resten av døgnets 19,5 timer, samt lørdag og søndag, senkes taksten fra 25 til 19 kroner per passering.

LES OGSÅ: Seks ting du bør vite om køprisingen

Ana Maria Coimbra Carneiro var en av bilistene som valgte å vente til etter klokken 09.00 med å kjøre inn til sentrum. I motsetning til busslommebilistene ventet hun på parkeringsplassen ved Krambua.

– Jeg fikk vite nyheten om bompengeøkningen i går. Dette har sikkert vært besluttet lenge, men for meg ble det kort varsel. Jeg står og venter av prinsipp, og har ikke lyst å betale mer enn nødvendig. For fremtiden tar jeg heller buss, sier Coimbra Carneiro til NRK.

Køprising i Bergen

DYRT: Bergen satte norgesrekord i bompenger i dag. 45 kroner koster det nå å kjøre inn til byen i rushtiden.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Politiet: – Vi kan gi gebyr

– Dette er første gang jeg hører om denne problemstillingen, men så er det også første dag med nye satser. Dersom dette eskalerer kommer vi til å skrive ut gebyrer. Om du feilparkerer i en busslomme og hindrer trafikken risikerer du å måtte betale 500 kroner, sier politioverbetjent Atle Heradstveit ved Bergen sentrum politistasjon.

Statens vegvesen opplyser til NRK at det ikke er ulovlig å plukke opp eller hente noen på et busstopp så lenge det ikke hindrer busstrafikken.

BAKGRUNN: Slik fikk Bergen norgesrekord i bompenger

– Vi er kjent med denne problemstillingen, men ønsker ikke at bilister skal stoppe i busslommer da det kan være trafikkfarlig. At folk finner kreative løsninger og nye kjøremønstre når bomsatsene går opp, er noe vi er forberedt på og hadde forutsett, sier rådgiver Kristian Bauge i Vegvesenet.

Den såkalte køprisingen er et tiltak for å spre trafikken, skape færre køer og redusere luftforurensningen.