Hopp til innhold

Vil undersøke 18 mil med vannrør etter smitteutbruddet

ASKØY (NRK): Sykdomsutbruddet «slo ned som en bombe» og skapte «et voldsomt press». Nå setter politikerne partistrid til side for å gjenvinne innbyggernes tillit, og varsler gjennomgang av hele kommunens vannsystem.

Dør til høydebasseng bak trær, Askøy, Øvre Kleppe

KLEPPE: Bak denne døren på Øvre Kleppe, ligger høydebassenget kjent som «kote 125». Her er det ikke påvist tarmbakterier. Selve utformingen er tilsvarende til høydebassenget som er infisert. I luftlinje ligger det bare noen hundre meter unna. Nå vil politikerne gjennomgå alle høydebassengene.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Da vi satte kommunal krisestab den torsdagen, tenkte vi at dette slo ned som en bombe.

Det sa rådmann i Askøy kommune, Eystein Venneslan, da han denne uken orienterte om vannkrisen i formannskapsmøtet.

To uker har gått siden det alvorlige smitteutbruddet i øykommunen ble kjent. Flere tusen mennesker har vært syke og flere hundre har måttet oppsøke helsetjenester med symptomer som feber, diaré og magesmerter.

Totalt har over 70 personer tilbrakt tid på sykehus. I tillegg etterforskes det om dødsfallet til en ettåring og en kvinne (72) kan knyttes til utbruddet.

Møte i formannskapet i Askøy kommune

KRISEMØTE: Vannskandalen havnet naturlig nok i fokus under formannskapsmøtet på Askøy denne uken.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

– Alle høydebasseng er risikoelementer

– Det var et voldsomt press fra første stund, sa varaordfører Bård Espelid (Askøylisten) til kommunens fremste politikere i formannskapet.

Han beskriver det som «umulig» å prøve å styre hva kommunen skulle informere om i starten. Men at de la vekt på å være åpne og ydmyke.

– Kommunens informasjon skulle være åpen, raskt tilgjengelig og preget av ydmykhet. Den akutte fasen er nå i ferd med å avsluttes, og vi går inn i en annen fase, sier varaordføreren.

Kommunen vil trolig opprettholde kokevarselet i mange uker fremover.

– Vi skal ikke sette på vannet igjen før vi er 100 prosent trygge på at det er sikkert og trygt å drikke.

– Da må en også ha et videre perspektiv enn bare høydebassenget som er omtalt. Alle høydebasseng er risikoelementer i et vannsystem, sier Espelid.

Mer detaljert illustrasjon av høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy

En av kommunens teorier er at det har dannet seg sprekker fra fjelltoppen og ned til bassengtaket. Dermed kan avføring fra dyr eller fugler, som har trengt gjennom fjellet med vann, være en mulig forklaring til smitteutbruddet.

Grafikk: Morten Skramstad

Elleve høydebasseng

I dag har Askøy elleve høydebasseng fordelt utover øyen. Åtte hører til Kleppe Vannverk, mens de resterende er tilknyttet andre vannrenseanlegg. Forrige uke bestemte kommunen å stenge av det infiserte bassenget på Øvre Kleppe for godt.

Det flunkende nye høydebassenget på Dyrdalsfjellet, som skulle ta over for Øvre Kleppe, skulle åpnes i 2018. Det skjedde ikke. Anlegget er fortsatt ikke i full drift.

Nå varsler varaordføreren at kommunen vil ha en større gjennomgang av alle bassengene.

– Vi blir nødt til å se også på andre høydebasseng, men det kommer i neste fase, sier Espelid.

Formannskapet vedtok enstemmig å gi ordføreren fullmakt til å lage fremdriftsplan for en uavhengig gransking av hendelsen. Dette skal legges frem i et ekstraordinært kommunestyre i august.

Inne i høydebassenget på Øvre Kleppe, Askøy

TROLIG KILDE: Dette høydebassenget på Øvre Kleppe er trolig smittekilden. Her inne er det påvist tarmbakterien campylobacter. Vannet som lagres her er allerede renset og har gått direkte ut i springen til innbyggerne. Høydebassenget er nå stengt for godt.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

– Gransking det viktigste

For hva var årsaken til at innbyggerne kunne bli eksponert av smittefarlig drikkevann fra Kleppe vannverk?

– Hva har skjedd? Folk på Askøy må føle seg trygge på at det vi leverer er godt. Det som må være hovedsaken når alt legger seg, er at vi må få en gransking, sa Roald Steinseide (Frp) under møtet.

Tidligere ordfører og nåværende ordførerkandidat for Høyre, Siv Høgtun, ble selv syk av smitteutbruddet. Nå advarer hun mot å slå politisk mynt på vannsaken.

– Dette har gjort noe med mange. Nå blir det utrolig viktig at vi fortsetter å være åpen i vår informasjon, at vi fortsatt deler og får en uavhengig rapport av hva som har skjedd, sier Høgtun.

– Det er kun brede politiske løsninger og vedtak som kan føre frem at vi gjenreiser tilliten til innbyggerne, sier Høyre-toppen til NRK.

Nytt fjellbasseng Øvre Kleppe

NYTT HØYDEBASSENGET: Dette ferdigstilte høydebassenget som har fått navnet Dyrdalsfjellet skulle ifølge kommunen vært tatt i bruk i vinter. Det skjedde ikke.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Har 18 mil med vannrør

Et nytt høydebasseng på Lønvarden (tilknyttet Kleppe) og Frudalen (tilknyttet Ingersvann) har blitt satt i drift det siste året.

Elsa Benjaminsen (Ap) sier kommunen ikke må tenke for snevert i det videre arbeidet med drikkevannet på øyen.

Kommunens egne tall viser at det er 176 km vannrør som forsyner de nesten 30.000 innbyggerne med vann.

– Vi er nødt til å få fakta på bordet. Jeg tror vi skal se på hele vannsystemet på Askøy for å være sikker på at vi ikke havner i en slik situasjon igjen, sier Benjaminsen.